Židan pozval Poklukarja, naj odredi pregled verifikacije testov Majbert Pharma

Koronavirus 22. Okt 202113:46 0 komentarjev
Covid-19: testiranje na okužbo
Foto: Profimedia

Poslanec SD Dejan Židan je ministra za zdravje Janeza Poklukarja pozval k ponovni verifikaciji hitrih antigenskih testov podjetja Majbert Pharm, ki jo je opravil NLZOH, pristojni inšpekciji pa je pozval, naj raziščeta ravnanje NLZOH v primeru odpovedi virologinje Metke Paragi.

Poslanec SD Dejan Židan (SD) je ministra za zdravje Janeza Poklukarja pozval, naj sestavi kompetentno skupino mikrobiologov, ki bodo preverili verifikacijo hitrih antigenskih testov podjetja Majbert Pharm, ki jo je opravil NLZOH. Ob tem pristojni inšpekciji poziva, naj raziščeta ravnanje NLZOH v primeru odpovedi virologinje Metke Paragi.

Židan od Poklukarja v poslanski pobudi pričakuje, da bo odredil strokovni nadzor verifikacije omenjenih testov, ki jo je sicer opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Gre za teste, ki jih je ministrstvo za zdravje decembra 2020 od omenjenega podjetja kupilo za povečanje dostopnosti testiranja na okužbo z novim koronavirusom. “Predlagam, da strokovni nadzor opravijo strokovnjaki s področja mikrobiologije in interpretacije rezultatov, ki so kot takšni prepoznani v širši strokovni javnost,” je zapisal Židan.

Za ponovno verifikacijo testov

Hkrati od ministra pričakuje tudi, da bo ta odredil ponovno verifikacijo omenjenih hitrih testov v referenčnem laboratoriju v eni od držav EU. “Zlasti naj se pri ponovnem pregledu odgovori na vprašanje, ali vladni hitri testi ustrezajo vsem pogojem javnega razpisa za vladno nabavo hitrih testov,” poziva Židan.

Ob tem je pojasnil, da je na inšpektorat za delo in inšpektorat za javni sektor naslovil prošnji, naj v skladu s svojimi pristojnostmi raziščeta dogajanje v zvezi z odpovedjo delovnega razmerja nekdanji zaposleni na NLZOH Metki Paragi. “Raziščejo naj sum grobega sankcioniranja tistih strokovnjakov na NLZOH, ki ne pristanejo na stvari, ki so po njihovem mnenju nestrokovne,” je pojasnil Židan.

Paragijeva je namreč 16. oktobra kot priča nastopila na seji preiskovalne komisije DZ. Po njenih besedah testi Majbert Pharm za hitro testiranje na koronavirusno okužbo niso ustrezni in ne izpolnjujejo tehničnih zahtev, NLZOH pa je kljub temu njihovo ustreznost potrdil in uporabo testov priporočil vladi.

Na vprašanja je pred komisijo najprej odgovarjala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik, ki je med drugim zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija hitrih testov podjetja Majbert Pharm opravljena nestrokovno. Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovne kriterije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Zavrnila je tudi namigovanja, da naj bi NLZOH zaradi opozarjanja na nestrokovnost verifikacije odpustil eno od zaposlenih, to naj bi bila ravno Paragijeva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!