Primorska avtocesta proti Ljubljani ponovno odprta, zaradi snega zaprt Vršič

Slovenija 07. Jan 202407:50 0 komentarjev
Burja, močan veter
Foto: Luka Carlevaris/BOBO

Vremenske razmere povzročajo nevšečnosti na slovenskih cestah. Zaradi močnih sunkov je bila med Kozino in Kastelcem zaprta primorska avtocesta proti Ljubljani, promet je bil oviran tudi na vipavski hitri cesti. Ponekod na višjeležečih cestah promet ovira sneg.

Medtem ko se proti jugu Evrope premika polarni zrak s severa, na slovensko ozračje še vedno deluje ciklon iz Sredozemlja. Ob mešanju vetrov je na Primorskem nastala burja, ki povzroča nevšečnosti v prometu.

Zaradi močnih sunkov, ki na območju jugozahodne Slovenije dosegajo tudi hitrosti do 80 km/h, je bila zjutraj zaprta primorska avtocesta proti Ljubljani med priključkoma Kastelec in Kozina. Obvoz je potekal po vzporedni regionalni cesti med Črnim Kalom in Kozino.

Zaradi burje je bil prav tako oviran promet na vipavski hitri cesti, kjer je med priključkom Selo in razcepom Nanos prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, ki so lažja od 8 ton.

Po napovedih Arsa bo burja na jugozahodnem delu države vztrajala vse do torka, v veljavi je rumeno opozorilo. Hitrost vetra na Primorskem lahko v teh dneh doseže do 100 km/h. To pomeni, da veter maje drevesa in lahko lomi veje.

Na nekaterih višjeležečih cestah je sneg

V nekaterih višjih delih Slovenije, kjer se je zaradi severnega zraka že ohladilo, se sneg oprijemlje cestišča. Cesta na Vršič je zaradi snega zaprta, na prelazih Ljubelj, Korensko sedlo in Jezerski vrh je priporočljiva uporaba verig.

Zaradi konca počitnic na Hrvaškem, Češkem, v Avstriji in  nekaterih nemških deželah, danes lahko pričakujemo povečan promet s smeri Hrvaške proti Avstriji in Italiji. Na mejnih prehodih z Avstrijo lahko nastane gneča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!