Zakaj Petrol zapira črpalke oziroma krajša njihov delovni čas?

Slovenija 03. Okt 202206:23 > 10:30 41 komentarjev
Petrol
PROFIMEDIA

Pogled na zaprt Petrolov bencinski servis v zadnjih mesecih ni tako redek dogodek. Vzrok ni pomanjkanje količin goriva, ampak pomanjkanje zaposlenih. V Petrolu priznavajo, da imajo, podobno kot drugi v trgovinski dejavnosti, težave z iskanjem kadra. Kakšne pogoje ponujajo?

V zadnjih mesecih je marsikdo opazil zaprt bencinski servis, ali pa se je ta zaprl prej kot običajno. Večkrat je že bil zaprta Petrolova črpalka na Vrhniki, podobno je bilo tudi poleti v Kranjski Gori, ki je bila takrat polna turistov.

Razlog za zapiranje določenih servisov je podoben, kot ga imajo tudi številni gostinci in turistični sektor – pomanjkanje kadra. Brezposelnost je v zadnjem času na rekordno nizki ravni, junija je bila celo rekordno nizka, ko je bilo brezposelnih registriranih 53.860 oseb.

Težave s kadrom omenjali že v letnem poročilu za 2021

V Petrolu so poleti kot razlog za zapiranje posameznih bencinskih servisov in skrajševanje delovnikov ter premeščanje kadra izpostavili predvsem porast okužb s covidom-19 in s tem povezanimi bolniškimi odsotnostmi. Dodali so, da so zaradi tega bili primorani zaposlene preusmerjati na prodajna mesta, ki so z vidika celostne oskrbe strank ključni in kjer v bližini ni možnosti zagotavljanja drugačne oskrbe strank.

Sicer so že v letnem poročilu za lansko leto omenili, da so morali zaradi pomanjkanja zaposlenih angažirati več študentov. V letošnjem poročilu za prvih šest mesecev so zapisali, da se je število zaposlenih v celotni skupini Petrol zmanjšalo za 22. Dodali so, da imajo s pridobivanjem kadra nekaj več izzivov kot v preteklosti zlati na račun pestrega dogajanja na trgu dela in fluktuacije.

“Največja osredotočenost pri pridobivanju novih kadrov je namenjena zagotavljanju poslovanja strateških lokacij,” so zapisali.

Petrol
Denis Sadiković/N1

Težave podobne kot pri ostalih delodajalcih

Petrol ima po Sloveniji 593 bencinskih servisov, skupno pa je bilo na zadnji dan junija zaposlenih 6.215 oseb. Največ težav s kadrom ima Petrol pri prodajnem osebju. V zadnjih mesecih imajo na različnih spletnih portalih več razpisov za mesto prodajalca na bencinskih servisih na različnih lokacijah po Sloveniji, prijavni rok pa je zelo dolg – do konca letošnjega leta. Na vprašanje, ali imajo težave s kadrom oziroma ne dobijo osebja, ki bi bilo pripravljeno delati na bencinskih servisih, niso natančno odgovorili.

Prejšnji teden so za N1 namreč pojasnili, da so morali na posameznih delovnih mestih optimizirati poslovanje pri trenutnem številu zaposlenih, znova pa so izpostavili bolniške odsotnosti. “Podobno kot drugi delodajalci v trgovinski dejavnosti se tudi družba Petrol na nekaterih delih Slovenije sooča s kadrovskim primanjkljajem,” so zapisali o kadrovskih težavah. Koliko odpovedi je bilo na bencinskih servisih, ne razkrivajo.

Na Petrolu o težavah z iskanjem kadra odgovarjajo, da so dober in zaupanja vreden delodajalcev, in da med delodajalci v dejavnosti trgovine sodijo med tista podjetja, ki zagotavljajo najbolje pogoje dela.

Osnovna plača 1.100 evrov bruto

In s kakšnimi pogoji Petrol vabi nove zaposlene? Osnovna bruto plača bo od 1. oktobra naprej znašala 1.109 evrov, ob tem pa zaposleni dobijo še dodatke za delovno dobo, delovno uspešnost in manj ugoden delovni čas. Nekateri zaposleni kot največje težave izpostavljajo ravno neugoden delovni čas, saj so nekateri večji bencinski servisi, ob večjih mestnih vpadnicah ali pa avtocesti, odprti 24 ur na dan. Ob tem pa so za razliko od trgovin odprti tudi ob nedeljah. Koliko nedeljskih in prazničnih delovnikov povprečno oddela vsak zaposleni, na Petrolu ne razkrivajo.

“Organizacija dela na prodajnih mestih je odvisna od obratovalnega časa, spremljajočih dejavnosti, lokacije in drugih dejavnikov. Pri organizaciji je upoštevana vsa veljavna zakonodaja, ki opredeljuje področje dela,” so zapisali.

Zaposleni dobijo še 1.400 evrov bruto poslovne uspešnosti oziroma božičnice ter 1.600 evrov regresa.

Spomnimo, velike težave z iskanjem kadra imajo tudi v lokalih in turizmu. Pred časom smo poročali o primeru, ko lastnik bara ni našel natakarja, čeprav je ponujal urno plačilo 12 evrov bruto. Med trgovci so po podatkih Gvina najvišje povprečne plače sicer v Hoferju, kjer je povprečna plača ob upoštevanju vseh zaposlenih 2.071 evrov bruto, v Sparu pa 1.593 evrov, ki pa se prvenstveno ukvarjata z živilsko prodajo.

V skupini Petrol je v letu 2021 povprečna plača znašala 1.321 evrov bruto. V drugem največjem naftnem trgovcu OMV povprečna plača znaša 4.413 evrov bruto, v Molu pa 2.504 evrov bruto. Pri čemer pa je potrebno seveda poudariti, da ima Petrol med naftnimi trgovci daleč največ zaposlenih in tudi največ bencinskih servisov, kjer dela največ prodajnega osebja. Cela skupina ima 6.125 zaposlenih, od tega jih je v Petrolu d. d. 2.219, v bencinskih servisih v upravljanju pa 1.022. OMV je imel lani povprečno le 72 zaposlenih, Mol pa 49. Obe podjetji večino bencinskih servisov dajeta v upravljanje, kar pomeni, da plače prodajnega osebja niso zajete v zgoraj navedenih številkah.

Petrol ima 593 bencinskih servisov, od tega v Sloveniji 318, OMV 120, Mol pa jih ima 48 (še pet pa jih ima pod blagovno znamko INA).

Nezadovoljstvo v sindikatu

O nezadovoljstvu v trgovinski dejavnosti so že pred časom govorili v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS), ki so junija omenjali tudi “odkrite zahteve po organizaciji stavke”.

V pogodbi o zaposlitvi mora biti točno določen kraj opravljanja dela, uprava pa mora zagotoviti, da bo v poslovalnicah dovolj kadra, ki bo pokrival tudi eventualne odsotnosti zaradi bolniških, dopustov itd., zahteva sindikat. Delodajalci morajo, kot so še poudarili, dosledno upoštevati kolektivne pogodbe dejavnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje