Zimska oprema obvezna, vi pravih pnevmatik še nimate: se lahko izmuznete kazni?

Slovenija 15. Nov 202305:22 0 komentarjev
MENJAVA PNEVMATIK
Foto: PROFIMEDIA

Od danes morajo imeti vozniki na avtomobilih nameščene zimske pnevmatike. Policisti bodo zato v naslednjih dneh izvajali poostren nadzor nad zimsko opremo.

Od danes do 15. marca morajo biti motorna vozila v Sloveniji opremljena z zimsko opremo. Pod to se štejejo zimske pnevmatike na vseh štirih kolesih z najmanj tremi milimetri profila ali letne pnevmatike z najmanj tremi milimetri profila, ob čemer moramo v vozilu imeti tudi primerne verige za pogonska kolesa. Zimska oprema je prav tako zakonsko predpisana ob zimskih razmerah izven tega obdobja.

Če zimske opreme na vozilu nimate, vas bodo policisti kaznovali z globo 40 evrov. Za povzročene težave v času snežnih razmer pa so kazni lahko še veliko višje.

Ker pa so zadnje dni vulkanizerske delavnice polno zasedene, mnogim voznikom v zakonsko določenem roku še ne bo uspelo zamenjati pnevmatik. Jih bo torej ob napovedanem policijskem nadzoru zimske opreme na vozilih doletela globa?

Prve dni zgolj opozorila policistov

Prve dni zakonsko določenega roka bodo zamudniki še lahko mirni. Kot so namreč sporočili s policije, bodo v četrtek, 16. novembra, policisti res izvajali preventivni poostren nadzor nad zimsko opremo, vendar bodo ta dan predvsem opozarjali na to, da bo treba vozilo pripraviti na zimske razmere.

Zamudnikom tako ostaja še kakšen dodaten dan za menjavo, preden jim bodo policisti začeli pisati globe.

Sicer pa previdnost velja tudi za voznike, ki se pogosto odpravljajo v tujino. Ponekod je namreč zimsko opremo treba imeti že prej, prav tako so lahko zelo visoke tudi kazni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!