Ministrstvo Slovencem v Iranu svetuje, naj se v domovino vrnejo čez Turčijo

Slovenija 14. Apr 202408:33 > 10:57 1 komentar
iranska zastava
Foto: Leonhard Foeger/REUTERS

Po napadu Irana na Izrael je slovensko zunanje ministrstvo pozvalo državljane, ki so trenutno Iranu, naj se javijo veleposlaništvu v Teheranu. Za N1 so na zunanjem ministrstvu naknadno pojasnili, da je v Iranu peščica slovenskih državljanov. Priporočajo jim, naj državo zapustijo z javnim prevozom čez Turčijo.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je vse slovenske državljane, ki so trenutno v Iranu, pozvalo, naj se javijo tamkajšnjemu veleposlaništvu v Teheranu.

To lahko storijo prek dežurne številke +98 9120671408, na [email protected] ali na dežurno številko MZEZ +386 1 478 22 19. Registrirajo se lahko tudi na tej povezavi.

Za N1 so na zunanjem ministrstvu naknadno pojasnili, da je v Iranu peščica slovenskih državljanov. Priporočajo jim, naj državo zapustijo z javnim prevozom čez Turčijo. Po njihovih informacijah za zdaj nobena država ne izvaja evakuacije državljanov, a je slovensko veleposlaništvo v Teheranu v stalnem stiku s partnerskimi državami.

Iran je ponoči proti Izraelu izstrelil več kot 300 brezpilotnih letal in raket, a je izraelska vojska 99 odstotkov vseh sestrelila. Večino raket so prestregli zunaj ozemlja Izraela, na Izrael je padlo le manjše število raket. Dogajanje lahko v ŽIVO spremljate na tej povezavi.

Slovenija obsodila napad

Na zunanjem ministrstvu so ostro obsodili napad. Pozvali so k umiritvi razmer in zadržanosti, da bi se izognili nadaljnji destabilizaciji, so zapisali na X.

Odzval se je tudi premier Robert Golob. “Zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu nas navdaja z veliko zaskrbljenostjo. Napad Irana na Izrael je nesprejemljivo stopnjevanje konflikta,” je vlada zapisala na X.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je zapisala, da se z napadom napetosti na Bližnjem vzhodu le še stopnjujejo. “V vsaki vojni je najbolj ranljivo civilno prebivalstvo. Pozivam k takojšnjemu premirju in prenosu aktivnosti za prenehanje sovražnosti tja, kamor spadajo: za zeleno mizo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje