Zamenjava na vrhu Upravne enote Ljubljana: Bojan Babič ne bo več načelnik

Slovenija 02. Avg 202221:00 > 03. Avg 2022 07:43 2 komentarja
Bojan Babič
Borut Živulović/Bobo

Po poročanju Dela je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik sprejela odločitev, da iz mesta načelnika ljubljanske upravne enote razreši Bojana Babiča. Babič, ki je načelnik upravne enote od oktobra 2019, je za Delo navedbe o razrešitvi tudi potrdil.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik naj bi že dlje časa želela zamenjati načelnika največje upravne enote v državi. Bojan Babič je te neuradne informacije za Delo že potrdil; v ponedeljek je prejel pismo ministrice za javno upravo, da bo z 31. avgustom razrešen s funkcije.

Eden od razlogov za Babičevo razrešitev naj bi bil, da ni poskrbel za postavitev nadstrešnic pred stavbo upravne enote na Tobačni.

Prav tako pa se nad delom upravne enote, ki ima zaposlenih 292 ljudi, že dlje časa pritožujejo tudi uporabniki. Največ nezadovoljstva je med njimi povzročila prav epidemija koronavirusa, predvsem zaradi sistema predhodnega naročanja, ki je kljub izboljšanju epidemičnih razmer, še vedno v veljavi. Ljudje morajo namreč na naročen termin – ne glede na vremenske razmere – čakati pred stavbo, zato bi bila postavitev nadstrešnic dobrodošla poteza.

Babič je nedavno pojasnil, da mnogi uporabniki pridejo na upravno enoto nekaj minut pred terminom, zato se hitro nabere skupina čakajočih pred stavbo upravne enote. “V zgradbo spuščamo največje število ljudi, ki jih čakalnica prenese, saj trenutno poteka prenova,” je za Delo takrat povedal Babič.

Težave na oddelku za tujce; Ajanović Hovnik že pred časom napovedala reorganizacijo upravnih enot

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je že 30. maja na zaslišanju pred Odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo povedala, da “imamo v Sloveniji 58 zelo neenakih upravnih enot, tako po obveznostih in tudi po načinih dela”. Upravne enote po njenih besedah predstavljajo neposreden stik javne uprave z uporabniki, njihov cilj pa bi moral biti prijazen servis in zadovoljen uporabnik. Ajanović Hovnik je še povedala, da so upravne enote premalo usmerjene v reševanje življenjskih položajev strank in v sodelovanje z drugimi organi.

Golob Ajanović Hovnik srečanje nevladne organizacije
Žiga Živulović jr./Bobo

Upravna enota Ljubljana se že dlje časa sooča tudi z nezadovoljstvom uporabnikov na oddelku za tujce. O tem smo poročali tudi na N1, v primeru zgodbe 27-letnega Abdolhode Ghaffarija, ki je po 9 letih prebivanja v Sloveniji zaradi zaostankov na ljubljanski upravni enoti postal ilegalec. Upravna enota Ljubljana je takrat storila napako, Babič pa jo je po objavi zgodbe na našem portalu tudi priznal.

Kot je takrat za N1 povedal Babič, se je v Ghaffarijevem primeru zgodil “lapsus”. V telefonskem pogovoru mu je namreč referentka na okencu dejala, da je zamudil rok za vlogo za stalno prebivališče in da se mora zato vrniti v Afganistan. Babič pravi, da je šlo za šum v komunikaciji, saj je medtem svetovalec z oddelka za tujce že reševal Ghaffarijevo vlogo, ki je prispela pravočasno, česar pa referentka ni vedela. Ghaffari bo tako dobil potrdilo o pravočasno oddani vlogi, s katerim bo lahko uveljavljal vse pravice, ki mu pripadajo na podlagi dovoljenja za prebivanje, izjema je le ta, da do razrešitve vloge ne bo smel zapuščati države.

Babič je takrat za N1 priznal, da se vloge na oddelku za tujce rešujejo počasi, zanikal pa je, da bi bilo primerov, kot je bil Ghaffarijev še več.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje