Po naših razkritjih: Ministrstvo naj imenuje mednarodnega preiskovalca

Slovenija 05. Jun 202317:15 2 komentarja

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije po objavi našega članka s pričevanji o nasilju na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana od direktorja klinike pričakujejo hiter odziv. Poročilo o vseh zahtevanih notranjih in zunanjih strokovnih nadzorih v zadnjih štirih letih pričakujejo v najkrajšem možnem času. Od ministrstva za zdravje pričakujejo, da bo imenovalo uglednega mednarodnega preiskovalca s tega področja, saj se od slovenskih nihče noče izpostaviti. Ob tem predlagajo tudi spremembe zakona o pacientovih pravicah. Za jutri je posebno tiskovno konferenco po naših objavah sklicalo ministrstvo za zdravje, za sredo pa je napovedana izredna seja sveta zavoda ljubljanske psihiatrične klinike.

Po tem, ko smo v sredo na N1 objavili članek s pričevanji o nasilju na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana, so sledili številni odzivi različnih organizacij.

Od Varuha človekovih pravic, predsednice republike Nataše Pirc Musar, ministrstva za zdravje, pa do Inštituta 8. marec.

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije generalnega direktorja klinike prof. dr. Bojana Zalarja zdaj pozivajo, da “v najkrajšem času javno objavi vse podatke o vseh zahtevanih notranjih in zunanjih strokovnih nadzorih za to kliniko na osnovi prijav pacientov in njihovih svojcev in tudi zaposlenih v zadnjih štirih letih”.

Poziv zveze je predstavil Franci Gerbec, podpredsednik in koordinator dela odbora za kakovost in varnost v zdravstvu. “Postopki so nujni zato, da ugotovimo, kaj je res v primerih, o katerih poročajo mediji,” je dejal. Dodal je, da so v pozivu direktorju klinike zapisali, kaj pričakujejo v poročilu in kaj od njega zahtevajo.

Preberete lahko tudi naš celoten dosje o pričevanjih o nasilju na Psihiatrični kliniki Ljubljana. Našo preiskovalno zgodbo, ki smo jo objavili v rubriki Poglobljeno, pa preberite v članku: Kaj se dogaja na Psihiatrični kliniki Ljubljana.

Poziv po razkritjih je zveza usmerila tudi proti ministrstvu za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. Od njega pričakujejo, da bo imenoval uglednega mednarodnega preiskovalca s tega področja, saj se od slovenskih nihče noče izpostaviti.

“Na osnovi naloge ministrstva mora strokovnjak opraviti neodvisno preiskavo v primeru dogajanja na psihiatrični kliniki. Ministrstvu mora predati poročilo, na podlagi katerega bo možno ugotoviti, ali in kolikšna krivda ostaja ne samo na zaposlenih, ki naj bi izvršili dejanja nasilja, ampak tudi na vodstvu klinike,” je rekel Gerbec.

Dodal je, da svetovalci še večjo odgovornost kot osebju pripisujejo vodstvu vsake zdravstvene ustanove, “če ta zamolči takšne varnostne incidente”.

“To pomeni, da obstaja neka kultura prikrivanja in molka, kar pa najbolj škodi pacientom in pa tudi osebju,” je izpostavil Gerbec.

Pisali tudi generalnemu državnemu tožilcu

Gerbec je v imenu zveze pisal tudi generalnemu državnemu tožilcu Dragu Šketi in mu predlagal, da se “začnemo pogovarjati o področju pacientovih pravic, ker menimo, da je treba celoten sistem preiskave bistveno izboljšati”.

Po njegovih besedah slovensko pravosodje nima dovolj izkušenj na tem področju in bi se morali povezati s kolegi iz tujine.

O objavi pričevanj o nasilju na kliniki je po besedah Gerbca potekala burna razprava na seji kolegija predsednice Zveze, kjer da so imeli nekateri člani in tudi funkcionarji društev zelo ostre odzive, tudi v povezavi z vodstvom klinike.

“Njihove izjave so bile, da vsa dosedanja opozorila s strani članov niso naletela na dober odziv in imajo glede tega zelo slabe izkušnje z vodstvom klinike. Vendar smo se potem opredelili, da mi, kot zveza pacientov, ne razpolagamo z zadostnimi, kvalitetnimi in zanesljivimi podatki, da bi se lahko zdaj, v tem hipu, pridružili zahtevam po odstopu direktorja klinike,” je dogajanje na njihovi seji povzel Gerbec. Po njegovem mnenju lahko vsak član, če meni, da ima dovolj argumentov, sam zahteva odstop direktorja.

Predlagali bodo tudi spremembe zakona

Se je pa zvezi zdelo zelo problematično, da so nekateri zaposleni, ki so v preteklosti podali prijavo o domnevnih nepravilnostih na kliniki, kasneje prijavo umaknilo.

“Menimo, da bi morali pristojni državni organi razčistiti s prijavitelji, ali je res, da je vodstvo na njih vršilo pritiske. Če bi bila katerakoli oseba zaradi prijav tarča pritiskov, bi bil to razlog za takojšen odstop direktorja,” opozarja Gerbec.

Zveza bo tudi predlagala spremembe zakona o pacientovih pravicah, s katerimi želijo zagotoviti ustrezne neodvisne preiskave vseh tovrstnih primerov.

“Zgolj zaklinjanje, kako imamo ničelno toleranco do nasilja, pa gre seveda včasih tudi za nasilje nad zdravstvenim osebjem, nas ne bodo nikamor pripeljalo,” meni Gerbec.

Na vprašanje, ali bi morala že zdaj slediti kazenska ovadba, je odgovoril, da je za to še prezgodaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje