Zakaj se Prešernovi domačiji reče Pr Ribč?

Kultura 05. Maj 202405:20 0 komentarjev
France Prešeren, rojstna hiša
Foto: Tina Kosec/BOBO/PROFIMEDIA

Ali veste, zakaj se je domačije našega največjega pesnika oprijelo ime Pr Ribč?

Ministrstvo za kulturo je pred dobrim tednom na portalu javnih naročil objavilo razpis za celovito obnovo domačije največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna v Vrbi.

Rok se izteče 14. maja, naročilo obsega rekonstrukcijo gospodarskega poslopja s pripadajočo zunanjo ureditvijo, konservatorske posege na Prešernovi hiši in skupno komunalno ureditev med objektoma. Projektno dokumentacijo za rekonstrukcijo je pripravil Atelje Ostan Pavlin.

Prešernova domačija je med Slovenci znana tudi pod imenom Pr Ribč. Za to ime je marsikdo slišal že v osnovni šoli pri učenju Prešernovega življenja in ustvarjalnega opusa. Zakaj pa so jo tako poimenovali?

Ob popisu prebivalstva naj bi se zgodila pomota

Janez Dolžan iz muzeja Prešernova rojstna hiša je za N1 pojasnil, da so domačijo v narečnem poimenovanju poimenovali Pr Ribč in ne Pri Ribičevih, kot je znana v ljubljanščini.

Po razlagi pisatelja in dramatika Frana Seliškarja Finžgarja, ki je bil med drugim tudi pobudnik, da se Prešernova rojstna hiša odkupi in spremeni v muzej, naj bi bil eden od Prešernovih prednikov ribič, ki je imel dovoljenje grajske gospode, da lovi ribe in z njimi oskrbuje grad ter jih tudi prodaja drugim, kar naj bi dokazovala intarzija ribe na mizi v hiši.

“Ta navedba ne drži. Ribiči so bili v tistem času gozdarji ali lovci, ki so vpisani v grajske knjige, in Prešernovih ni vpisanih. Poimenovanje Pr Ribč naj bi tako izhajalo iz prvega poimenovanja hiše Pr Hribč,” je poudaril Dolžan.

intarzija na Prešernovi mizi
Sama intarzija na mizi naj bi bila priprošnja k bogu, da bo vedno dovolj hrane in pijače na mizi. (Foto: Visitzirovnica.si)

Hiša, ki je bila od ostalih hiš v Vrbi bila malo oddaljena, namreč stoji na hribčku.

“Pred hišo – iz radovljiške smeri – se je v starih časih pot razcepila na desno proti Begunjam in Avstriji in naravnost proti Jesenicam in Italiji. Tako so pohodniki govorili, da je pred kmetijo na hribčku treba ubrati pravo pot in kmetija je dobila ime Pr Hribč. Ob popisu prebivalstva naj bi se zgodila pomota in je popisovalec, ki je bil tujec, napačno razumel ime in je napisal njemu bolj znano besedo Ribč namesto Hribč. Od takrat naj bi kmetija dobila ime Pr Ribč,” je zgodovino imena domačije pojasnil Dolžan.

Dodal je, da je razlaga imena pridobljena iz delno starih zapisov in ustnega izročila ter delno iz pojasnil nekaterih strokovnjakov, ki so obiskali pesnikovo rojstno hišo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!