Agencija za azil zaradi povečanja števila prebežnikov v Italijo pošilja podporo

Svet 05. Okt 202318:12 0 komentarjev
Rešilni čoln pred obalo Lampeduse (Foto: PROFIMEDIA)

Italijanske oblasti so po današnjih navedbah španske nevladne organizacije Open Arms, ki pomaga pri reševanju prebežnikov v Sredozemskem morju, pridržale njeno reševalno ladjo. Ladja je bila pridržana v pristanišču Marina di Carrara, nevladnike pa je doletela še več tisoč evrov visoka kazen zaradi domnevnega kršenja pravil o reševanju v Sredozemlju. Agencija EU za azil (EUAA) pa je medtem sporočila, da bo okrepila operativno podporo v južni Italiji, med drugim na italijanskem otoku Lampedusa in na Siciliji.

Kot je sporočila španska organizacija Open Arms, so italijanske oblasti odredile 20-dnevno pridržanje za njihovo reševalno ladjo v toskanskem pristanišču. Tam je ladja v sredo izkrcala 176 prebežnikov, ki so jih rešili v treh operacijah v osrednjem Sredozemlju.

To je že drugič, da so ladjo upravno pridržali v Marini di Carrara zaradi izvajanja večkratnih reševanj pred izkrcanjem. Prvič so jo italijanske oblasti skupaj še z dvema drugima reševalnima ladjama pridržale avgusta. Obtožili so jih kršenja novega spornega zakona, ki določa, da se morajo reševalne ladje po prvem reševanju napotiti v pristanišče po izbiri oblasti.

Nevladna organizacija Open Arms mora tudi plačati globo v višini do 10.000 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Organizacija je v današnji izjavi vlado italijanske premierke Giorgie Meloni obtožila, da izvaja strategijo nadlegovanja humanitarnih ladij.

“Prenesli bomo to neupravičeno pridržanje in posledične pravne stroške,” so zapisali. Kot so ob tem poudarili, se jim zdi nesprejemljivo, da trpijo zaradi te situacije, ker so opravili svojo dolžnost in spoštovali pomorsko pravo in mednarodne konvencije.

Vlada premierke Meloni, ki je prevzela posle pred letom dni, se je zavezala, da se bo zoperstavila nedovoljenim migracijam, vendar je število prihodov prebežnikov v tem času naraslo. Letos je italijansko obalo na čolnih doseglo več kot 135.000 prebežnikov, kar je bistveno več od 72.400 v enakem obdobju lani, kažejo podatki italijanskega notranjega ministrstva.

Italijanska premierka Giorgia Meloni
Italijanska premierka Giorgia Meloni (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska agencija za azil bo okrepila podporo na jugu Italije

Kot so zapisali na spletni strani Agencije EU za azil (EUAA), je agencija začela postopek za podvojitev števila osebja na italijanskem otoku Lampedusa v okviru prerazporeditve 50 članov osebja na jug Italije.

Obsežna prerazporeditev osebja v podporo nacionalnim oblastem na jugu Italije je odziv na naraščajoče prihode prebežnikov z neurejenim statusom in je hkrati del takojšnjega izvajanja akcijskega načrta v desetih točkah, ki ga je med obiskom Lampeduse sredi prejšnjega meseca napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Izvršna direktorica EUAA Nina Gregori je med obiskom Lampeduse napovedala, da so že začeli krepiti podporne skupine EUAA za azil v južni Italiji, vključno s strokovnjaki za informacije in drugim osebjem. To zajema napotitev 16 predstavnikov na Lampeduso, kar predstavlja več kot podvojitev števila osebja EUAA na otoku na 31. Preostali bodo okrepili podporne enote v pristaniščih na Siciliji in v Kalabriji, so navedli pri agenciji, ki ima sedež v Valletti na Malti.

Po vsej Italiji je trenutno nameščenih več kot 330 članov osebja EUAA, ki pomagajo nacionalnim oblastem pri registraciji, zagotavljanju informacij, azilnih postopkih, premestitvah ljudi in sprejemnih zmogljivostih.

Prebežniki na Lampedusi
Prebežniki na Lampedusi (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!