Zveza organizacij pacientov pozvala k zamenjavi vodstva psihiatrične klinike

Slovenija 11. Jun 202413:14 > 17:17 6 komentarjev
Bojan Zalar
Direktor Psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar (foto: Klara Bokan /BOBO)

Upravni odbor zveze organizacij pacientov je na včerajšnji seji soglasno sprejel sklep, da ministrstvo za zdravje v imenu ustanovitelja pozove svet zavoda k odpoklicu vodstva Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana (UPK Ljubljana), so danes sporočili iz zveze. "Pričakujemo, da bo bodoče vodstvo UPK Ljubljana pripravljeno na vključevanje pacientov, njihovih svojcev in zastopnikov pacientov ter tudi zunanje strokovne javnosti," so poudarili v sporočilu, ki so ga med drugim poslali v kabinet predsednika vlade.

Ministrstvo za zdravje naj pozove svet ljubljanske psihiatrične klinike k odpoklicu vodstva klinike, pravi zveza organizacij pacientov. Kot izhaja iz sporočila za javnost, ki ga je danes javnosti v imenu Zveze organizacij pacientov Slovenije (ZOPS) posredoval generalni sekretar Gregor Cuzak, je razlog za takšen sklep neodzivanje vodstva klinike na njihove pobude po sodelovanju ter številne kršitve, ki jih je v poročilu navedla komisija za sistemski nadzor nad psihiatrično kliniko.

“Zveza organizacij pacientov Slovenije, združenje 42 nevladnih organizacij s področja pravic pacientov in uporabnikov zdravstvenih in socialnovarstvenih storitev, s 400 podružnicami in lokalnimi društvi po Sloveniji, s 40.000 aktivnimi člani, ki predstavlja približno 400.000 pacientov in uporabnikov, je problematiko delovanja UPK Ljubljana podrobneje spremljala že od svoje ustanovitve 14. junija 2022,” so zapisali. V zvezi od pomladi 2023 deluje tudi sekcija za duševne bolezni, v kateri sodelujejo člani 9 društev s tega področja, so še navedli.

“Poleg javno dostopnih informacij smo v ZOPS imeli dostop do številnih virov informacij v zvezi z dogajanjem na UPK Ljubljana. Prvič smo se javnosti v zvezi s tem oglasili 5. junija 2023 v izjavi za javnost in v odprtem javnem pismu. Na naše zahteve se vodstvo UPK Ljubljana ni odzvalo.”

“Z vodstvom UPK Ljubljana smo poskusili navezati stike in opraviti pogovore skozi več poskusov v lanskem poletju. Predlagali smo celo, da se UPK Ljubljana pridruži dnevu odprtih vrat ob svetovnem dnevu varnosti pacientov 17. septembra 2023. Žal ne sodelovanja ne sestanka z vodstvom UPK Ljubljana ni bilo,” so poudarili v današnji izjavi.

“Medije smo 23. oktobra lani obvestili, da ZOPS ponovno zahteva ukrepanje glede sumov zlorab pacientov v UPK Ljubljana ter hkrati odstopa od poskusov vzpostavitve dialoga z vodstvom. Štiri mesece prizadevanj za dialog brez rezultata smo sprejeli kot sporočilo, da želje po dialogu s predstavniki pacientskih in uporabniških organizacij od vodstva UPK Ljubljana ni.”

Do boljše varnosti in kakovosti le z boljšim sodelovanjem

Kot so še zapisali, so seznanjeni, da je komisija za izvedbo sistemskega nadzora, ki je bil uveden junija lani, svoje poročilo zaključila v aprilu. Za poročilo so zaprosili ministrstvo za zdravje, a jim ga še niso posredovali. Navedli pa so, da so na osnovi informacij iz medijev opravili pogovore med svojimi člani in člani delovnih teles, “posebej pa še znotraj Sekcije za duševno zdravje, v Odboru za varnost pacientov in kakovost v zdravstvu”.

Kaj je ugotovil sistemski nadzor, lahko preberete v našem članku v rubriki Poglobljeno: Razkrivamo področnosti nadzora: “Lažna odličnost in patološka kultura”.

“Številnih ugotovitev in kršitev v poročilu kot predstavniki pacientov in uporabnikov ne bomo dokazovali, to ni naša naloga. Kar lahko storimo, je to, da v imenu članov izpričamo svoje prepričanje in izrazimo, ali zaupamo določeni ustanovi ali ne. Prepričani smo, da je UPK Ljubljana ustanova, ki jo pacienti in uporabniki potrebujemo.”

Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana (foto: Uroš Kokol/N1)

Dodali so, da so pri tem “pripravljeni opraviti svoje delo, ki je v pretežnem delu prostovoljno in usmerjeno v korist pacientov in uporabnikov”. “Jasno je, da je več varnosti in višjo kakovost zdravstvenih in socialnovarstvenih storitev mogoče doseči samo z boljšim sodelovanjem vseh zaposlenih zdravstvenih delavcev, pacientov in njihovih zastopnikov ter države kot ustanovitelja, ne pa s krčevitim oklepanjem na okope strokovnosti in obrambe doseženih finančnih rezultatov. Pričakujemo, da bo bodoče vodstvo UPK Ljubljana pripravljeno na vključevanje pacientov, njihovih svojcev in zastopnikov pacientov ter tudi zunanje strokovne javnosti.”

Prepričani so, da razmer v UPK Ljubljana “ni mogoče izboljšati brez dobro premišljenega akcijskega načrta za odpravo ugotovljenih napak in pomanjkljivosti z močno strokovno in organizacijsko podporo države kot ustanoviteljice in lastnice klinike, ki je najbolj odgovorna za varnosti pacientov in zaposlenih zdravstvenih delavcev v UPK Ljubljana”.

Ob tem pričakujejo tudi takojšnjo javno dostopnost (anonimiziranega) končnega poročila komisije za sistemski nadzor, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Sporočilo so med drugim poslali Zdravniški zbornici Slovenije, Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije, Strateškemu svetu za zdravstvo, Odboru za zdravstvo v državnem zboru ter v kabinet predsednika vlade.

Ministrstvo brez komentarja

Na ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Valentina Prevolnik Rupel, smo poslali vprašanje, ali bo ministrica sledila pozivu zveze organizacij pacientov, še posebej v luči dejstva, da je k zamenjavi vodstva že prej pozvala tudi komisija za sistemski nadzor nad kliniko. Zanimalo nas je tudi, kdaj bo na podlagi poročila nadzora izdana odločba ter kdaj bo objavljeno anonimizirano poročilo. Vprašali smo, kako komentira zaskrbljujoče navedbe predstavnikov pacientov, da se klinika na njihove prošnje po sodelovanju več mesecev ni odzvala.

Foto: Borut Živulović/BOBO

Z ministrstva so nam pozno popoldne odgovorili: “Ko bo nadzorna komisija zaključila vse postopke, bomo na ministrstvu poročilo preučili, sprejeli nadaljnje ukrepe ter o njih obvestili javnost.” Po naših neuradnih informacijah je sicer nadzorna komisija zaključila z delom, zato smo ministrstvo dodatno vprašali, kakšne postopke naj bi še vodila. Dodatnega pojasnila zaenkrat nismo prejeli.

Za jutri je sklicana seja sveta UPK Ljubljana, na kateri bodo obravnavali tudi poročilo sistemskega nadzora, nam je danes povedal predsednik sveta Tomaž Subotič. Sprva smo sicer poročali, da naj bi bila seja danes.

Tudi komisija pozvala k zamenjavi vodstva

Spomnimo, da smo v rubriki Poglobljeno na N1 pred dvema tednoma objavili podrobnosti omenjenega poročila, v katerem je komisija opozorila na številne nepravilnosti. Šestčlanska komisija je med drugim pozvala ministrstvo in svet zavoda, naj pristopita k zamenjavi vodstva, saj da klinike ne morejo voditi ljudje, ki so jo pripeljali v takšno situacijo. Vodstvo klinike je medtem komisiji očitalo pristranskost, nestrokovnost, malomarnost, zlonamernost in elemente kaznivih dejanj ter napovedalo postopke zoper člane.

Komisija je v poročilu pritrdila tudi pričevanjem o nasilju nad pacienti, ki smo jih prvič razkrili pred enim letom. Komisija je tako zapisala, da je na podlagi dokumentacije in “verodostojnih prič” ugotovila, “da so zaposleni izvajali nasilje nad pacienti, tako verbalno kot tudi fizično”.

Več o tem, kot rečeno, v članku: Razkrivamo podrobnosti nadzora: “Lažna odličnost in patološka kultura”

Serija člankov o nasilju

Spomnimo, da smo na N1 konec maja lani v obsežni preiskovalni zgodbi prvič razkrili pričevanja o nasilju nekaterih zaposlenih nad pacienti na sprejemnih oddelkih ljubljanske psihiatrične klinike. Več pacientov, svojcev ter zaposlenih in nekdanjih zaposlenih je izpovedalo, da so bili žrtve oziroma priče nasilja.

Vse naše članke o tej temi, novinarske preiskave, preverjanja, izjave prič, odzive klinike, potek dogajanja, odločitve sveta zavoda, odzive ministrstva … lahko preberete tu: N1 dosje: Pričevanja o nasilju na ljubljanski psihiatrični kliniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje