Janković ob novem mandatu: Izzivov bo veliko, računam na plodno sodelovanje

Slovenija 12. Dec 202219:05 4 komentarji
Zoran Janković
Žiga Živulović jr./BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković je na ustanovni seji mestnega sveta prisegel za nov štiriletni mandat na čelu občine. Izzivov bo veliko, pri čemer računa na dobro, plodno sodelovanje z ostalimi svetniškimi klubi. Nanizal je številne projekte v novem mandatu, pri razvoju mesta pa računa tudi na sodelovanje z vlado.

“Sedeli bomo skupaj v tej sobi in sprejemali sklepe, ki so pomembni za razvoj mesta. Vsak od nas je odgovoren za to, da se bo Ljubljana razvijala,” je v pozdravnem nagovoru dejal župan Zoran Janković. Nanizal je številne projekte, ki občino čakajo v novem mandatu. “Še naprej bomo delali na tem, da bomo samooskrbni pri ogrevanju našega mesta. Trdim, da bo sežigalnica tista, ki bo prinesla veliko dobrega za okolje in zdravje ljudi ter nižje položnice,” je dejal in dodal, da bodo dokončali tudi projekt kanal C0.

Janković napovedal reševanje stanovanjskega in zdravstvenega področja

Za mlade je največji problem stanovanjska politika. “Imamo enajst lokacij, na katerih bomo začeli v tem mandatu graditi skoraj 2000 stanovanj,” je napovedal župan in izrazil veselje, da so se z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) na lokaciji Ceste dveh cesarjev, kjer ima mesto 100.000 kvadratnih metrov zemljišča, DUTB pa 14.000 dogovorili, da bodo skupaj gradili stanovanja za mlade.

Dotaknil se je tudi zdravstva v Ljubljani. “Zgradili bomo dva nova zdravstvena domova. Ostaja pa problem pomanjkanja zdravnikov. V tem času po volitvah in naši objavi, da bomo zdravnikom družinske medicine ponudili stanovanja, smo dobili štiri ponudbe. Sedaj se preverja, ali so primerni za naš zdravstveni dom. Če so, bo stanovanjski sklad uredil tudi stanovanja zanje,” je napovedal.

Začela naj bi se gradnja Minipleksa, ambicije tudi na področju športa

Na področju kulture je za maj napovedal zaključek projekta Rog, ob tem pa izpostavil tudi načrte za minipleks mestnega kina v podhodu Ajdovščina: “V tem mandatu bomo začeli gradnjo Minipleksa, največji izziv pa bo dograditev in obnova Baragovega semenišča,” je poudaril. Ambiciozni so po Jankovićevih besedah tudi na področju športa. “Teče gradnja bazena Ilirija. Če bo vse po sreči, bomo čez 12 mesecev v bazenu že videli vodo,” je dejal. Čakajo tudi gradbeno dovoljenje za prenovo atletskega stadiona Žak, dobili so tudi gradbeno dovoljenje in ponudbo izvajalcev za bazen Vevče. Pogajanja načrtuje januarja, kar pomeni, da bi februarja ali marca začeli z gradnjo, je dejal.

Janković je napovedal tudi prenovo osrednje tržnice, vključno z garažno hišo in dograditvijo Mahrove hiše. “Delamo dosti, izzivov je veliko. Računam na dobro, plodno sodelovanje, kot smo ga bili navajeni vsa ta leta. Skozi štiri leta se bomo bolje spoznali. Zaželeno in prav je, da vsak pove svoje mnenje, ki je dobro za Ljubljano in ki ga je možno realizirati. Osebno računam tudi na sodelovanje z vlado,” je sklenil Janković.

Janković nima več večine

Lista Zorana Jankovića bo imela v 45-članskem svetu 18 mandatov in tokrat ne bo imela večine. Župan je napovedal koalicijsko sodelovanje z Gibanjem Svoboda in SD, pri čemer pa pogajanja še niso zaključena. Gibanje Svoboda ima osem, SD pa dva svetnika.

Šest svetnikov bo imela v novem sklicu mestnega sveta SDS, Levica štiri, NSi dva, po en mandat pa so osvojili še Lista Šport za zdravje, Slovenska ljudska stranka, Vesna – zelena stranka, Glas za otroke in družine ter Piratska stranka Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje