Zahod Afganistana stresel še en zelo močan potres

Svet 11. Okt 202308:02 > 13:43 1 komentar
Podrte hiše po potresu v Afganistanu.
PROFIMEDIA

Po vrsti potresov, ki so minulo soboto stresli Afganistan, je državo ponoči stresel še en močan potres. Po podatkih ameriškega geološkega inštituta je imel magnitudo 6,3.

Potem ko so potresi na zahodu Afganistana v soboto zahtevali več kot 2.400 življenj, je ponoči območje stresel še en močan potres. Po podatkih ameriškega geološkega inštituta USGS je imel magnitudo 6,3. Žarišče potresa je bilo blizu sobotnega, severno od mesta Herat, v globini deset kilometrov. Poročajo o najmanj eni smrtni žrtvi in 120 ranjenih.

Število žrtev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil vodja reševalne službe regionalne bolnišnice v Heratu. Poudaril je, da je bilo znova prizadeto območje, kjer je po sobotnih potresih, ki so porušili njihove vasi, več tisoč ljudi že četrto noč preživelo na prostem, v šotorih, avtomobilih in vrtovih. Vnovičen močan potres je povzročil paniko med njimi, večina ranjenih pa je utrpela lažje poškodbe. Državna tiskovna agencija Bakhtar je poročala o veliki gmotni škodi in porušenih hišah.

V soboto je vrsta potresov z magnitudo med 4,6 in 6,3 stresla isto območje okoli 28 kilometrov severno od Herata z žariščem v enaki globini. Ti potresi so po najnovejših podatkih vlade pod vodstvom talibanov zahtevali okoli 2.400 življenj in uničili najmanj 20 vasi, ranjenih je bilo 2.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po ocenah Združenih narodov je bilo prizadetih okoli 12.000 ljudi, reševalci in prostovoljci pa pod ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele.

Potrese so čutili tudi v sosednjem Iranu, tudi v okoli 300 kilometrov oddaljenem kraju Mašad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje