Znano, za koliko je vlada podražila elektronske vinjete

Gospodarstvo 25. Maj 202313:40 7 komentarjev
Gneča na avtocestah
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je odločila, da bodo elektronske vinjete dražje. Potem ko za dvig cen vlada minula leta ni imela posluha, je na današnji seji podprla predlog Darsa o 6,8-odstotni podražitvi. Koliko bodo po novem stale vinjete?

Vlada je na današnji seji potrdila predlog uredbe o cestninskih cestah in cestnini, ki predvideva zvišanje cene elektronskih vinjet za vozila, je po seji vlade povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

“Vlada je prisluhnila predlogu Darsa o 6,8-odstotni podražitvi vinjet,” je uvodoma dejala Bratušek. Letna vinjeta za osebna vozila, ki danes stane 110 evrov, bo po novem stala 117 evrov in pol. “Večina Slovencev je vinjete že kupila in bodo ta dvig občutili šele ob naslednjem nakupu naslednje leto.”

Vinjete so se nazadnje podražile leta 2013. Inflacija je od tedaj presegla 22 odstotkov, povprečna plača pa se je zvišala za nekaj več kot 30 odstotkov, je še predstavila infrastrukturna ministrica. Po izračunih, ki jih sicer na današnji navedla Bratušek, se bo na račun zvišanja cen vinjet letos dodatno pobralo 5,3 milijona evrov, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov. Izjavo infrastrukturne ministrice najdete na dnu članka.

Letna vinjeta za motorje (enosledna vozila/cestninski razred 1) bo po novem znašala 58,74 evra (zdaj 55 evrov), polletna 32 evrov (zdaj 30 evrov), tedenska pa bo stala osem in pol evra, kar je evro več kot zdaj. Vinjete za osebna vozila (dvosledna motorna in bivalna vozila/cestninski razred 2A) se bodo torej s 110 evrov podražile na 117,5 evra, mesečne na 32 evrov (zdaj 30 evrov) in tedenske na 16 evrov (zdaj 15 evrov). Letna vinjeta za cestninski razred 2B (dvosledna vozila z višino nad prvo osjo 1,3 metra ali več), kamor spada večina kombiniranih in lahkih dostavnih vozil, se bo podražila z 220 na 235 evrov, mesečna s 60 na 64,10 evra in tedenska s 30 na 32 evrov.

Nove cene bodo začele veljati 15. junija.

Minister za obrambo Marjan Šarec je po seji vlade dejal, da so na seji odobrili pomoč občinam, ki so bile prizadete zaradi poplav. "Prizadetim občinam bo namenjeno milijon sedemsto tisoč evrov za intervencijske stroške," je dejal in dodal, da je vlada v "rekordnem času izpolnila tisto, kar je obljubila".

Posledica indeksacije

Kot so pred sejo pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, bo zvišanje cen elektronskih vinjet "posledica indeksacije za referenčna obdobja od 2017 do 2022, ko je bil pogoj za izvedbo indeksacije izpolnjen, prodajne cene elektronskih vinjet pa se niso spreminjale".

Pravno podlago za ukrepanje po njihovih navedbah daje zakon o cestninjenju, ki določa uskladitev cen cestnin za uporabo cestninskih cest z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin. "Uskladitev se opravi, če rast cen življenjskih potrebščin v obdobju januar-december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem preseže indeks 100," so še pojasnili.

Na infrastrukturnem ministrstvu pa so že sredi meseca pojasnili, da so predlog podprli predvsem v smislu dolgoročne finančne vzdržnosti Darsa ter v interesu neoviranega financiranja in izvajanja velikih infrastrukturnih projektov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje