Zunanji grelci na gostinskih vrtovih: “Ogrevanje ulice je preprosto absurdno”

Slovenija 30. Dec 202318:37 20 komentarjev
plinski grelec
Plinski grelec (Foto: Uroš Kokol/N1)

Zunanji grelci so postali del standardne ponudbe gostincev v zimskem času. Tisti, ki ne ogrevajo svojih teras in vrtov, tvegajo izgubo prometa. A gre za izjemno neučinkovito trošenje vse bolj dragocene energije, ki je v času grožnje podnebnih sprememb toliko bolj absurdna. Bi bila na mestu prepoved? Ponekod v Evropi se to že dogaja.

Za francoske gostince od aprila 2022 velja prepoved uporabe zunanjih grelcev na njihovih gostinskih vrtovih, ki so postavljeni na javnih površinah. Gre za ukrep, ki ga je državi predlagala Državljanska konvencija o podnebju, skupina 150 naključno izbranih Francozov, ki je skupaj iskala rešitve za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Prepoved bi morala začeti veljati že eno leto prej, a so jo zamaknili v imenu pomoči gostincem zaradi epidemije covida-19. Zakon sicer dopušča izjeme – izvzeti so gostinski vrtovi na zasebnih zemljiščih in pokrite ter ob strani ograjene terase.

Mesto Lyon se je odločilo pohiteti. Svojo popolno prepoved zunanjih grelcev so uvedli že jeseni 2021. Pri tem so kot argument navedli izračun francoske nevladne organizacije NegaWatt, po katerem gostinski vrt, opremljen s petimi plinskimi grelci, ki so prižgani po 14 ur na dan od sredine novembra do sredine marca, v tem času proizvede skoraj 14 ton izpustov ogljikovega dioksida, kar je enako, kot če bi s povprečnim avtomobilom prevozili 120 tisoč kilometrov.

zunanji grelci lokal
Električni grelci na nabrežju Ljubljanice (Foto: Uroš Kokol/N1)

Obstajata dve osnovni vrsti grelcev – plinski in električni. Plinski grelci so običajno močnejši in jih za ogrevanje enake površine potrebujete manj kot električnih, zaradi procesa izgorevanja plina pa povzročajo tudi lokalno onesnaženje zraka. Električni grelci veljajo za nekoliko bolj učinkovite, vendar pa analiza nemške agencije za okolje kaže, da so po izpustih CO2 primerljivi s plinskimi. Ne gre pozabiti, da so grelci največ v uporabi ob večerih, ko ni na voljo obnovljive elektrike iz sončnih elektrarn in to pozimi, ko je proizvodnja iz čistih virov (vsaj v Nemčiji) že tako zelo omejena.

Prepoved zunanjih grelcev na gostinskih vrtovih velja tudi po več mestih v Nemčiji, na zvezni ravni pa prepovedi za zdaj ni. Nemška agencija za okolje je sicer že v poročilu leta 2009 zunanje grelce označila za izjemno neučinkovite porabnike energije. “Vsakemu, ki je pripravljen prevzeti svoj del odgovornosti za podnebje in mu je mar za prihodnje generacije, je jasno, da se je treba takšnemu razsipavanju z energijo izogniti,” so zapisali. Gostince so ob tem pozvali, naj se prostovoljno odrečejo uporabi zunanjih grelcev, poudarili pa so, da bi bila tudi zakonska prepoved v luči prizadevanj za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov povsem na mestu.

lokal grelec
Foto: Uroš Kokol/N1

Nemška okoljevarstvena organizacija Bund je zunanje grelce označila za “male ubijalce podnebja“. V času, ko strokovnjaki in politiki tako zelo poudarjajo pomen energetske učinkovitosti, zunanji grelci pošiljajo povsem napačno sporočilo javnosti, so prepričani. “Zunanji grelci zagotovo niso naš največji problem, kar se tiče podnebja, a imajo velik simbolni pomen. /…/ Ogrevanje ulice je preprosto absurdno.”

Podporo ukinitvi rabe zunanjih grelcev na gostinskih vrtovih so sicer že leta 2008 izrekli tudi evropski poslanci, a je nato vse potihnilo. Evropska direktiva, ki določa okoljske standarde za grelne naprave, izrecno določa, da njena določila ne veljajo za grelce za zunanjo uporabo.

V Sloveniji se o morebitni prepovedi zunanjih grelcev še nismo resno pogovarjali. Na portalu Predlagam.vladi.si je bil sicer pred dobrim letom objavljen predlog za njihovo prepoved. Čeprav si je glede na prejete glasove podpore zaslužil odgovor pristojnega ministrstva, ga za zdaj ni dočakal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje