Zver vložil tožbo na Splošno sodišče EU v zvezi z obiskom Jourove v Sloveniji

Slovenija 09. Maj 202416:03 6 komentarjev

Evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS) je na Splošno sodišče EU vložil tožbo proti Evropski komisiji v zvezi z lanskim obiskom podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji. Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, želi s tem presedanom dokazati, da je ob obisku Jourove prišlo do zlorabe pooblastil.

V SDS problematizirajo srečanje podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom med njenim obiskom v Sloveniji marca lani.

Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), si v SDS njen obisk razlagajo kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče. Problematično se jim zdi tudi, da je del dokumentacije o obisku, ki ga je po dolgotrajnih prizadevanjih uspel pridobiti Zver, počrnjen.

Kot je danes poudaril evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver, želi med drugim dokazati, da je šlo ob obisku Jourove za kršitev prava EU in nedopustno intervencijo enega od visokih uradnikov evropske izvršne oblasti v državi članici na področju, kjer je država članica popolnoma suverena.

Po besedah Zvera gre za presedan, ki se ne bi smel zgoditi in ki bi, če bi prerasel v stalno prakso, vodil v izgubo zaupanja državljanov v evropske institucije in posledično v večjo krizo.

SDS, Zver, Jourova
Sporna 3. točka ciljev sestanka med Jourovo in Accettom (Foto: N1)

V tožbi tudi zahteva, da Evropska komisija predloži vso dokumentacijo in objavi tudi dele, ki so počrnjeni, ter vso dokumentacijo med Evropsko komisijo in slovensko vlado oziroma drugimi akterji, ki so sodelovali v tem primeru.

Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da je tožba zoper Evropsko komisijo zaradi netransparentnosti edina možnost, na podlagi katere se pričakuje, da bo Evropska komisija ali pa članica Evropske komisije, zadolžena za preglednost delovanja, po pozitivni sodbi evropskega sodišča končno ravnala transparentno.

Pri pripravi tožbe je sodeloval pravnik Miha Pogačnik, ki je med kršitvami Evropske komisije omenil njeno domnevno neodzivanje oziroma neprimerno odzivanje na zahteve evroposlanca Zvera za dokumentacijo. Postopkovne kršitve je po njegovih besedah potrdila tudi evropska ombudsmanka, ki je Zvera tudi napotila na sodno pot. Jourovi Pogačnik tudi očita, da je na srečanju s predsednikom ustavnega sodišča uporabila načelo primata, ki se na tem področju ne uporablja.

Pogačnik je prepričan, da gre velik primer, ki bo vsebinsko pokazal, kako lahko Evropska unija vpliva na državo članico tudi onkraj tega, kar je ne samo standard, ampak kar je zapisano.

Ustavno sodišče je navedbe SDS, da je šlo za politični pritisk evropske komisarke na sodišče oziroma na ustavne sodnice in sodnike, že večkrat zavrnilo. Poudarili so, da se predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto in podpredsednica Komisije Vera Jourova na srečanju nista pogovarjala o noveli zakona o RTVS, prav tako pa “ne o katerikoli drugi zadevi, ki je še odprta pred sodiščem”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje