36 ur je pod ruševinami ščitila mlajšega brata (VIDEO)

Svet 08. Feb 202313:26 2 komentarja
Reševanje deklice
TWITTER

Močan in uničujoč potres v Turčiji in Siriji piše pretresljive zgodbe, ki so žal večinoma tragične. Srečni konec pa ima 36-urno reševanje dveh otrok, ki sta bila ujeta pod ruševinami. Starejša sestra je mlajšega brata ščitila, medtem ko sta bila stisnjena med ruševinami, posnetek pa je zaokrožil po svetovnih medijih.

Torkov potres v Turčiji in Siriji je poskrbel za številne težke in tragične zgodbe.

Ob številnih porušenih zgradbah je življenje izgubilo več kot 11.000 ljudi, končna številka pa se bo še povzpela, saj so številni še vedno ujeti pod ruševinami. Svetovna zdravstvena organizacija je opozorila, da bi lahko število smrtnih žrtev naraslo na 20.000.

Po dnevu in pol od potresa pa iz manjšega sirskega mesta Haram poročajo o reševanju s srečnim koncem. Otroka sta bila zagozdena med betonskimi ostanki njunega doma v severnem delu Sirije, po več kot 36 urah pa so ju našli reševalci in prenesli na varno.

Preberite še: Bolečina, ujeta na fotografiji: oče drži roko hčerke, ki je umrla pod ruševinami

Med čakanjem je starejša sestra ščitila glavo mlajšemu bratcu in ga božala po laseh, da bi ga pomirila. Oba sta bila ukleščena med ruševinami njunega doma, s svojo roko pa je starejša sestra poskušala zaščititi mlajšega bratca pred prahom in ruševinami, poroča CNN. Ko so reševalci prispeli do njiju, jim je dejala, da bo storila vse, če ju rešijo.

Ko se je zgodila nesreča, sta ležala skupaj v postelji. Betonske stene, ki so padale nad njima, so naredili ravno dovolj veliko odprtino, da sta ostala živa.

Starejši deklici je ime Mariam, mlajši bratec pa je Ilaaf. Kot je za CNN povedal njun oče Mustafa Zuhir Al-Sayed, so spali v svojem stanovanju, ko so se v ponedeljek zjutraj tla začela močno tresti.

“Čutili smo, kako se tresejo tla. Čez naše glave so začeli padati kosi stavbe in dva dni smo ostali pod ruševinami,” je dejal. “Doživel sem občutke, za katere si želim, da jih ne bo nihče več,” je opisal mučno čakanje na informacije, ali sta njegova otroka še živa pod ruševinami.

Med čakanjem na rešitev so pod ruševinami citirali Koran in na glas molili, da bi jih našli še pravi čas.

Številni še ujeti pod ruševinami, dodatne ovire predstavlja še hud mraz

Potres je v ponedeljek stresel območje jugovzhodne Turčije in severne Sirije z magnitudo 7,8. Nekaj ur kasneje je udaril še en potres z magnitudo 7,5. Zaradi potresov in številnih popotresnih sunkov na obmejnem območju, ki ga že tako pestijo spopadi, so ljudje na ulicah kurili ostanke in ruševine podrtih stavb, da bi se ogreli.

Z vsako uro je upanje za preživele manj, saj se reševalci spopadajo s hudim mrazom, kar zmanjšuje možnosti za preživetje ujetim pod ruševinami. Temperature na območjih, ki jih je prizadel potres, naj bi se v prihodnjih dneh še znižale, ponekod tudi na -15 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje