Zaradi žarišča podgan bo Mol dva tedna deratiziral Miklošičev park

Slovenija 07. Dec 202217:35 > 18:18 4 komentarji
deratizacija, miklošičev park
Deratizacija v Miklošičevem parku decembra 2022. (Foto: N1)

Po tem, ko smo pred nekaj dnevi opozorili na vse večjo problematiko podgan v Miklošičevem parku, je Mestna občina Ljubljana napovedala, da bo v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano na območju parka izvedla deratizacijo. Izvajanje ukrepa bo trajalo približno dva tedna, območje pa je že vidno označeno z ograjo in opozorili.

Na N1 smo v začetku decembra opozorili na novo žarišče podgan v Miklošičevem parku. Podgane so si v drevesih – predvsem v dveh velikih kavkaških krilatih oreškarjih – v parku v središču mesta uredile prostoren dom. Ker na plano pridejo, ko se stemni, smo jih zvečer posneli z infrardečo kamero.

Ko smo predstavnike Mestne občine Ljubljana (Mol) novembra povprašali o tem, kako se bodo spopadli s problematiko podgan, so odgovorili, da rešitev še iščejo. Dodali so, da so letos na tem območju že večkrat opravili splošno deratizacijo s strupi, kanalizacijo pa so zadnjič deratizirali julija letos. A kot kaže, poskusi “očiščenja območja” niso bili uspešni, zato so napovedali, da bodo v dogovoru z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) poskušali deratizirati še nadzemni del parka.

V park bodo namestili deratizacijske vabe

Napoved se, kot kaže, uresničuje. V sredo z Mol sporočili, da bodo v sodelovanju z NLZOH ob drevesa, kjer so se zaredile podgane, namestili deratizacijske vabe za podgane v obliki parafinskih blokov. Deratizacijo bo javno komunalno podjetje Voka Snaga izvedlo tudi na tamkajšnjem podzemnem kanalizacijskem omrežju.

Izvajanje ukrepov bo potekalo približno dva tedna. Na občini mimoidočim ter lastnikom in sprehajalcem psov svetujejo, naj bodo v tem času posebej pozorni, da se njihovi hišni ljubljenčki območju ne približujejo. Območje je, kot je razvidno s fotografije, že označeno z ograjo in opozorili.

deratizacija, miklošičev park
N1

Očitke o neurejenosti območja občina zavrača

Letos so na Mol prejeli več pritožb in pobud za ukrepanje proti podganam. “Tako rekoč vse letošnje pobude so se nanašale na povečano število glodalcev v Miklošičevem parku in Miklošičevi ulici,” so potrdili za N1.

Očitke o neurejenosti območja v Miklošičevem parku so na občini zavrnili, češ da ga redno čistijo in praznijo koše za smeti. Dodali so, da ima Voka Snaga dežurno ekipo, ki vsak dan, tudi ob koncu tedna, čisti nepravilno odložene odpadke, da ti ne ležijo okoli zbiralnic in privabljajo živali.

podgane, miklošičev park
N1

Žarišč podgan v prestolnici več

Predstavniki nacionalnega laboratorija navajajo, da letos v prestolnici sicer ne opažajo povečanega števila podgan, območje Miklošičevega parka opisujejo le kot eno od žarišč z glodalci. Ob tem poudarjajo, da so se podgane v parku naselile, saj je tam zanje dovolj hrane. To je ali odvržena hrana, ki so jo jedli mimoidoči in odvrgli v koš za smeti oziroma na tla, ali pa hrana, s katero ljudje na javnih površinah hranijo živali, na primer golobe.

Predstavniki občine med drugimi lokacijami, o katerih so jih prebivalci Ljubljane v zvezi s podganami obveščali, omenjajo tudi obrežja vzdolž Ljubljanice, območje Metelkove in Wolfove ulice, park Tabor, Bavarski dvor in Poljanski nasip. Pred leti so mediji poročali o veliki družini podgan, ki je tam živela v deblu drevesa. Ker so podgane od mimoidočih dobile veliko hrane, so bile site – posledično jih s hrano niso mogli uloviti, zato so leglo na osnovi odločbe zdravstvenega inšpektorata “odstranili”.

Zdaj so se naselile tudi v votla drevesa na Petkovškovem nabrežju, ki jih bodo, kot je oktobra letos za MMC potrdil ljubljanski župan Zoran Janković, po posvetu z direktorjem Botaničnega vrta Jožetom Bavconom posekali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje