Zaradi povečane koncentracije plina štirje rudarji v bolnišnico

Slovenija 21. Feb 202408:59 > 17:22 0 komentarjev
Premogovnik Velenje
Foto: Bor Slana/BOBO

V Premogovniku Velenje so bili štirje rudarji izpostavljeni povečani koncentraciji plina. Preventivno so jih napotili v Splošno bolnišnico Celje. Rudarski inšpektor je odkop premoga začasno ustavil, a je že v nočni izmeni znova stekel. Eden od omenjenih štirih rudarjev ostaja preventivno v celjski bolnišnici, trije so bili odpuščeni.

V torek je bila malo pred 18. uro v jami Pesje Premogovnika Velenje povečana koncentracija plina, ki so ji bili izpostavljeni štirje rudarji. Vsi so bili ves čas odzivni in pri zavesti – trije so iz jame prišli sami, enemu pa so zaradi šoka iz jame pomagali sodelavci.

Zdravnik je vse štiri rudarje pregledal in jih preventivno napotil v Splošno bolnišnico Celje. Trije so bili medtem že odpuščeni, eden pa preventivno še ostaja v bolnišnici.

“Dogodek iskreno obžalujemo in želimo vsem prizadetim čim hitrejše okrevanje,” so še zapisali v Premogovniku Velenje.

Odkop premoga začasno ustavljen

Inšpektor je z ustno odločbo odredil takojšnjo zaustavitev rudarskih del na odkopu. Zaradi povečane koncentracije jamskih plinov ogled kraja dogodka ni bil mogoč.

Premogovnik Velenje je inšpektorja seznanil z nesrečo, stanjem ponesrečencev ter ukrepih, ki so jih izvedli po nesreči. V času inšpekcijskega nadzora so izvajali intenzivno prezračevanje odkopa in dodatno merjenje jamskih plinov.

Kot so pojasnili na inšpektoratu, je pred izrivom plinov na delovišču potekala faza pridobivanja nadkopnega premoga, sam izriv pa se je zgodil pri zapiranju nadkopnega dela premogovega sloja. Izbruh je bil trenuten.

Rudarji v Premogovniku Velenje
Fotografija je simbolična. (Foto: Miran Bekovnik/RLV/Bobo)

Merilne naprave na delovišču so pokazale prekoračene mejne koncentracije jamskih plinov. Tako vrednosti metana kot ogljikovega dioksida sta presegali pet odstotkov.

“Na podlagi navedenih ugotovitev je rudarski inšpektor izvajalcu rudarskih del Premogovnik Velenje z ustno odločbo odredil ukrep zaustavitve rudarskih del na odkopu. Ustavitev bo veljala, dokler vrednosti ogljikovega dioksida in metana ne padejo pod dovoljeno koncentracijo, torej pod 1,5 odstotka,” so navedli na inšpektoratu.

Teh dogodkov se ne da predvideti

Pred ponovnim zagonom odkopa so morali delovišče ponovno pregledati in preveriti delovanje dihalnikov, so še zapisali. Odkop je nato normalno začel delovati že v nočni izmeni in tudi zdaj obratuje, saj je rudarski inšpektor ustno odredil le začasno ustavitev proizvodnje, dokler se ni vzpostavilo normalno stanje na odkopu, kar je trajalo nekaj ur, so sporočili iz Premogovnika Velenje.

Ob tem so še pojasnili, da v tehnološkem postopku pridobivanja premoga občasno lahko pride do povečane koncentracije plinov, pri čemer se lahko sprostita jamska plina ogljikov dioksid in metan. Morebitne povečane koncentracije obvladujejo s spremljavo iz varnostno-tehnološkega informacijskega sistema na površini, ki spremlja vse relevantne parametre v jami in je povezan s stacionarnimi merilniki plinov.

Tako lahko ob morebitni povečani koncentraciji plina takoj ukrepajo z obveščanjem rudarjev v jami in poskrbijo za pravočasen umik z ogroženega področja. Na deloviščih imajo za zaposlene nameščene tudi neodvisne vire s posebnim dovodom zraka za dihanje v jami, t. i. dihalnike.

“Kljub sodobni tehnologiji, ki jo imamo v Premogovniku Velenje, se teh dogodkov ne da predvideti vnaprej oz. povsem preprečiti,” so ob tem opozorili v družbi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!