Žalska fontana piva vstopa v novo sezono

Slovenija 28. Mar 202214:37 > 14:45 0 komentarjev
fontana piv, pivo, Žalec
Facebook/Fontana piv Zeleno zlato/Beer Fountain of Green gold

Žalska fontana, ki so jo odprli pred sedmimi leti, v petek ponovno vabi ljubitelje piva. V sedmi sezoni se bo na njej predstavilo 25 pivovarjev, letošnja novost pa je, da bo združila kulturo pitja z umetniško instalacijo, ki bo zaživela ob njej, je povedal direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec Boštjan Štrajhar.

Žalski župan Janko Kos, ki bo jeseni ponovno kandidiral za župana, je na novinarski konferenci povedal, da letos pričakuje dober oziroma soliden obisk fontane. Dejal je, da so v prejšnjih sezonah na fontani prodali več kot 6.000 vrčkov piva dnevno.

Boštjan Štrajhar pa je postregel s podatkom, da je bilo doslej na fontani skupaj prodanih več kot 227.000 vrčkov piva, iztočenih je bilo 130.000 litrov piva, predstavilo se je 57 pivovarjev, ki jih je v Sloveniji nekaj več kot 100, fontano pa je obiskalo več kot pol milijona obiskovalcev. V času koronske krize so na fontani prodali 55.300 vrčkov piva.

“Globalno segrevanje, vojna v Ukrajini, covid-19, socialna distanca, dvig cen osnovnih življenjskih stroškov so dejstva, ki so v zadnjem času dodobra pretresla svet. Življenje, kot smo ga poznali še pred dvema letoma, se zdi skoraj nedosegljivo. Še posebej zaradi tega je pomembno najti trenutke, ko se umaknemo od vsakodnevnih osebnih in družbenih izzivov, se sprostimo, družimo s prijatelji. V Zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec verjamemo, da je treba življenja zapolniti z lepimi dogodki, še posebej v časih, ki niso tako lepi,” je dejal Štrajhar.

Ker se poleg piva, ki ga točijo na fontani, poda dobra hrana, bodo v sedmi sezoni znani slovenski kuharski chefi s posebnimi recepti razvajali brbončice obiskovalcev kar dvakrat. Prvič bodo tako v parku neposredno ob fontani kuhali na prostem 14. maja, drugič pa na svetovni dan piva, 6. avgusta.

Sredi maja bo fontana piv Zeleno zlato tokrat že tradicionalno gostila prireditev Naj piva Slovenije. Na dogodku bodo razglasili naj pivo novinarjev ter naj pivo pivoljubcev, ki bodo glasovali na družbenih omrežjih.

Že drugo leto zapored ob svetovnem dnevu piva organizirajo tudi tridnevni festival Kriglfest. Letos bo potekal od 5. do 7. avgusta.

Za vse obiskovalce Žalca in Spodnje Savinjske doline letos nadaljujejo turistično transverzalo z desetimi točkami. Na spletni strani https://panorama.turizem-zalec.si/ ali z obiskom na eni od mnogih točk v dolini lahko obiskovalci dobijo zloženko Žalec časti. S štirimi zbranimi žigi, ki jih izletniki pridobijo na turistično-gostinskih lokacijah, jih nato pri fontani piv brezplačno postrežejo s pivom.

Štrajhar je še napovedal, da se bo druga etapa kolesarske Dirke po Sloveniji začela prav na žalski fontani piva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!