ZD Ljubljana zmotili “nenehni napadi in vsakodnevno iskanje nepravilnosti”

Slovenija 22. Feb 202313:51 3 komentarji
ZD Ljubljana
BOBO

V zadnjih mesecih mediji pogosto pišejo o težavah v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer se spopadajo predvsem s kadrovsko stisko v družinski medicini. "Nenehni napadi, vsakodnevno iskanje nepravilnosti in enostranske objave v medijih" pa so zmotili predstojnike enot ZD Ljubljana. Takšne objave se jim zdijo nekorektne. "Vse, ki se ukvarjate z blatenjem vodstva in ZD Ljubljana, opozarjamo, da s tem spodbujate nasilje, kar se že pozna v naših ambulantah," so zapisali v odzivu.

Predstojniki enot Zdravstvenega doma Ljubljana so se na javnost obrnili z odzivom, v katerem opozarjajo, da je ob “nenehnih napadih, vsakodnevnem iskanju nepravilnosti in enostranskih objavah v medijih stanje postalo nevzdržno”. Objave iz preteklih mesecev, ki po njihovem mnenju omenjajo ZD Ljubljana v negativnem kontekstu, zelo presenečajo in se jim zdijo nekorektne.

Kot so zapisali, se težave v primarnem zdravstvu po vsej državi kopičijo že leta. V ZD Ljubljana naj bi odločevalce nanje opozarjali in pošiljali predloge za izboljšave, ki pa niso bili slišani. “Zdaj se vse težave, ki smo jih napovedovali, usmerja le v iskanje krivca pri vodstvu ZD Ljubljana,” opozarjajo predstojniki enot.

Kot so dodali, vse to zelo slabo vpliva na odnos pacientov do zaposlenih. “Vse, ki se ukvarjate le z blatenjem vodstva in ZD Ljubljana, opozarjamo, da s tem spodbujate nasilje, kar se že pozna v naših ambulantah,” so zapisali in dodali, da večina zaposlenih dela odlično.

Prav tako so zavrnili očitke o slabih odnosih znotraj zdravstvenega doma. Znotraj ustanove so opravili anonimni anketi med delavci, ki sta pokazali, “da so odnosi med zaposlenimi zelo dobri, da si pomagajo med seboj in da jim je omogočeno izražati svoja mnenja, tudi če so drugačna”. Poudarjajo tudi, da so odhodi iz družinske medicine večinoma posledica dolgotrajne preobremenjenosti z delom in administrativnimi nalogami. “V določenih primerih pa so odhodi povezani tudi z možnostjo večjega zaslužka in drugačne organizacije delovnega časa pri koncesionarjih ali v gospodarstvu,” so pojasnili predstojniki enot ZD Ljubljana.

Pristojne pozivajo, da stanje uredijo in preučijo tudi predloge, ki so jih iz ZD Ljubljana poslali v preteklosti. Kot še dodajajo, se bodo težave ob kadrovski krizi in brez korenitih reform le še poglabljale. Brez rešitev pa bi se po njihovem predvidevanju lahko v težavah znašla tudi druga področja primarne zdravstvene dejavnosti, ki trenutno delujejo nemoteno.

V zadnjih mesecih smo v povezavi z ljubljanskim zdravstvenim domom spremljali dolge vrste pacientov pred ZD Bežigrad, ki so se želeli vpisati k novima osebnima zdravnicama, začasno zaprtje ambulante za odrasle v ZD Polje in številne odhode družinskih zdravnikov. Veliko kritik je bila zaradi dogajanja deležna tudi direktorica zavoda Antonija Poplas Susič, ki pa jo je večkrat v bran vzel ljubljanski župan Zoran Janković.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje