Nadzor na mejah: kaj bo drugače, ko bomo šli na Hrvaško, Madžarsko in v Italijo?

Slovenija 19. Okt 202305:50 4 komentarji

Zaradi povečane teroristične grožnje, ki je posledica vojne na Bližnjem vzhodu, Italija uvaja nadzor na meji s Slovenijo, Slovenija pa posledično nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je že sinoči za N1 potrdil, da bo o nadzoru na meji s Hrvaško in Madžarsko vlada odločala danes. Kaj bo torej drugače, ko bomo šli na Hrvaško, na Madžarsko in v Italijo? In kakšna je v svetu, kjer se varnostne razmere vedno bolj zaostrujejo, sploh še prihodnost prostega prehajanja meja? "Kot ideja je schengen padel," ocenjuje varnostni strokovnjak.

Potem ko je v sredo odjeknila novica, da Italija zaradi povečane grožnje terorizma, ki je posledica vojne na Bližnjem vzhodu, uvaja notranji nadzor na meji s Slovenijo, je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar za N1 potrdil, da bo Slovenija posledično uvedla nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. “Za varnost Slovenije bomo naredili vse,” je poudaril minister. Vlada bo o tem odločala danes, Poklukar pa je že v sredo o tem obvestil tudi hrvaškega in madžarskega notranjega ministra.

Države zaradi povečane teroristične grožnje že dvigujejo stopnjo ogroženosti in pripravljenosti, v sredo so to med drugim storile Avstrija, Hrvaška in tudi Slovenija. Ocena stopnje ogroženosti se je pri nas z nizke povišala na srednjo.

“Teroristična grožnja v Evropi je visoka, videli smo, kaj se je zgodilo v Franciji in Belgiji. Gre za varnostni ukrep, na zahodnobalkanski migrantski poti, kjer tujci nelegalno prehajajo meje, bomo lahko še dodatno izvajali nadzor na nekdanjih mejnih prehodih in vzpostavili nekatere kontrolne točke,” je v oddaji N1 STUDIO razkril minister. 

Dal je tudi jasno vedeti, da Slovenija ni zadovoljna s tem, kako varovanje schengenske meje opravlja Hrvaška, ki je članica schengena manj kot leto dni. Minister je poudaril, da je 40.000 več nezakonitih prehodov meje in da nezakoniti migranti ne prihajajo več po gozdovih, pač pa po cestah, železnici in s taksiji, kar pomeni, da jih Hrvaška zlasti na svojih mejah z Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno goro ne zaustavlja.

Na vprašanje, kdaj se bo nadzor na mejah začel izvajati in ali res že ta teden, pa je minister odgovoril: “Počakajmo, gre za postopek.”

Podobno je odgovoril na vprašanje, kaj točno bo zdaj drugače, ko se bomo odpravili v Italijo, Madžarsko in na Hrvaško. “Počakajmo,” je rekel minister.

A dodal tudi: “Pričakujem, da se bo vseeno nekoliko povečalo število mejnih kontrol in zaustavitev vozil. To je sicer v rokah policije, a policija bo gotovo pozorna na tujce in na tista vozila, ki bi lahko tujce ilegalno prevažala prek državne meje.”

Želi si, da bi bil prehod državne meje čim bolj nemoten, še zlasti, če jo ljudje prehajajo zaradi dela, prav tako si želi, da bo čim bolj nemoteno tekel transport v izogib povzročanju gospodarske škode.

“Bomo pa policijske ukrepe prilagajali varnostni grožnji terorizma (torej če bo še višja, bodo kontrole na meji torej še strožje, op. a.). Državljankam in državljanom se na tem mestu že vnaprej opravičujem, če bodo morali pokazati dokumente, ampak naša naloga je, da zagotavljamo varnost Slovenije.”

O tem, kako bo videti, ko bomo šli v Italijo, kjer bo na italijansko-slovenski meji nadzor uvedla Italija, pa je minister dejal: “Moja zahteva italijanskemu ministru je bila, da ljudem ob meji omogočimo normalno življenje. Vemo, kaj se je dogajalo med pandemijo, ko je bila meja dejansko zaprta. Danes si tega ukrepa ne morem predstavljati. Verjamem, da bo italijanska policija izvajala nadzor na meji življenjsko in v duhu obeh narodov, ki tam živita.”

Da bojazni za Slovence, ki ob koncih tedna radi hodijo recimo na Hrvaško, ni, meni tudi varnostni strokovnjak Boštjan Perne, ki je nekdanji direktor Obveščevalno-varnostne službe pri ministrstvu za obrambo.

Mejna kontrola
PU Koper

Pernetu se zdi bolj verjetno, da bo šlo predvsem za mobilne enote, torej policijske patrulje ob glavnih prometnicah, ki bodo izvajale nadzor. “Lahko pa se sicer občasno odločijo in uvedejo popolni nadzor, a v tem primeru bo prehod meje takšen, kot je bil nekoč, preden je Slovenija prišla v schengensko območje.”

“Schengen je kot ideja padel”

Ko bo Slovenija uvedla notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, Italija pa na italijansko-slovenski meji, bo prosto prehajanje meja z vsemi štirimi sosednjimi državami Slovenije vsaj za nekaj časa onemogočeno. Avstrija namreč nadzor na naši severni meji izvaja že osem let. Po mnenju Perneta se bomo morali s prehajanjem meja, kjer bomo podvrženi takšni ali drugačni obliki mejne kontrole, navaditi, saj nič ne kaže, da bi se razmere v svetu na področju migracij in terorističnih groženj kmalu izboljšale.

“Schengensko območje je bila ena glavnih idej evropske enotnosti in vzpostavljeno je bilo zato, da lahko prosto prehajamo meje, ne da bi vedeli, da prehajamo iz ene države v drugo. Da bi dajal občutek, da smo eno. Ampak tega ni več. Schengen je kot ideja padel. Morda nekaterih prehodov meja ne bomo občutili, tako kot smo jih nekoč, ampak to več ni prosto prehajanje meja. Tega ni več,” je za N1 dejal Boštjan Perne.

Schengen
PROFIMEDIA

Ob nedavnih terorističnih napadih v Franciji in Belgiji so se tudi nekatere druge države odločile za uvedbo nadzorov na mejnih prehodih. Tako je Avstrija prav danes uvedla nadzor na meji s Češko, Nemčija pa je zaradi vse večjega migracijskega pritiska uvedla nadzore na mejah s Češko, Poljsko in Švico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje