Židanovo trenerstvo po mnenju poslancev sodi med izjeme od splošne prepovedi

Slovenija 17. Jun 202112:48 > 26. Jul 2021 16:30 0 komentarjev
mandatno-volilna komisija
Matej Grah/DZ

Trenersko delo, ki ga je opravljal poslanec SD Gregor Židan, sodi med izjeme od splošne prepovedi, so sklenili na mandatno-volilni komisiji.

Delo, ki ga je opravljal poslanec Gregor Židan (SD) na nogometnem prvenstvu, sodi med izjeme od splošne prepovedi opravljanja pridobitne dejavnosti, so sklenili člani mandatno-volilne komisije.

Židan je namreč za vlogo trenerja na marčnem evropskem prvenstvu za mlade prejemal dnevno nadomestilo, za to pa ni imel dovoljenja delodajalca – državnega zbora. Račune za opravljeno storitev je Nogometni zvezi Slovenije izstavil prek svojega gostinskega podjetja Gregorino.

Poslanci so na današnji seji delovnega telesa z desetimi glasovi za in sedmimi proti odločili, da delo trenerja sodi med izjeme. Po zakonu o poslancih namreč ti lahko opravljajo dejavnost, ki ne presega petine polnega delovnega časa, potrebnega oziroma določenega za redno opravljanje dejavnosti, če gre za opravljanje zahtevnejših strokovnih, znanstvenih, pedagoških ali raziskovalnih del.

Z 11 glasovi za in šestimi proti pa so poslanci kolege pozvali k doslednemu obveščanju o dopolnilnih dejavnostih.

V razpravi koalicijskih poslancev prevladala stališča o nejasni razmejitvi med zakonoma

Poslanci so nazadnje, 13. maja, sejo prekinili in zaprosili zakonodajno-pravno službo (ZPS) za pisno mnenje o dodatnem delu poslanca Židana.

Vodja koalicijske SDS Danijel Krivec je ocenil, da ZPS ni podala jasnega odgovora in da še vedno ni jasno, ali velja za poslance zakon o poslancih ali zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Navedel je še, da zakona predvidevata tudi ločene pristojnosti – za izvrševanje zakona o integriteti je pristojna Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), za izvajanje zakona o poslancih pa mandatno-volilna komisija.

Krivec je dejal, da Židanovega odpoklica iz parlamenta v SDS niso zahtevali.

Tudi vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je dejal, da bi bilo treba natančneje opredeliti, kdaj velja kateri od zakonov. “Pogovarjamo se o zadevah, ki so ključne za delo DZ in funkcijo poslanca,” je povedal. Dodal pa je še, da poslancem ob kakovostnem opravljanju dela težko ostane dovolj časa za postranske dejavnosti.

Opozicija poudarila, da se je Židan za ravnanje opravičil

Iz opozicijskih klopi je bilo mogoče na seji slišati, da se je Židan za to, da o delu ni obvestil mandatno-volilne komisije, opravičil. Trenersko delo je po tem nehal opravljati.

Poslanka LMŠ Andreja Zabret je menila, da delo, ki ga je opravljal Židan, sodi med izjeme. Dodala je, da je kršil zgolj svojo obveznost, da o tem obvesti državni zbor. “Posledica opustitve obvestitve DZ pa ne more biti prenehanje mandata,” je dejala v razpravi. O očitkih, da je Židan plačilo prejel prek računa svojega gostinskega podjetja, pa je Andreja Zabret pojasnila, da je pomembna vrsta dejavnosti in ne pravna podlaga za opravljanje te.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je dejala, da imajo poslanci možnost opravljanja strokovnega dela zato, da obdržijo stik s stroko in se po končanem mandatu lažje vrnejo na položaj, ki so ga opravljali pred tem.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je dejal, da si ne želi, da bi mandatno-volilna komisija postala preiskovalna komisija za preiskavo napačnih ravnanj poslancev. Ob tem je spomnil ne nedavno razpravo o kršitvah etičnega kodeksa.

Dejan Židan, prav tako iz vrst SD, pa je menil, da bi bilo treba posodobiti zakon o poslancih. To se je pokazalo tudi v primerih Janeza Janše in Ferenca Horvatha. Spomnimo, da so poslanci leta 2014 Janši vzeli mandat zaradi obsodbe v zadevi Patria, a je ustavno sodišče to razveljavilo. Horvath pa je poleg poslanskega mandata vodil še podjetje Minta, d. o. o., še vedno pa vztraja na mestu predsednika Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, čeprav je KPK pred dvema letoma odločila, da sta funkciji nezdružljivi.

Tudi vodja poslancev upokojenske stranke Desus Franc Jurša se je v razmišljanju pridružil Dejanu Židanu. Povedal je, da to, kar je Gregor Židan dobil kot nadomestilo stroškov, ne bi smelo biti kamen spotike v DZ.

Da je Židan v preteklosti že zaprosil za odobritev njegovega dela, pa je spomnila vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga. Povedala je, da mandatno-volilna komisija še zmeraj ni odločila o petih vlogah za opravljanje dela.

Violeta Tomić iz vrst Levice je menila, da je tokratna razprava zgolj prozoren manever koalicije, da bi v parlamentu pridobila dodaten glas, ki ji ga zmanjkuje na glasovanjih, na katerih potrebuje 46 glasov. Spomnila je na neuspešno razreševanje predsednika DZ Igorja Zorčiča. Židan je namreč v poslanskih klopeh SMC nadomestil gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, nato pa je prestopil v vrste SD. Spomnila je še, da je trenutna koalicija v preteklosti, ko je bil Janša obsojen, menila, da se poslancu mandata ne sme odvzeti.

Bah Žibert: Če Židanu delo ni bilo odobreno, je to zavestno kršil

Na navedbe opozicije se je v razpravi odzvala poslanka SDS Anja Bah Žibert. Povedala je, da je kar nekaj poslancev zaprosilo za odobritev dodatnega dela, nekaterim so v DZ ugodili, drugim pa ne. “Njemu to ni bilo odobreno. Če je to vseeno počel, je zavestno kršil tisto, kar ni bilo potrjeno na mandatno-volilni komisiji,” je povedala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!