Po novici o vojaškem resničnostnem šovu ostri odzivi sindikata

Slovenija 19. Okt 202310:53 10 komentarjev
Slovenska vojska
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Na novico, da bodo na ministrstvu za obrambo, da vojaške vrste okrepili, snemali dokumentarno resničnostni šov, so se ostro odzvali v sindikatu ministrstva za obrambo. V odprtem pismu, ki so ga naslovili na ministra Marjana Šarca, so zapisali, da sicer podpirajo napore ministrstva, da bi se več mladih odločilo za poklic vojaka, a po njihovih besedah "v oči bode nerazumno dejstvo, da ste za promocijo vojaškega poklica pripravljeni odšteti 1,9 milijona evrov".

Kot smo poročali, bo ministrstvo za obrambo snemalo resničnostno dokumentarno serijo Vojak v akciji, ki bo obsegala deset epizod, predvajana pa naj bi bila prihodnjo jesen. “Na koncu zmaga najbolj pripravljen, usposobljen, iznajdljiv, trden in discipliniran vojak,” piše v razpisni dokumentaciji serije, za katero bodo odšteli okoli dva milijona proračunskih evrov.

Serija bo namenjena predvsem mladim med 16. in 30. letom starosti, po navedbah ministrstva za obrambo pa bo služila kot izobraževalno in promocijsko orodje za predstavitev poklica vojaka. Temeljila naj bi namreč na “pozitivni tekmovalnosti in doseganju ciljev”, napredovali pa bodo zgolj najboljši tekmovalci.

Obrambni minister Marjan Šarec je v sredo za N1 pojasnil, da so idejo oblikovali na ministrstvu v sklopu promocije Postani vojak. “Kako bi ta poklic približali mladim, se pogovarjamo že ves čas. Pričakujem, da se bo zgodilo podobno, kot se je v gostinstvu. Ta panoga je bila najprej deficitarna, kuharske oddaje pa so vpis na gostinstvo povečale. Govorim seveda v času pred koronavirusom,” je dejal.

Bell požar
Foto: Slovenska vojska, Kras, 2022

Zdaj se je na nov projekt ministrstva odzval tudi sindikat ministrstva za obrambo. V odprtem pismu, ki so ga naslovili na ministra Šarca, so zapisali, da podpirajo “napore in dobre ideje ter nove moderne pristope, s katerimi bi pritegnili mlade državljane Republike Slovenije, da bi se odločali za tako pomemben in časten poklic, kot je poklic vojaka”.

Zavedajo se, da je Slovenska vojska podhranjena, po njihovih besedah pa se je manko v njihovih vrstah še toliko bolj čuti ob naravnih nesrečah in nedavnih zaostrenih varnostnih razmerah po svetu. “Ob tem se v sindikatu soočamo z resno stisko pripadnikov, v kateri ugotavljamo, da prihaja med pripadniki do izgorelosti, ki ji botruje dejstvo, da pripadnik Slovenske vojske v povprečju oddela 240 ur na mesec,” so zapisali.

“Posebej ob tem bode v oči nerazumno dejstvo, da ste za promocijo vojaškega poklica pripravljeni odšteti 1,9 milijona evrov, medtem pa ignorirate odločitve Evropskega sodišča kot tudi odločitve Vrhovnega sodišča Republike Slovenije glede plačila ur pripravljenosti na določenem kraju oziroma delovnem mestu pripadnikom. Vaša ignoranca tako botruje dejstvu, da so pripadniki ob pomoči pooblaščenih odvetnikov Sindikata ministrstva za obrambo in Sindikata vojakov Slovenije na delovno in socialno sodišče vložili preko 1.700 tožb, neodzivnost s strani ministrstva pa v sindikatih in med oškodovanimi pripadniki lahko razumemo samo na način, da z zavlačevanjem želite doseči, da oškodovani pripadniki, ki niso vložili tožbe in bodo zaradi zastaralnih rokov v morebitni pozitivni odločitvi sodišča prikrajšani pri izplačilu,” so bili ostri v odzivu.

Ministru Šarcu so sporočili še, da najboljša promocija vojaškega poklica zadovoljen pripadnik Slovenske vojske, ki je primerno plačan in “ki mu pravice ni treba iskati na sodiščih”, ob tem pa navedli še dve zahtevi.

Ministra so pozvali, naj spoštuje odločitve vrhovnega in evropskega sodišča. Zahtevajo pa tudi, da se “preneha zlorabljati inštitut neenakomerno razporejenega delovnega časa in da se za izvajanje nalog uporabi nadurno delo referenčno obdobje pa se skrajša iz 6 mesecev na 4 mesece, kot to velja za policijo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje