“Občutek imamo, da ima ZZZS raje hrvaške kot slovenske zobozdravnike”

N1 video 13. Feb 202410:46 > 16:21 23 komentarjev
EU prepovedala črne zobne zalivke
Foto: PROFIMEDIA

Slovenski zobozdravniki opozarjajo na težave, ki jih prinaša zobozdravstveni turizem v tujini. Več deset tisoč pacientov namreč trenutno ne more do zobozdravstvenih storitev v Sloveniji, ZZZS pa jih, tako zobozdravniki, spodbuja, da zdravljenje opravijo v tujini. To pa pomeni "dražje, težje dostopne in slabše nadzorovane storitve", opozarjajo. Kakšne rešitve vidijo? ZZZS medtem zavrača očitke o omejevanju programov v javni zobozdravstveni mreži.

Zobozdravniki opozarjajo na oteženo dostopnost do njihovih storitev, s čimer se trenutno sooča več deset tisoč ljudi. Prepričani so, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) “onemogoča dostop do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem števila programov v javni mreži” in posledično nagovarja ljudi, naj zobozdravstvene storitve poiščejo v tujini.

Predsednik odbora za zobozdravstvo in podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Krunoslav Pavlović je opozoril, da je brez osebnega zobozdravnika pol milijona Slovencev. Pacientom, ki na storitve čakajo nedopustno dolgo, pa so po njegovih besedah kršene zakonske in ustavne pravice. Tisti, ki storitve ne dobijo, imajo dve možnosti: lahko se obrnejo na slovenskega zasebnega zobozdravnika in za storitev plačajo iz svojega žepa ali pa se odpravijo v tujino, strošek jim v tem primeru lahko povrne ZZZS.

To pa v slabši položaj postavlja paciente. Opozoril je, da se na ta način denar iz slovenske zdravstvene blagajne izteka v tujino, najpogosteje gre za Hrvaško. Pri tem so ranljive skupine v slabšem položaju, saj se v sistemu ne znajdejo. Slovenski zobozdravniki imajo ob takšni ureditvi občutek, da ZZZS preferira hrvaške zobozdravnike.

Kakšne rešitve vidijo? Zakonodajo in predpise je treba spremeniti na način, ki bo pacientom omogočal zdravljenje v Sloveniji, odgovarja Pavlović. Meni tudi, da morajo imeti pacienti prosto izbiro med zobozdravniki z veljavno licenco, torej tudi med zasebniki.

Z denarjem, ki gre v tujino, bi lahko financirali pet novih ortodontov

Zaradi dolgih čakalnih dob se vse več pacientov odloča za ortodontsko zdravljenje v tujini. A če je pot do aparata lahka, se pogosto zaplete kasneje, je opozorila zobozdravnica specialistka čeljustne in zobne ortopedije iz Zdravstvenega doma Ljubljana Martina Mikac Cankar.

Zdravljenje namreč zahteva pogoste obiske ortodonta, zaplete se lahko tudi pri zaključevanju zdravljenja ali pri nepričakovanih zapletih, kot je počena žička. “V teh situacijah se pacienti pogosto obrnejo na nas. A teh storitev ne moremo zaračunati zavarovalnici. Opravimo jih lahko le samoplačniško ali pro bono,” je opisala.

Izpostavila je, da je ortodontov v Sloveniji dovolj, dolge čakalne dobe pa so posledica premajhnega števila razpisanih programov. ZZZS novih programov, ki bi skrajševali čakanje, ne razpisuje, namesto tega, tako Mikac Cankar, raje financira zdravljenje v tujini. “S sredstvi, ki jih damo za zdravljenje v tujini, bi lahko imeli v Sloveniji pet dodatnih ortodontskih programov,” je dejala.

“Agresivno oglaševanje spodbuja nerealna pričakovanja”

Zobozdravniki iz tujine svoje storitve slovenskim pacientom agresivno oglašujejo, pa je poudaril zasebni zobozdravnik in član Odbora za zasebno dejavnost ZZS Matej Praprotnik. “Z oglasi se ustvarja vtis, da je to zdravljenje nekaj enostavnega, kozmetičnega. Povezuje se tudi s spa storitvami. To pri pacientih vzbuja nerealna pričakovanja,” je rekel.

Na zdravniški zbornici poudarjajo, da zavajajoče oglaševanje redno prijavljajo pristojnim organom. Zdravstveni in tržni inšpektorat sta zobozdravnikom zagotovila, da bodo vse zavajajoče oglase po prijavi obravnavali še bolj dosledno.

Odvetnica Simona Marko je opozorila, da je zavajajoče oglaševanje prisotno tudi v Sloveniji. Poudarila je, da oglasi ne pojasnjujejo mogočih zapletov ali strokovnih napak.

Marko je opozorila tudi na stiske pacientov, ki pot do povračila stroškov za opravljene zdravstvene storitve iščejo tudi na sodišču. Sodna praksa namreč določa, da pacienti ne morejo dobiti povrnjenega denarja, ki so ga porabili za storitev v zasebnih ambulantah v Sloveniji. Nekateri pa imajo težave tudi s povračilom stroška za zdravljenje v tujini, predvsem ko storitev ni bila opravljena točno tako, kot to določa ZZZS.

Iz ZZZS so sporočili, da so bile v letu 2023 zaradi izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji zavarovane osebe v tujino napotene v 485 primerih, najpogosteje v Nemčijo, Avstrijo in Italijo. Gre predvsem za ortopedske operacije, zdravljenje epilepsije, različna kirurška zdravljenja ter storitve s področja otroške srčne kirurgije. Zaradi presežene dopustne čakalne dobe ali razumnega časa je ZZZS lani odobril 59 vlog za zdravljenje v tujini. Največ prejetih vlog se je nanašalo na odobritev oziroma povračilo stroškov preiskav PET-CT, opravljenih na Hrvaškem, je povzel RTVS.

Zobozdravniki tudi o amalgamskih zalivkah

Na novinarski konferenci so zobozdravniki spregovorili tudi o amalgamskih zalivkah, saj je bila sprejeta evropska direktiva, ki govori o njihovi ukinitvi. “Podpiramo napredek v stroki in uporabo boljših materialov,” je rekel Pavlović in dodal, “vendar nas skrbi, kako sodoben, drag postopek uvesti v našo javno mrežo, do katere že sedaj pol milijona ljudi nima dostopa. Čakamo predloge odločevalcev.”

Pavlović je pojasnil, da se največ živega srebra iz zalivke sprosti, ko jo naredijo in odstranijo. Tako zalivk načeloma ne menjajo, če ta ne moti pacienta ali postane neustrezna.

ZZZS zavrača očitke

Na ZZZS so izjave predstavnikov zdravniške zbornice, da zavod bolnikom onemogoča dostop do zobozdravstvenih storitev z omejevanjem števila programov v javni mreži, označili za neutemeljene in zavajajoče. Med drugim so poudarili, da se je v zadnjih šestih letih število ambulant v zobozdravstvu, ki jih financirajo, povečalo za več kot 90.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so prepričani, da je treba dostopnost do zobozdravnikov v Sloveniji izboljšati s krepitvijo javne zdravstvene mreže in ne z zasebno zdravstveno mrežo, kjer bi moral pacient zaradi samoplačniških cen kljub urejenemu zavarovanju za opravljeno storitev še dodatno doplačevati, so poudarili za STA. S tem namenom ZZZS v Sloveniji plačuje vse ortodontske storitve pri izvajalcih v Sloveniji količinsko neomejeno glede na dejanske zmogljivosti ortodontov. Število vseh ambulant v zobozdravstvu, ki jih financira ZZZS, pa se je v zadnjih šestih letih povečalo za več kot 90, so poudarili.

Samo v lanskem letu je tako ZZZS na podlagi javnega razpisa v javno mrežo vključil za dodatnih 20,7 programov zobozdravstvenih ambulant, z razpisom pa jih je bil zavod pripravljen “oddati” skupno 26, a je bilo prejetih ponudb manj od povpraševanja zavoda.

ZZZS
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (Foto: Borut Živulovič/BOBO)

S področja zobozdravstva je javna zdravstvena blagajna v lanskem letu plačala 1.504 povračil za storitve v tujini. Od tega je bilo največ povračil s področja ortodontije (755), medtem ko je bilo na račun ZZZS v Sloveniji izvedenih 2,8 milijona obravnav pri zobozdravnikih, so pojasnili na ZZZS. Ob tem so dodali, da so lani skupaj odobrili 2.843 vlog za povračilo stroškov specialističnega zdravljenja, nabavo medicinskih pripomočkov in zdravil v drugi državi članici EU in na tej podlagi zavarovanim osebam po prvih ocenah povrnili približno 1,3 milijona evrov. Najpogosteje je šlo za storitve s področja zobozdravstva, nevrologije ter storitve s področja kardiovaskularne kirurgije in oftalmologije. Največ vlog za povračilo stroškov se nanaša na storitve, opravljene na Hrvaškem, v Italiji in v Avstriji.

Vsi izdatki ZZZS za zdravstvene storitve, opravljene v Sloveniji, pa so v letu 2023 znašali tri milijarde evrov. V tujini pa je bilo lani na račun ZZZS opravljenih za manj kot 0,1 odstotka storitev v primerjavi s storitvami, ki jih je ZZZS plačal slovenskim izvajalcem, so dodali.

Na ZZZS so še pojasnili, da lahko slovenski zavarovanci v drugi članici EU prejmejo tudi zobozdravstvene storitve, ki jih v Sloveniji krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Zavarovanci pa v tujini ne morejo uveljavljati storitev, ki spadajo v osnovno zdravstveno dejavnost in ki jih lahko opravi njihov osebni zobozdravnik, temveč zgolj storitve, za katere je njihov osebni ali napotni zdravnik izdal napotnico. Gre denimo za endodontsko zdravljenje, oralno kirurgijo ali ortodontsko zdravljenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje