Zdravniki bodo stavkali. Kaj to pomeni za paciente?

Slovenija 08. Jan 202418:54 6 komentarjev
zdravnik
Foto: PROFIMEDIA

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so povedali, da bodo v torek stavkali. Kaj to pomeni in kako bo enodnevna opozorilna stavka vplivala na paciente?

Predsednik sindikata Fides Damjan Polh je sporočil, da bodo zdravniki jutri stavkali. “Ugotavljamo, da ni nobenega razloga, da bi stavko preklicali,” je pozno popoldne dejal Polh. Potem ko so zdravniki ves dan čakali na odgovor vladne strani, je po informacijah N1 vlada večerno dopisno sejo razširila s točko o imenovanju pogajalske skupine, ki se bo pogajala s Fidesom.

Kako pa bo enodnevna opozorilna stavka v torek vplivala na paciente?

Zdravniki bodo stavkali med 7. uro zjutraj in 21. uro zvečer. Stavka bo potekala na delovnih mestih v obliki popolne prekinitve dela, ob tem pa bodo sicer zagotavljali minimalni delovni proces. Izvajali bodo samo zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. V večjih ustanovah bodo v dopoldanskih urah potekali tudi zbori zaposlenih.

Za večino zdravstvenih storitev bo veljal enak razpored kot ob praznikih. To so zdravljenje vročinskih stanj, infekcij, poškodb in zastrupitev, zdravljenje kroničnih bolezni, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja, storitve nujne zdravniške pomoči, triažni pregledi, predpisovanje zdravil in pripomočkov za zdravljenje ter ukrepi za preprečevanje in obvladanje nalezljivih bolezni.

Za urgentna stanja nosečnic in porode bo veljal razpored kot ob praznikih, za nenujne storitve pa bo vsak izvajalec zagotovil eno ambulanto. Izvajalci z enim ginekologom bodo ambulanto izvajali prvi dve in zadnji dve uri običajnega delovnega časa.

Za neurgentna stanja otrok do 18. leta in starejših od 65 let bo vsak izvajalec zagotovil eno ambulanto, izvajalci z enim zdravnikom pa izvajajo ambulanto prvi in zadnji dve uri običajnega delovnega časa. Za zdravljenje onkoloških bolezni pa bodo zagotovili vse potrebne storitve.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so sporočili, da je bilo zaradi napovedane stavke odpovedi terminov izjemno malo, in sicer okoli 40 od 2.800 pregledov na dan (brez diagnostičnih storitev). Stavkajoče pa je vodstvo zavoda pozvalo, naj na preglede naročajo predvsem bolnike, ki so kljub stavki upravičeni do pregleda in obravnave.

V UKC Maribor bodo ambulantni pregledi in operativni posegi v veliki večini potekali normalno, v posameznih primerih pa bodo bolniki obveščeni o odpovedi in novih terminih. Tudi sicer bodo delo organizirali tako, da bo oskrba bolnikov čim manj motena, so pojasnili.

UKC Ljubljana
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana pa bodo zagotovili vse potrebne storitve, saj bi lahko odpovedi diagnostike ali zdravljenja zaradi specifičnosti onkoloških bolnikov ogrozile strokovno primerno obravnavo. Zaposleni bodo podporo stavki izrazili med 8. uro in 8.30, ko bodo prekinili delo.

V Splošni bolnišnici Brežice, kjer se je za stavko opredelila večina zdravnikov specialistov, bodo zagotovili minimum delovnega procesa. Tisti bolniki, ki bodo zaradi stavke ostali brez obravnave, bodo dobili najbližji možni nov termin, o tem pa bodo obveščeni naknadno. Medtem pa bodo v celjski bolnišnici obravnavali vse bolnike, ki imajo termin v času stavke, bo pa prihajalo do časovnih zamikov obravnav. “V primeru, da njihova obravnava ne sodi med zakonsko obvezne, bodo po triažnem pregledu v ambulanti dobili informacijo o novem terminu obravnave,” so sporočili iz Splošne bolnišnice Celje.

Bistvenih sprememb dela ne predvidevajo niti v Splošni bolnišnici Jesenice, opozarjajo pa, da lahko pride do zamika v času obravnav. Nekatere nenujne posege so že odpovedali in o tem obvestili bolnike, o morebitnih odpovedih ambulantnih pregledov pa so bolnike danes obvestili po telefonu. V Splošni bolnišnici Novo mesto bodo v povprečju izvedli 20 odstotkov manj storitev, za stavko pa se je opredelila večina zdravnikov.

Tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana so pojasnili, da se bodo nekateri zdravniki pridružili stavki, bolnike pa bodo obvestili o odpovedi pregledov. Po dosedanjih izkušnjah sicer do odpovedi terminov večinoma ni prihajalo. Bolnikom, ki nujno ne potrebujejo zdravstvene storitve, pa predlagajo, da “poiščejo storitev v ambulanti v enem od naslednjih dneh”, so zapisali.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides sicer predvidevajo, da bo v torek večji naval bolnikov na urgence in zagotavljajo, da so se na to ustrezno pripravili in okrepili ekipe, je danes dejal predsednik Fidesa Damjan Polh.

V večjih zdravstvenih ustanovah bodo v dopoldanskih urah potekali tudi zbori zaposlenih, in sicer ob 8. uri v UKC Ljubljana in splošnih bolnišnicah Jesenice, Murska Sobota, Ptuj in Slovenj Gradec. Zbor zaposlenih na onkološkem inštitutu bo ob 8.15, v Splošni bolnišnici Nova Gorica ob 8.30, v celjski bolnišnici ob 9. uri in v novomeški ob 10.45. Zaposleni se bodo zbrali tudi v nekaterih zdravstvenih domovih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje