Zaradi pokojnin spor med Levico in Inštitutom 8. marec: “Zakaj je Mesec lagal?”

Slovenija 14. Nov 202317:53 17 komentarjev
Nika Kovač in Luka Mesec
Foto: Borut/Žiga Živulović/BOBO

Zaradi izjav Luke Mesca o uskladitvi pokojnin sta se na Facebooku sporekla Inštitut 8. marec in stranka Levica.

Kot smo poročali, se februarja prihodnje leto obeta uskladitev pokojnin. Po zagotovilu predsednika vlade so sredstva za predvidoma 8,2-odstotno uskladitev rezervirana v proračunu. O tej temi so se v zadnjih dneh na družbenem omrežju Facebooku prerekali Inštitut 8. marec ter stranka Levica in njen minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Inštitut 8. marec je na svojem profilu objavil besedilo z naslovom ‘Zakaj je Luka Mesec lagal upokojencem in upokojenkam’. Zapisali so, da več kot polovica upokojencev živi s pokojnino, ki je nižja od praga tveganja revščine, zato jih je razveselilo, da je Mesec dejal, da so kljub težavam z javnimi financami zaradi posledic poplav, “našli način, da izpeljemo polno uskladitev pokojnin za 8,2 odstotka. Uskladitev lahko upokojenci in upokojenke prvič v zgodovini pričakujete že januarja”.

Vendar to ne drži, so opozorili pri 8. marcu. “Po trenutnem predlogu proračuna, ki bo v obravnavi že to soboto, upokojenci in upokojenke januarja ne morejo pričakovati uskladitve v višini 8,2 odstotka, pač pa le za pičlega 1,8 odstotka. Preostanek redne uskladitve bo šele februarja, kot vsako leto. Življenje v revščini je za številne kruta resničnost, v kateri ni prostora za lažne obljube oblasti,” so zapisali na inštitutu.

V objavah na Facebooku je inštitut kritiziral tudi druge odločitve vlade, med njimi neuskladitev socialnih transferjev z inflacijo. “To pomeni, da se bodo zmanjšale tudi vse štipendije, ki jih od države prejemajo dijaki in študentje. Državna, Zoisova in kadrovska štipendija bodo, če bo vlada uresničila svoje namene, v naslednjem letu nižje,” so poudarili pri 8. marcu.

Odziv Levice: Tega nam res ne morete očitati

Na njihov zapis so se odzvali v stranki Levica. “Dragi Inštitut 8. marec, v zadnjih 24 urah se je Luka Mesec znašel kot tarča niza vaših objav, ki trdijo, kako laže, zavaja in jemlje upokojencem, dijakom in študentom,” so zapisali v najmanjši koalicijski stranki. Poudarili so, da ima “civilna družba seveda pravico in dolžnost, da je kritična do politike”, vendar pa da inštitut Mesca napada “ravno na dveh točkah, kjer obstaja načrt, kako doseči, za kar si oboji prizadevamo”.

Kongres Levice v Celju
Kongres Levice (Foto: BOBO)

“S tem ko pikirate ravno stranko, ki si prizadeva za isto kot vi, zmanjšujete možnosti, da nam obojim uspe. Navsezadnje, zakaj bi druge stranke karkoli skrbelo, če naj bo Luka Mesec itak dežurni krivec in prikladna tarča za vse,” so zapisali v Levici in pojasnili, da bo pri upokojencih točna inflacija za preteklo leto izračunana februarja, tako kot vsako leto. “Če kaj, utegne biti uradna inflacija še malo večja od napovedanih 8,2, zato je smiselno, da počakamo na uradni izračun, sicer bodo upokojenci na slabšem. Februarja bodo potem tudi dobili poračun za mesec januar, kot je to običajno in kot so navajeni,” so poudarili.

Dodali so, da je Levica v vladi dosegla tudi, “da smo lahko pokojnine dvignili že z novembrom in decembrom za 1,8 odstotka in uvedli dodatni zimski upokojenski regres v višini 40 % letnega. To je zgolj še malo dodatne pomoči za hladne mesece in tega nam res ne morete očitati”.

Poleg tega so ovdovelim upokojenkam z uvedbo zajamčene pokojnine občutno dvignili prihodke, tistim z najnižjimi pokojninami pa jih praktično podvojili. Omenili so še svoje dosežke pri invalidsko upokojenih, glede usklajevanja socialnih transferjev pa poudarili, da pogajanja še tečejo. “Ko gre za prizadevanje za bolj socialno družbo, smo na isti strani. Kar se je spremenilo, so orodja, ki jih imamo mi kot vladna stranka pri tem na razpolago. Kar se ni spremenilo, je to, da smo zagovorniki socialnih politik še vedno v manjšini in v boju s številnimi nasprotniki, ki imajo večjo moč in vpliv,” so svoj zapis zaključili v Levici.

Luka Mesec: Tega niste povedali

Svoj zapis je dodal tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. “Z začudenjem sem prebral trditve Inštituta 8. marec. Medtem ko meni in ministrstvu, ki ga vodim, očitate, da poglabljamo revščino med upokojenci, bi rad poudaril, česar Inštitut 8. marec ni povedal,” je zapisal in naštel dosežke Levice.

“V koalicijsko pogodbo smo zapisali, da bo minimalna zajamčena pokojnina leta 2023 znašala 700 evrov, in to smo tudi realizirali. Smo prva vlada, ki omogočamo vdovam, ki so do zdaj prejemale tudi po 300 evrov po smrti partnerja (in obratno), da bodo imele/i zajamčeno pokojnino vsaj 700 evrov. Omogočili smo, da se bo pokojnina delovnim invalidom odslej izračunavala na podlagi plač, ki bi jo prejemali, če bi delali polni delovni čas. To pomeni višjo pokojnino. Za naslednje leto smo v proračunu rezervirali pol milijarde evrov za uskladitev pokojnin v začetku leta v višini cca. 8,2 odstotka in ne 1,8 odstotka, kot trdi Inštitut 8. marec. Pripravljamo spremembe pokojninskega sistema, kjer smo si za izhodišče postavili bistveno vprašanje: kako upokojencem na dolgi rok omogočiti dostojno življenje,” je poudaril.

Na zapis Levice, ki je v preteklosti z inštitutom sodelovala pri več akcijah, so nato v komentarju odgovorili pri 8. marcu. Poudarili so, da nikogar ne napadajo, ampak da govorijo le o vsebini, argumentih in vrednotah. Poudarili so, da je bila izjava Mesca “preprosto neresnična”.

Mesec je zatrdil, da lahko uskladitev upokojenci prvič v zgodovini pričakujejo že januarja, a se to ne bo zgodilo. “Pokojnine se bodo uskladile v skladu z zakonom (kot običajno), to pomeni, da se bodo uskladile februarja s poračunom za januar. In če je minister trdil, da se bodo pokojnine prvič v zgodovini uskladile že januarja, to pomeni, da je zavajal. Ne gre za napadanje ministra, gre za to, da je tudi v januarju treba plačati položnice, visoke stroške ogrevanja in ostale življenjske stroške, Marsikdo bo to storil težko. Ob tem mu bo poračun uskladitve februarja gotovo prišel prav, a v januarju tega denarja ne bo videl in ni nam bilo všeč, da se tendenciozno zavaja, da ga bo. To je vse,” so poudarili v inštitutu.

Ob tem so dodali, da jih preseneča, da se v Levici “na vsebinske zapise namesto z argumenti ali v tem primeru preprosto z opravičilom, da ste naredili napako, odzivate tako čustveno in ustvarjate videz, da gre za neko sejanje razdora med vami in nami, namesto da bi govorili o tem, kar je zares pomembno. O tem, kako pomagati najšibkejšim: družinam, šolarjem, dijakom, študentom, invalidom, samskim starejšim osebam itd. To je namreč edino, na kar vas opozarjamo,” so zaključili v Inštitutu 8. marec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje