Morebitna izredna uskladitev pokojnin: pred svetom Zpiza konkretne številke

Slovenija 27. Feb 202306:18 39 komentarjev
zpiz
Foto: Žiga Živulović/BOBO

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje se bo seznanil, koliko terja posamezna različica predloga za izredno uskladitev pokojnin, ki sta ga podala Zveza društev upokojencev Slovenije in Sindikat upokojencev Slovenije.

NOVO: Pokojninska blagajna predlaga vladi, naj zviša pokojnine: kakšen dvig želijo?

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) se bo seznanil, koliko terja posamezna različica predloga za izredno uskladitev pokojnin, ki sta ga podala Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) in Sindikat upokojencev Slovenije. Za 3,5-odstotno uskladitev za vse in še enoodstotno za upokojene do leta 2011 je vsota približno 206 milijonov evrov, za štiriodstotno in dodatno enoodstotno pa približno 231 milijonov.

Preberite še: Sindikat upokojencev zahteva redno, dodatno in izredno uskladitev pokojnin

Izredna uskladitev bi v obeh primerih veljala od 1. aprila naprej, izhaja iz izračuna, ki so ga pripravili v službi Zpiza. Za uskladitev po prvi različici bi moral zavod leta 2024 nameniti približno 274 milijonov evrov, za uskladitev po drugi pa približno 308 milijonov evrov.

Preberite še: Zveza društev upokojencev za višje pokojnine, a svari pred zavajanjem

Zdus in Sindikat upokojencev Slovenije sta sprva pripravila vsak svoj predlog za višje pokojnine, da bi pomagali upokojencem v času visoke inflacije in velike draginje. Vendar sta obe organizaciji na zadnji seji sveta svoja predloga združili v enega, svet pa ga je sprejel in naročil službi zavoda pripravo izračuna glede finančnih učinkov dveh različic.

Zdus in sindikat se zavzemata za izredno uskladitev pokojnin, ki bi sledila redni v višini 5,2 odstotka, o kateri je svet zavoda že odločil. Redno usklajene pokojnine bodo izplačane v torek.

Preberite še: Golob poudaril koalicijsko zavezo: Zagotovljena pokojnina bo še letos 700 evrov

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje