Afera prve dame Hrvaške: od šole zahtevala, da sinu zvišajo končni oceni

Svet 04. Jul 202222:11 > 05. Jul 2022 12:18 1 komentar
Sanja Musić Milanović
PROFIMEDIA

Prva dama Hrvaške Sanja Musić Milanović se je znašla sredi škandala. V pismu, naslovljenem na vodstvo klasične gimnazije v Zagrebu, je za sina zahtevala višjo zaključno oceno pri dveh predmetih. Obe profesorici sta zaradi pritiska popustili.

Sanja Musić Milanović, žena hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, se je znašla na tnalu tamkajšnjih medijev. Kot poroča Jutarnji list, naj bi na ravnateljico klasične gimnazije v Zagrebu Zdravko Martinić Jerčić izvajala pritisk, da njenemu mlajšemu sinu pri matematiki in latinščini zaključni oceni zvišajo iz štiric v petici.

Prva dama naj bi se osebno oglasila v sinovi šoli

Novinarji hrvaškega Jutarnjega lista naj bi govorili s starši preostalih učencev, ki sicer ne zanikajo, da gre za pridnega učenca, a ne vedo, zakaj se je hrvaška prva dama odločila za posredovanje in skušala sinu zvišati zaključni oceni, čeprav je šolsko leto vseeno končal z odličnim uspehom. Hrvaški zakon o vzgoji in izobraževanju določa, da imajo učenci osnovnih in dijaki srednjih šol ter starši pravico do pritožbe učiteljskemu zboru dva dni po pridobljeni oceni, prav tako lahko naročijo vpogled v pridobljene ocene. Kot poroča Jutarnji list, se to v primeru Milanovićevega sina ni zgodilo.

Ocena iz matematike je bila namreč zaključena 20. junija, 27. junija pa spremenjena iz štirice v petico, saj je ravnateljica elitne šole na vztrajanje prve dame Musić Milanović izvajala pritisk na profesorico. Več virov je za hrvaški medij tako potrdilo, da je prva dama Hrvaške poklicala na šolo, nato poslala elektronsko sporočilo ravnateljici in se pri njej osebno oglasila. Na tem sestanku naj bi se Musić Milanović pritožila nad profesorico matematike in dejala, da so sinovi varnostniki videli, da je omenjena profesorica na dan zaključevanja ocen dijake od pouka spustila deset minut prej, prav tako naj bi profesorica naredila zatipek na testu, zato bi morala biti na neki način diskreditirana.

Sanja Musić Milanović
PROFIMEDIA

Na drugi strani naj bi profesorica matematike po trditvah kolegov dijaku večkrat ponudila možnost zvišanja ocene. Profesorica je nazadnje popustila pritisku in Milanovićevemu sinu zvišala oceno, podobno tudi petim drugim učencem iz razreda. Enako je storila tudi profesorica latinskega jezika, a ne samo v razredu Milanovića, temveč tudi v drugih. Ker starši s tem niso bili seznanjeni, so bili presenečeni, ko so videli višje ocene v elektronskem dnevniku otrok.

“Najprej bi želela poudariti, da ni korektno pisati o učencih naše šole, še posebno ker gre za mladoletnega učenca. Noben otrok si ne zasluži, da bi o njem tako pisali v medijih. Nobenih pritiskov na profesorje ni bilo, nihče od staršev ni zahteval spremembe ocene. Tukaj ne govorimo o konkretnih okoliščinah, po katerih me sprašujete,” je v odzivu na vprašanje, ali je Sanja Musić Milanović res prišla do nje in se pritožila čez oceno, povedala ravnateljica klasične gimnazije. Prav tako ni želela komentirati navedb, da naj bi bile ocene zvišane skupino desetim dijakom. Potrdila pa je, da letos na šoli niso prejeli nobene pritožbe nad ocenami v skladu, kot jo veleva hrvaški zakon.

Tudi pri starejšem sinu naj bi zahtevala višjo zaključno oceno

Profesorica matematike, ki je predsednikovemu sinu zaključno oceno zvišala na pet, ga ne bo več poučevala. Nadomestil jo bo profesor matematike, ki ga je poučeval v prvem in drugem letniku, ko je imel Milanovićev sin predmet zaključen s pet.

To naj ne bi bilo prvič, ko naj bi hrvaška prva dama posredovala pri ocenah otrok. Podobno naj bi se namreč zgodilo že pred osmimi leti, ko je bil Zoran Milanović še predsednik vlade, njun starejši sin pa je takrat prav tako obiskoval klasično gimnazijo v Zagrebu. Musić Milanović naj bi tudi zanj zahtevala višjo oceno pri matematiki.

Kot je za Jutarnji list povedala zdaj že upokojena profesorica matematike, je imel starejši sin pri vseh predmetih zaključeno pet, razen pri matematiki in latinščini. Poudarila je še, da predmeta v drugem letniku preprosto ni mogel imeti zaključeno z najvišjo oceno, saj je povprečje ocen kazalo na ‘trdo zaprto štirico’.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje