Zadnji šolski dan napornega koronskega leta

Slovenija 24. Jun 202105:00 0 komentarjev
maske šolarji
Žiga Živulovič jr., BOBO

"Vesela sem bila, ko se je spet začel pouk v šoli, ampak še bolj sem vesela, da bodo zdaj počitnice," je misli večine šolarjev ob koncu leta, ki ga je zaznamovala epidemija, strnila 9-letna Kaja, ki je pravkar končala 4. razred. Z jutrišnjim dnem se začenjajo počitnice za več kot 191 tisoč osnovnošolcev in 74 tisoč dijakov.

Medtem ko so devetošolci s šolskimi obveznostmi končali že prejšnji teden, maturanti pa so imeli ta teden še zadnje ustne izpite, je za ostale danes zadnji dan pouka. Ali, bolje rečeno, druženja s sošolci pred odhodom na zaslužene počitnice.

Ob uspešnem zaključku 1. letnika gimnazije se počitnic veseli tudi 16-letna Ela. “Poletne počitnice bodo dobrodošle, da se spočijem po šolskem letu, ki je bilo zaradi korone zares naporno,” nam je povedala in razložila, da so bili dijaki po vrnitvi v šolske klopi zelo obremenjeni.

“Večino preverjanj znanja in ocenjevanj smo imeli v teh zadnjih nekaj tednih. V mesecih, ko je pouk potekal na daljavo, so učitelji izvedli le manjši del ocenjevanj, saj niso bili prepričani, da ne bomo prepisovali oziroma si pomagali z računalniki.”

(Pre)dolgo zaprtje šol pustilo posledice

Epidemija in šolanje od doma sta pri marsikaterem šolarju poglobila stiske. Na to so opozorili tudi svetovalni delavci v vzgoji in izobraževanju in povedali, da jih je premalo, da bi otrokom in mladim, pa tudi zaposlenim v šolstvu nudili ustrezno podporo.

“Vse, kar svetovalni delavci želimo, je, da bi nas bilo več, da bi lahko bili v oporo učiteljem in učencem,” je opozorila predsednica Društva šolskih svetovalnih delavcev Slovenije Ajda Erjavec in dodala, da ministrstvo doslej njihovih prošenj po kadrovskih okrepitvah žal ni upoštevalo.

“Svetovalni delavci ne moremo več čakati, rešitve potrebujemo še pred začetkom novega šolskega leta.”

Da je šolanje na daljavo pustilo posledice pri številnih dijakih, pravi tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije, maturantka Maja Kalin. “Za nami je težko leto,” je povedala in izpostavila, da je bil zaradi pomanjkanja svetovalnih delavcev dijakom otežen dostop do pomoči ravno takrat, ko bi jo najbolj potrebovali, med epidemijo.

“Pokazalo se je, da se je duševno zdravje dijakov med epidemijo zelo poslabšalo, nekateri so čutili globljo duševno stisko, anksioznost, depresijo, pri nekaterih so se pojavile tudi samomorilne težnje,” je povedala Kalinova.

Ajda Erjavec pa je ob tem še opozorila: “Počitek s počitnicami je na vidiku, ampak duševne stiske ne bodo kar izginile.”

Ministrica: Jeseni vam bomo omogočili svežo pot naprej

Ob zadnjem šolskem dnevu je šolarje in njihove starše ter pedagoške delavce v poslanici nagovorila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Medtem ko bodo otroci na počitnicah, bodo imeli na ministrstvu za izobraževanje veliko dela, je napovedala.

“Jeseni vam moramo in vam bomo omogočili svežo pot naprej,” zagotavlja ministrica in napoveduje, da se pripravljajo “številne strokovne smernice in predlogi ukrepov za okrevanje, za jutrišnji dan šolskega prostora.”

Da bi ugotovili, kakšne posledice je imelo za otroke v vrtcih, učence in dijake dolgotrajno zaprtje in šolanje na daljavo, je ministrstvo v sodelovanju s strokovnimi institucijami izvedlo več raziskav.

Med drugim sta Zavod za šolstvo in Državni izpitni center pripravila vprašalnik za učence šestih in devetih razredov. Izvajajo tudi nacionalno evalvacijsko študijo o tem, kako je epidemija vplivala na raven znanja v osnovnih in srednjih šolah.

“V sodelovanju z Zavodom za šolstvo že pripravljamo usmeritve in priporočila učiteljem in ravnateljem za premagovanje zaostankov,” obljublja ministrica in napoveduje, da jih bodo šolnikom predstavili v zadnjem tednu avgusta.

Do takrat pa je čas za oddih. “Predah po tem težkem šolskem letu je nujen,” otrokom, staršem in pedagoškim delavcem sporoča ministrica Kustec.

“Želim vam, da ga ukrojite tako, da bo kar najbolj po vaši meri. Pazite nase. Če še niste, se prosim cepite – to ta trenutek še vedno zagotavlja varno preživljanje počitniških dni, zanesljivo pa tudi možnost, da se jeseni zopet vidimo v prostorih šol.”

Počitniška brezskrbnost naj se ne odraža v prometu

Agencija za varnost prometa poziva voznike, naj dosledno upoštevajo prometna pravila in razmere na cesti ter naj bodo še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti – pešce, kolesarje in motoriste. “Še posebno pozornost namenimo najmlajšim, da bodo v prometu varni. Obeta se vroč, podaljšan prazničen konec tedna, povečana gostota prometa, tudi zaradi del na cesti in večjega tranzita. Visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti,” še opozarjajo na agenciji.

 

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!