Zakaj Italijani odhajajo, če so obremenitve v zdravstvu tako velike?

Koronavirus 17. Dec 202105:34 > 09:11 18 komentarjev
italijanski vojaki
Žiga Živulović jr./BOBO

V ljubljanskem kliničnem centru bi bili italijanski zdravstveni delavci še naprej dobrodošli, če bi imeli dovoljenje za samostojno delo, je razumeti iz pojasnil UKC Ljubljana. Zakaj ga torej nimajo? Po naših neuradnih informacijah Italijanom ni nihče povedal, da morajo pripraviti dokumentacijo za izdajo začasnega dovoljenja, niti ni nihče dokumentacije pripravil namesto njih.

Italijanski zdravstveni delavci, ki so prišli slovenskim bolnišnicam pomagat pri oskrbi bolnikov s covidom-19, bodo očitno tu samo dobra dva tedna. Zakaj je tako, pa ni povsem jasno, saj iz ljubljanskega kliničnega centra (UKC Ljubljana) prihajajo nasprotujoča si pojasnila. V največji slovenski bolnišnici pravijo, da je odhod Italijanov povezan z znižanjem števila pacientov, hkrati pa priznavajo, da so obremenitve zdravstvenih delavcev takšne, da je vsaka pomoč dobrodošla.

Dogovor za 30 delavcev, prišlo jih je 15

Italijanski zdravstveni delavci, ki so zaposleni v italijanski vojski, so prišli med 5. in 7. decembrom. Ko so prišli, je minister za zdravje Janez Poklukar dejal, da bodo ostali do konca leta, kako bo naprej, pa je odvisno od epidemiološke slike.

Obrambna ministra obeh držav, Matej Tonin in Lorenzo Guerini, sta se sicer ob podpisu pogodbe za nakup transportnega letala dogovorila, da bo v Slovenijo prišlo skupno 30 zdravstvenih delavcev iz italijanske vojske, vendar se ta dogovor očitno ne bo uresničil. Doslej je prišlo pet zdravnikov in deset delavcev zdravstvene nege, a teh 15 naj bi odšlo 20. decembra.

italijanski vojaki
Žiga Živulović jr./BOBO

V UKC Ljubljana, kjer dela teh 15 italijanski zdravstvenih delavcev, so pojasnili, da 20. decembra ne bodo več potrebovali njihove pomoči. To so ocenili “glede na število bolnikov s covidom-19”. Isti razlog so navedli v mariborskem kliničnem centru, ko so se odločili, da si ne želijo prihoda italijanskih zdravstvenih delavcev.

“Vsaka pomoč je dobrodošla”

Število pacientov, ki so hospitalizirani zaradi covida-19, je od 5. decembra v državi padlo s 1034 na 776, v UKC Ljubljana pa z 251 na 226. Število pacientov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, pa se je od takrat v državi znižalo z 271 na 234, v UKC Ljubljana pa z 92 na 82.

Italijanski zdravstveni delavci nimajo dovoljenja za samostojno delo, zato morajo z njimi delati tako zdravstveni delavci iz UKC kot iz vojske. “Njihovo delo poteka v mešanih ekipah, kjer sodelujejo zaposleni v UKC Ljubljana ter pripadniki vojaške zdravstvene enote slovenske vojske, ki tudi pomagajo pri delu,” so odgovorili iz UKC Ljubljana. Že ob njihovem prihodu je bilo predvideno, da bo 15 Italijanov delalo v petih ekipah. Vsaka je sestavljena iz italijanskega zdravnika, dveh italijanskih tehnikov zdravstvene nege, slovenske diplomirane medicinske sestre in dveh bojnih reševalcev.

Prav to je po neuradnih informacijah resnični razlog, da italijanski zdravstveni delavci že odhajajo. Zaradi “spremstva” namreč italijanski kolegi niso zares razbremenili zdravstvenih delavcev, ki so že prej delali v UKC Ljubljana, so nam povedali viri iz bolnišnice, ki niso želeli biti imenovani.

Ljubljanskemu kliničnemu centru smo poslali vprašanje, ali bi si želeli, da Italijani ostanejo dlje, če bi imeli dovoljenje za samostojno delo. “Vsaka pomoč pri delu z bolniki s covidom-19 pride prav in je dobrodošla, še posebej strokovna,” so odgovorili, “Res je, da se priliv bolnikov s covidom-19 umirja, hkrati pa je tudi res, da je zdravstveno osebje izjemno obremenjeno že skoraj dve leti in da je nega na intenzivnih enotah, kjer smo imeli naenkrat več kot 90 bolnikov, izjemno zahtevna.”

Poklukar kaže na Tonina, vojska na Italijane

Zakaj torej italijanski zdravstveni delavci nimajo dovoljenja za samostojno delo? Začasno dovoljenje, za katero ni treba predložiti izjave o znanju jezika, za zdravnike izdaja zdravniška zbornica, za delavce zdravstvene nege pa zbornica-zveza. Obe to naredita, ko prejmeta popolne prijave z ministrstva za zdravje. Tam pojasnjujejo, da tega še niso storili, ker ne italijanski zdravstveni delavci ne slovensko ministrstvo za obrambo še ni poslalo popolne dokumentacije. “Takoj ko bomo prejeli dokumentacijo, ki je zahtevana po zakonu, bomo izdali odločbe in predlagali vpis v register,” so zapisali. Na vprašanje, ali dokumentacijo pričakujejo, nam niso odgovorili.

Ministrstvo za obrambo nas je napotilo na slovensko vojsko, kjer pa so nam dejali, da so dolžni nuditi samo logistično podporo svojim partnerjem. Svetovali so nam, naj na italijanskem veleposlaništvu vprašamo, zakaj dokumentacije za dovoljenje niso pripravili italijanski zdravstveni delavci sami. Na odgovor veleposlaništva še čakamo. Po naših neuradnih informacijah pa italijanski zdravstveni delavci dokumentacije niso pripravili, ker niso vedeli, da jo morajo. Tega jim namreč ni nihče povedal, smo izvedeli neuradno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje