Župani: Upamo na najboljše, a namestite protipoplavne vreče in se pripravite

Slovenija 27. Avg 202316:24 > 18:41 0 komentarjev
Saniranje po poplavah v občini Luče
Odpravljanje posledic uničujočih poplav v naselju Raduha v občini Luče. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Župani Črne na Koroškem, Dravograda, Mengša, Škofje Loke in Domžal svoje sokrajane pred jutrišnjimi večjimi nalivi in vnovično nevarnostjo poplav že opozarjajo, naj se pripravijo.

Vremenoslovci, predstavniki civilne zaščite in direkcije za vode so v pripravljenosti na ponedeljek, ko so znova napovedani močnejši nalivi in neurja, ki lahko spet prinesejo poplave. Kot smo poročali, so na izredni novinarski konferenci poudarili, da je danes čas, da ravnate samozaščitno in se pripravite na napovedana neurja. Podobno občanom sporočajo tudi župani občin, ki so jih že prizadele nedavne poplave.

Županja občine Črna na Koroškem, ki je bila po poplavah 4. avgusta odrezana od sveta, Romana Lesjak je občane na Facebooku pozvala, naj še danes izvedejo vse možne samozaščitne ukrepe, da bi preprečili ponovno škodo v primeru razlivanja vodotokov.

“Na varno, čim dlje od strug potokov in rek, je potrebno umakniti avtomobile in morebitni drug material, ki se nahaja ob strugah. S protipoplavnimi vrečami preprečite ali vsaj omejite razlivanja vode in njeno prodiranje v hiše. Plazove ter udore in odtrganine zemljine je potrebno prekriti s PVC gradbeno folijo,” je zapisala in občane pozvala, naj spremljajo vremensko dogajanje ter razmere v svoji neposredni okolici in še pravočasno ukrepajo oziroma pokličejo pomoč.

Tudi župan občine Dravograd Anton Preksavec je na občinski Facebook strani sokrajane pozval, naj že danes izvedejo preventivne ukrepe, da bi zmanjšali možnosti škode v primeru poplav.

“Namestite protipoplavne vreče tam, kjer ste jih pri zadnjih poplavah, potrebno je prekriti plazove, kjer je folija bila odstranjena,” je zapisal. Po njegovih besedah bodo tamkajšnji gasilci že danes pokrili določene plazove, folijo za prekrivanje pa lahko pri krajevnem prostovoljnem gasilskem društvu dobijo tudi tisti občani, ki jo potrebujejo. Po njegovih besedah so vsa gasilska društva v tamkajšnji gasilski zvezi v pripravljenosti in bodo intervenirala, če bo to potrebno.

Prebivalce blokovskega naselja Meža, Džungla, Žabja vas, Bukovska vas, vseh predelov, kjer je prišlo do zalivanja stanovanjskih objektov, ter industrijske cone Otiški Vrh, je pozval, naj v ponedeljek preventivno umaknejo vozila in predmete na višje ležeča mesta, prav tako naj stvari iz kleti umaknejo v višje ležeče prostore.

Občanom je obenem odsvetoval, da v ponedeljek zaradi močno poškodovanih cest ter možnosti plazenja v primeru močnih padavin obiskujejo tamkajšnje višje ležeče predele. “Upam, da se napovedani scenarij ne uresniči, če pa že, se čim bolj pripravimo. Spremljajte poročila in obvestila civilne zaščite. Potrebe za paniko ni, saj stvari spremljamo in bomo pravočasno odreagirali,” je zaključil.

Kot smo poročali, so tudi hidrolog Janez Polajnar, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in Rok Penec iz Direkcije za vode na izredni novinarski konferenci vse, ki živijo ob vodi pozvali, naj še danes od vode umaknejo avtomobile, delovne stroje in drugo premično premoženje na višje ležeče predele.

Prav tako so pozvali, naj še danes z zemljišč ob strugah odstranijo hlodovino, ostanke lesa in bale sena, ki so se pokazale kot problem že ob zadnjih katastrofalnih poplavah. Šestan kljub nepredvidljivosti hudourniških poplav svetuje tudi postavljanje vreč s peskom na izpostavljena mesta, kot na primer na vhodna ali garažna vrata.

Srečko Šestan, Janez Polajnar
N1

Predstavniki občine Mengeš so na Facebooku zapisali, da spremljajo aktualne vremenske napovedi, v sodelovanju z lokalnimi gasilskimi društvi (PGD Topole, Komenda, Moste, Mengeš in Loka pri Mengšu) spremljajo tudi stanje vodotokov in pridobivajo aktualne ter pravočasne informacije o njihovem gibanju na širšem območju.

Občane so pozvali, naj ostanejo obveščeni in spremljajo objave na Facebooku ter spletnih straneh občine Mengeš in tamkajšnjih gasilskih društev.

Predstavniki občine Domžale so na Facebooku sporočili, da bodo od 19. ure naprej v PGD Homec, PGD Vir in na lokaciji Centralne čistilne naprave Domžale Kamnik občanom za prevzem na voljo protipoplavne vreče.

Tudi predstavniki civilne zaščite na območju Škofje Loke so na občinski Facebook strani opozorili na napovedana neurja in možnost ponovnih razlivanj, proženja zemeljskih plazov ter usadov. Spomnili so na pomembnost samozaščitnega ravnanja, tako v primeru poplav kot v primeru morebitnih plazov.

“Ob morebitnih poplavah in plazovih je dolžnost tudi vsakega posameznika, da spremlja obvestila v medijih ter stanje v svoji okolici tako, da ne ogroža sebe in drugih. Obnašati se moramo samozaščitno in po svojih najboljših močeh poskrbeti za lastno varnost, soljudi, živali in premoženja,” so zapisali. Občanom so svetovali, naj plazove pokrijejo z zaščitno folijo, v primeru, da bi obstoječi ali novi plazovi ogrožali stanovanjske in druge objekte občanov, pa naj najprej poskrbijo za lastno varnost, varnost najbližjih, sosedov in živali ter nato o dogodkih obvestijo tamkajšnje pristojne službe.

Po njihovih besedah je protipoplavnih vreč na terenu trenutno veliko. V primeru, da bodo občani potrebovali dodatne, jih lahko prevzamejo v prostorih skladišča civilne zaščite na Kidričevi cesti, in sicer v ponedeljek od 7. do 9. ure oziroma do izdaje zalog, ter jih napolnijo s peskom ali gruščem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!