“Zaradi stavke naj bi UKC Ljubljana izgubil do 350 tisoč evrov prihodkov na dan”

Slovenija 03. Feb 202411:11 7 komentarjev
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ocenjujejo, da bi bil lahko izpad prihodkov zaradi zdravniške stavke med 100.000 in 350.000 evrov na dan. Vsak dan glede na podatke in analize v največji zdravstveni ustanovi v državi izpade med tri in štiri odstotke obravnav, so sporočili iz kliničnega centra.

Izpad prihodkov je po navedbah ljubljanskega kliničnega centra odvisen od vrste prenaročenih storitev. Če bi se v prihodnje odpovedovalo več operacij kot ambulantnih storitev, bi bil temu primerno višji tudi izpad prihodkov, so pojasnili.

Ob zaostritvi stavke je vodstvo UKC Ljubljana že obvestilo vodstva klinik glede organizacije dela in zagotavljanja nujnih zdravstvenih storitev v času stavke. Delo je treba organizirati tako, da so kljub stavki in morebitnemu preklicu soglasij posameznih zdravnikov za nadurno delo izvedene vse nujne storitve, ki jih zahteva zakonodaja, so navedli.

V petek so sicer iz UKC Ljubljana za STA sporočili, da je soglasja za nadurno delo preklicalo 198 oziroma 13 odstotkov zdravnikov.

“Glede dela bomo lahko natančnejše podali ocene v naslednjih dneh. Pojasnjujemo pa, da umik soglasij prične učinkovati 30 dni po vložitvi, zato v naslednjem mesecu ne pričakujemo večjih odstopanj, kasneje pa bo delo urejeno tako, da bo kljub umiku zagotovljen zakonski minimum,” so pojasnili v kliničnem centru.

stavka zdravnikov
Slika je simbolična (Foto: BOBO)

Zadeve rešujejo za skupno mizo

Odklanjanje nadurnega dela, pripravljenosti in morebitnih drugih oblik dela pri delodajalcu je lahko razlog za preklic soglasja za delo pri drugem izvajalcu zdravstvenih storitev v skladu z zakonom o zdravstveni dejavnosti, so ob tem poudarili. Do petka sicer soglasij zdravnikom za delo pri drugih izvajalcih še niso preklicali, so pojasnili za STA.

UKC Ljubljana je s poročilom glede izvajanja storitev v času stavke v sredo seznanil svet zavoda, v petek zvečer pa so nekatere podatke posredovali tudi medijem.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je 15. januarja začel stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesla napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na torkovi seji soglasno sprejel sklep, da v sredo vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Zdravniki bodo tako po besedah predsednika sindikata Damjana Polha delali največ 48 ur na teden.

Na petkovih pogajanjih pa sta obe strani podali nove predloge, ki jih morata preučiti. Do takrat medijsko ne bosta komunicirali, pač pa bodo zadeve skušali rešiti za mizo.

UKC Ljubljana lani z do 30-milijonsko izgubo

Člani sveta UKC Ljubljana so sicer na sredini seji med drugim obravnavali poročilo o lanskem poslovanju. Realizacija delovnega programa UKC Ljubljana je v letu 2023 v vseh ključnih kategorijah višja od tiste iz leta 2022, poudarjajo v ljubljanskem kliničnem centru. Pri večini kazalnikov fizičnega obsega poslovanja so dosegli raven iz predcovidnega leta 2019. V primerjavi z letom 2022 ugotavljajo povečanje realizacije poslovanja in storilnosti.

Primerjava rasti prihodkov in odhodkov kaže na izboljšanje učinkovitosti poslovanja, kljub temu pa so odhodki od januarja do novembra lani ostali višji od prihodkov. Tudi na podlagi končnega letnega obračuna ZZZS v UKC Ljubljana ocenjujejo, da so lani poslovali s presežkom odhodkov nad prihodki v višini od 27 do 30 milijonov evrov.

To je po navedbah kliničnega centra primerljivo z letom 2022 kljub slabšim pogojem poslovanja – spremenjene zakonodaje, ki ne zagotavlja več plačila vseh opravljenih storitev, pač pa je plačilo nekaterih storitev zopet omejeno. “Zaradi primarne skrbi za zdravje pacientov UKC Ljubljana tudi te storitve izvaja ne glede na že dosežen letni plan. Iz tega naslova je ocenjen izpad prihodkov v višini 3,3 milijona evrov. Ob pozivu na ministrstvo za zdravje za plačilo oz. ureditev plačila teh storitev smo prejeli negativen odgovor,” so opozorili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje