Erika Žnidaršič: “Napadov smo deležni, ker smo kritični”

N1 video 07. Mar 202209:45 > 15:47 30 komentarjev

Napadi na neodvisnost, politični pritiski, ignoriranje kolektiva – to so glavni razlogi, da so se pred stavbo na Kolodvorski zbrali novinarji in zaposleni na RTV Slovenija. Menijo, da sta profesionalnost in nepristranskost javnega servisa vse bolj ogroženi. Spregovorili so tudi vidni voditelji na javni radioteleviziji.

Pred glavnim vhodom RTV na Kolodvorski 2 je potekala protestna novinarska konferenca, na kateri so novinarji Informativnega programa TVS predstavili svoje zahteve. Vse bolj so namreč zaskrbljeni zaradi razmer v medijski hiši in pogojev dela, je navedel voditelj Dnevnika Saša Krajnc. “Prvi program Televizije Slovenija je vse bolj osiromašen, odločitve o prenosih oddaj in shodov ne presenečajo zgolj javnosti, ampak tudi zaposlene,” je povedal.

Pred dnevi je namreč novinarje vznemirila poteza vodstva, ki se je tako rekoč čez noč odločilo, da bo javna televizija neposredno prenašala sredin shod v podporo Ukrajini. Zato je spremenilo programsko shemo in Poročila ob petih na spored uvrstilo 20 minut prej, kot so običajno. Shod je uradno sicer organiziralo kulturno društvo Ljubljana – Kijev, vendar je bil izrazito koalicijsko obarvan. Na govorniškem odru so se zvrstili vsi predsedniki vladnih strank: Matej Tonin, Zdravko Počivalšek in predsednik vlade Janez Janša. Drugače pa je vodstvo RTVS ravnalo v torek, ko je shod v podporo Ukrajini organizirala civilna družba – tega TVS ni prenašala.

“Zahtevamo popolno uredniško in novinarsko avtonomijo, brez političnih pritiskov,” je povedal Krajnc. Zaposleni pričakujejo, da bo o morebitnih spremembah programa odločal zgolj RTV sam – brez ozira na korist političnih strank in vplivnežev. “Kot profesionalni novinarji ostro zavračamo kritike, pisci teh namreč namenoma sprevračajo pomene nekaterih komentarjev,” je dejal Krajnc. Programski svet je pozval, naj svoje delo opravlja neodvisno in nepristransko. Od političnih strank pa pričakujejo, da se bodo vzdržale vmešavanje v delo RTV.

Igor E. Bergant: Podpora družbe nas utrjuje v prepričanju, da delamo prav

“Podpora, ki jo izražajo posamezniki in civilnodružbene organizacije, nas utrjuje v prepričanju, da delamo prav,” je poudaril voditelj Odmevov Igor E. Bergant. “Deležni smo vsakodnevnih žaljivk in neprimernih opazk. Ne samo od zunaj, ampak tudi iz lastne hiše,” je še rekel.

Povedal je, da sta sindikat in aktiv informativnega programa TVS na programski svet naslovila zahtevo glede imenovanja odgovornega urednika TVS. V petek se je namreč uredništvo izrekalo o podpori Jadranki Rebernik in Mitji Preku. Ta je prejel 82,12-odstotno podporo, a je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough za urednico vseeno imenoval Rebernik. Tej je pozitivno mnenje izreklo le 21,78 odstotka uredništva.

“Zakon nam omogoča sprožitev postopka, po katerem bi se programski svet opredelil tudi do kandidata, ki je dobil pozitivno podporo. Zato bomo – ob njegovem soglasju – ta postopek izvedli,” je povedal Bergant in dodal, da so dokumente po njegovih informacijah že poslali programskemu svetu.

Erika Žnidaršič: Kar se dogaja, ne sodi v demokratično državo

Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič je spregovorila o pripravi zadnje oddaje. Političnih napadov so bili deležni že dan pred oddajo, je dejala. “Na dan oddaje so sledila svarila znotraj hiše, nato se je ponovno vmešala politika s pogojevanjem gostov. Sam predsednik vlade pa nas je označil za proruske ekstremiste,” je opisala.

“To, kar se zdaj dogaja, je popolnoma nesprejemljivo in ne sodi v demokratično državo. Napadov smo deležni, ker smo kritični, ker postavljamo vprašanja in ker nismo skladni s pričakovanji določene politične opcije,” je rekla. “Je brutalno, poteka na osebni ravni, vključene so tudi naše družine,” je dejala in poudarila, da je naloga novinarstva kritika oblasti. “Ne bomo dovolili, da bi ta medijska hiša – kljub vsem napakam – postala orodje politične propagande,” je poudarila.

Marcel Štefančič: Najodločneje je treba obsoditi avtokracijo, ki je napadla RTV

“Ko gledamo, kaj z mediji počneta Vladimir Putin in Viktor Orban, to vsi na ves glas in zgroženo obsojamo. Zato se zdi še toliko bolj neverjetno, da se to leta 2022 dogaja na nacionalki,” je dejal voditelj Studia City Marcel Štefančič. “V času, ko obsojamo avtokrata, ki je napadel Ukrajino, je treba kar najodločneje obsoditi tudi avtokracijo, ki je napadla nacionalko,” je dodal.

Novinarji ogorčeni zaradi nestrokovnih kritik Ukoma

“Izražamo svoje ogorčenje in protest zaradi nestrokovnih ter neutemeljenih kritik, ki jih objavlja Ukom v svojih kvazi analizah,” je rekla Tatjana Pirc z Radia Slovenija. “Vodstvo RTV bi se moralo odzvati, zaščititi zaposlene in preprečiti rušenje ugleda. Naša dolžnost je, da se upremo dezinformacijam, lažem, poskusom cenzure in pritiskom,” je dodala Pirc.

Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija je v sredo vodilnim na RTVS in predsedniku programskega sveta javne radiotelevizije Petru Gregorčiču poslal javno pismo. V njem je ostro napadel tamkajšnje novinarje. Urbanija sicer v zadnjih mesecih redno objavlja analize poročanja RTVS. V neznanstvenih in nestrokovnih razmislekih o radijskih in televizijskih prispevkih in oddajah urednikom in novinarjem očita predvsem enostransko, vladi nenaklonjeno poročanje ter oporeka izbiri gostov in sogovornikov. V njegovih izdelkih zaposleni na RTVS in tudi v Društvu novinarjev Slovenija prepoznavajo nedopusten pritisk na avtonomijo in neodvisnost javnega medija.

Pritiske čutijo tudi zaposleni v multimedijskem centru, je dejala Ksenija Tratnik iz MMC. Spomnila je na spremembo akta, po kateri urednika MMC določi zgolj urednik televizije in ne tudi radia, kot je veljalo do nedavnega. “S tem je vzpostavil stanje, kot ga na MMC nikoli do zdaj ni bilo. To potezo razumemo kot lajšanje možnosti za zamenjavo urednice uredništva,” je dodala.

Predvajali kar BBC

Aljaž Bastič je v imenu režiserjev obsodil nedavno odločitev vodstva za predvajanje BBC-jevega novičarskega programa, ki so ga gledalci na slovenski televiziji lahko spremljali 26. in 27. februarja. Zaradi odločitve so novinarji zunanjepolitične redakcije informativnega programa Televizije Slovenija zahtevali odstop v. d. direktorja televizije Valentina Areha in Rebernik. Od potez vodstva so se novinarji distancirali in jih ocenili za nesprejemljive, nedostojne ter nestrokovne.

“Odločitev je omalovažujoča in nespoštljiva do lastnih ustvarjalcev ter hkrati podcenjujoča in neprofesionalna do gledalcev in plačnikov RTV-prispevka. Nad dogajanjem pa žal nismo presenečeni, saj razgradnjo RTV zaskrbljeno opazujemo že dlje časa,” je dejal Bastič. Vloga režiserja se na RTV po njegovih besedah vse bolj degradira. “Ocenjujemo, da je bila odločitev odgovornih za dvourni prenos tujega programa nestrokovna, sramotna in ponižujoča za vse ustvarjalce na RTV,” je še dodal.

Ksenja Tratnik Ksenja Tratnik
Denis Sadiković/N1
Tatjana Pirc Tatjana Pirc
Denis Sadiković/N1
RTV shod RTV shod
Denis Sadiković/N1
Marcel Štefančič Marcel Štefančič
Denis Sadiković/N1
Marcel Štefančič Marcel Štefančič
Denis Sadiković/N1
Igor E. Bergant Igor E. Bergant
Denis Sadiković/N1
Igor E. Bergant Igor E. Bergant
Denis Sadiković/N1
Erika Žnidaršič Erika Žnidaršič
Denis Sadiković/N1
Aljaž Bastič Aljaž Bastič
Denis Sadiković/N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje