Zakaj je minister Vizjak pobegnil pred našo kamero?

Slovenija 15. Nov 202117:56 > 18. Nov 2021 16:30 6 komentarjev

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak danes ni želel odgovoriti na vprašanje N1, kako ocenjuje odločitev Nove Slovenije, da njene podpore ne uživa več. Prav tako pa v NSi nismo dobili jasnega odgovora na vprašanje, ali njihova nepodpora Vizjaku pomeni, da bodo v primeru glasovanja o interpelaciji pritisnili tipko za ministrov odhod ali se zgolj vzdržali.

Na koalicijskem sestanku, ki je bil načrtovan za jutri, naj bi prvaki vladnih strank spregovorili tudi o usodi ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. Ker bodo nekateri od njih jutri službeno odsotni, pa so sestanek preložili. Ministra smo danes ob robu seje državnega zbora, na kateri so člani vlade odgovarjali na poslanska vprašanja, prosili za komentar odločitve Nove Slovenije (NSi), da podpore krščanskih demokratov ne uživa več. Vizjaka, ki je na pogovor za N1 najprej pristal, je vprašanje očitno vznemirilo in je nemudoma odkorakal stran.

Da je okoljski minister izgubil podporo NSi, je sredi preteklega tedna javno obelodanil prvak stranke in podpredsednik vlade Matej Tonin. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bo Vizjak “sam sprejel odločitev, ki bo razbremenila vse”. Če ne bo odstopil sam, bi se moral po Toninovih navedbah o Vizjakovem ravnanju izreči premier Janez Janša, na koncu pa je “tukaj tudi interpelacija”.

NSi ne želi rušiti Janševe koalicije

Iz Toninovih besed je bilo torej mogoče razbrati, da poslanci NSi, če bo prišlo do odločanja o interpelaciji, okoljskega ministra ne bodo podprli. V zraku pa je ostalo vprašanje, ali bodo glasovali za interpelacijo in s tem za ministrov odhod ali se bodo vzdržali. Če se bodo vzdržali in če bodo tako ravnali tudi (nekateri) zunanji podporniki aktualne vlade – na primer poslanci Desusa, ki so tudi že javno izrekli nezadovoljstvo nad Vizjakovim ravnanjem – se bo okoljski minister obdržal na sedanji funkciji. Da minister pade, mora namreč interpelacijo podpreti 46 poslancev, stranke KUL in poslanska skupina nepovezanih poslancev pa jih imajo skupaj le 43.

Zato smo NSi konec prejšnjega tedna zaprosili za jasen odgovor na vprašanje, kako bodo ravnali njihovi poslanci, če bo prišlo do glasovanja o interpelaciji zoper ministra Vizjaka. Zanimalo nas je torej, ali bodo poslanci NSi interpelacijo podprli ali se bodo pri glasovanju vzdržali. Jasnega odgovora nismo dobili.

Matej Tonin
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ponovno je bilo izraženo pričakovanje, da bo ministra Vizjaka “umaknila” SDS sama. Za to naj bi imela še kar nekaj časa, saj naj bi se obravnava interpelacije zoper Vizjaka zgodila šele na seji, ki se bo začela konec januarja. Če bo do obravnave interpelacije vendarle prišlo, se bodo poslanci NSi po besedah naših sogovornikov tik pred glasovanjem odločili, ali bodo svojo nepodporo Vizjaku izrazili z glasovanjem za njegov odhod ali pa se bodo vzdržali.

Da se nagibajo k slednjemu, smo lahko razbrali iz besed, da krščanski demokrati ne želijo rušiti aktualne vlade. Kot razlog za vztrajanje sedanje koalicije do konca mandata so naši sogovorniki iz NSi izpostavili dobro delo svojih ministrov, ki da naj bi nadaljevali z zastavljenimi projekti, ter ponovni razmah epidemije. V koalicijskih vrstah pa smo lahko slišali tudi namige, da so nekateri v NSi – menda tudi v njeni poslanski skupini – kot nepotrebno ocenili že Toninovo javno razkritje, da stranka Vizjaka ne podpira več.

Janša o aferi Vizjak

Prvič po izbruhu Vizjakove afere se je danes oglasil predsednik vlade Janša, ki se pravzaprav tej temi ni mogel izogniti. Poslanec stranke SAB Marko Bandelli mu je namreč zastavil poslansko vprašanje, “kakšno sporočilo pošilja minister, ki pravi, da je plačevanje davkov glupo?” Janša je dejal, da Vizjakove izjave niso bile primerne. Kakšne ostrejše kritike pa Vizjaku ni namenil. Nasprotno – prst je uperil v poslovneža Bojana Petana. Ta je po Janševih besedah v slovenskih financah naredil za več kot sto milijonov evrov veliko luknjo, ki so jo morali pokriti davkoplačevalci.

Spomnimo: oktobra so na POP TV objavila prvi izsek posnetkov 14 let starega pogovora med takratnim gospodarskim ministrom Vizjakom ter podjetnikom Petanom. Nato je komercialna televizija objavila še dva daljša dela pogovora. Ob izbruhu afere je ta dobila ime “afera glupi davki”. Kasneje se je izkazalo, da to ime ni ustrezno, saj je skoraj gotovo, da Petana ni nagovarjal k izogibanju plačila davkov. Več o tem tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje