Zakaj vlaki v centru Ljubljane te dni piskajo?

Slovenija 23. Dec 202313:50 3 komentarji
vlak pendolino
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V zadnjih dneh lahko stanovalci v centru Ljubljane pogosteje slišijo glasno piskanje lokomotiv oziroma glasno opozarjanje vlakov. Kaj je razlog?

Stanovalci v centru Ljubljane in za Bežigradom v zadnjih dneh slišijo pogostejše piskanje vlakov kot običajno. Vlaki zelo pogosto, tudi večkrat na uro, glasno opozarjajo, da vozijo mimo. Prebivalci bližnjih ulic in mimoidoči se zato zaskrbljeno sprašujejo, kaj se dogaja.

Kot so za N1 pojasnili na Slovenskih železnicah, je razlog za ta opozorilna znamenja začetek gradbenih del na nadvozu nad Dunajsko cesto.

Kot smo že pisali, se bo z začetkom leta v prestolnici začela obsežna obnova železniške in avtobusne postaje v Ljubljani, na njunem mestu bo zrasel novi Potniški center Ljubljana. Obsežna dela bodo močno ohromila promet na eni izmed najbolj pomembnih prometnih vpadnic, Dunajski cesti.

Preden se bodo začela dela na postaji, morajo nadvoz nad Dunajsko cesto popolnoma podreti, priprave na rušenje pa že potekajo.

Prenova nadvoza bo potekala v dveh fazah, med vsako bosta na voljo dva železniška tira, kar pomeni spremembe v voznem redu vlakov. V ta namen je v začetku decembra začela delovati nova linija mestnega avtobusa. Tiste potnike, ki bodo z vlaka stopili v Šiški, bo od nove avtobusne postaje SŽ Šiška po Medvedovi cesti in Frankopanski ulici peljala na Celovško cesto ter od tam nadaljevala pot proti Kolodvoru.

Nova linija mestnih avtobusov
Lokacija dodatnega postajališča SŽ Šiška in trasa nove avtobusne linije (Foto: MOL)

Gradbena dela nad eno izmed najbolj prometnih mestnih vpadnic bodo ohromila tudi motorni promet. Obnova bo razdeljena v štiri faze.

Prva se bo začela 4. januarja in bo trajala štiri dni. V tem obdobju bo Dunajska cesta pri železniškem nadhodu popolnoma zaprta. Obvoz za osebna vozila bo čez Drenikovo, Samovo, Celovško cesto in Tivolsko cesto.

Druga faza prenove sledi 8. februarja in bo trajala do predvidoma 21. februarja. V tem času bodo pod železniškim nadvozom odprti štirje vozni pasovi, dva v vsako smer.

22. februarja se bo začela tretja faza prenove. Do takrat bodo po načrtih izvajalca Družbe za gradbeništvo, inženiring, proizvodnjo in vzdrževanje cest delavci že odprli vse tri vozne pasove na Dunajski cesti.

Z aprilom bodo dela na železniškem nadvozu prešla v četrto fazo, deloma se bodo odprli pločniki, promet se bo sprostil v celoti.

Slovenijo je pred dnevi pretresla tragična železniška nesreča, v kateri sta življenje izgubila dva delavca, več pa je bilo poškodovanih. Več odgovorov o tej nesreči smo včeraj iskali tudi v oddaji N1 STUDIO. Poglejte ozadje v članku: Kako je mogoče, da delavci na progi niso opazili vlaka?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje