Zaradi plazu bodo na Kamniškem namestili sirene, uvajajo tudi 24-urno dežurstvo

Slovenija 30. Okt 202313:38 0 komentarjev
Kamnik
Kamnik (Foto: Urad predsednice republike)

Na Kamniškem bo danes vzpostavljen alarmni sistem, ki bo prebivalce opozoril na morebitno plazenje zemeljskega plazu. V prihodnjih dneh bodo ob slabi vremenski napovedi na območju plazu preventivno izvajali 24-urno dežurstvo.

Civilna zaščita bo na plazu Blate na Kamniškem danes vzpostavila alarmni sistem, ki bo prebivalce opozarjal na morebitno plazenje.

Hkrati na območju plazu vzpostavljajo tudi nadzorno kamero, ki bo omogočila pregled nad stanjem brez stalne prisotnosti na območju, je potrdil poveljnik civilne zaščite Občine Kamnik Tomaž Zabavnik.

Na upravi za zaščito in reševanje so prvo mobilno sireno že pripeljali na mesto plazu in jo pravkar programirajo, je dejal Zabavnik. Ko postavijo še drugo sireno, bo sistem alarmiranja oziroma obveščanja vzpostavljen.

V prihodnjih dneh bodo ob slabi vremenski napovedi na območju plazu preventivno izvajali 24-urno dežurstvo. “V primeru, da se bo karkoli zgodilo, imamo na plazu dežurno ekipo, večkrat dnevno pa se na ustje plazu pripelje tudi dežurna ekipa iz PGD Kamniška Bistrica in preveri, kakšen je pretok vode. Na podlagi tega potem sprejmemo ukrepe v primeru, če bi bila kakšna drastična sprememba,” je dodal.

Zabavnik je poudaril še, da se na terenu danes trudijo vzpostaviti zanke, ki se bodo v primeru premika ali sprožitve plazu pretrgale.

Prav tako danes določajo območje, kje bi postavili nadzorno kamero za oddaljen pregled nad stanjem plazu. V četrtek pa bo teren obiskal tudi državni geolog, ki bo preveril stanje in podal nadaljnje usmeritve, je pojasnil.

Plaz Blate, ki ogroža tri naselja v občini Kamnik, sicer je v sosednji občini Cerklje na Gorenjskem, kjer po besedah župana Franca Čebulja ogroža zajetje pitne vode za osem vasi. Občini si vseskozi izmenjujeta informacije in podatke o stanju na terenu in si bosta še naprej prizadevali za čimprejšnjo sanacijo plazu, je dodal Čebulj.

V Črni na Koroškem se bodo lahko kmalu vozili po novem mostu

V minulih treh dneh so most, ki ga je v ujmi prizadeti občini Črna na Koroškem donirala Italija, v Žerjavu že postavili, prevozen pa bo po zaključku še ostalih potrebnih del, je povedala črnjanska županja Romana Lesjak.

V občini po petkovem deževju čistijo nanose in odpravljajo druge posledice deževja ter upajo na mirne praznike.

Most, ki po ujmi v začetku avgusta predstavlja vnovično vzpostavitev prometne povezave za tri hiše v Žerjavu, je postavljen za stalno, njegova nosilnost je 40 ton. Dela za ureditev prevoznosti bodo predvidoma nadaljevali prihodnji teden, saj je treba med drugim urediti še dva kraka ceste. “Potrudili se bomo, da bo prevozen pred zimo,” je dejala Lesjak.

V prihodnje bi bilo na območju črnjanske občine treba postaviti še en manjši most, in sicer čez Javorski potok v Spodnjem Javorju, a mora tam koncesionar na vodotoku najprej popraviti brežino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!