FBI pri Trumpu iskal zaupne dokumente, pred posestvom njegovi podporniki

Svet 09. Avg 202206:50 > 11:05

V ponedeljek so agentje ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI preiskali floridsko domovanje nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je hišno preiskavo, v kateri je FBI iskal zaupne dokumente, ki naj bi jih Trump odtujil iz Bele hiše, označil za nenapovedan napad in zasedo, primerljivo z akcijami v državah tako imenovanega tretjega sveta. V okolici Trumpovega posestva so se kmalu po začetku preiskave zbrali njegovi podporniki.

Agentje ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI so v ponedeljek preiskali domovanje nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Njegovo letovišče z imenom Mar-a-Lago so preiskali na podlagi naloga v okviru preiskave ravnanja s predsedniškimi dokumenti – tudi takšnimi zaupne narave, poroča CNN. Obstaja namreč sum, da je Trump iz Bele hiše odnesel zaupne dokumente, preiskujejo pa ga tudi zaradi vdora njegovih privržencev v ameriški kongres med potrjevanjem mandata njegovega demokratskega naslednika Joeja Bidna januarja lani in zaradi poskusov spreminjanja izida predsedniških volitev.

Predstavniki nacionalnih arhivov so že februarja letos sporočili, da je Trump iz Bele hiše odtujil 15 škatel z dokumenti iz Bele hiše, kar so ugotovili med inventarjem preostalih dokumentov. Washington Post je poročal, da je šlo za številne zaupne dokumente, ki jih je Trump odnesel s seboj po porazu na volitvah. Takrat so predstavniki arhivov pravosodno ministrstvo zaprosili, naj sproži preiskavo. Predstavniki arhivov so poskrbeli, da so bile te škatle januarja letos vrnjene, agenti FBI pa naj bi med ponedeljkovo preiskavo pregledovali njegovo posestvo za morebitne zaupne dokumente, ki jih je kljub temu obdržal.

Preiskava FBI pri Trumpu

Marco Bello/REUTERSTudi Trump je potrdil navzočnost zveznih agentov v svojem domu in medijem dejal, da so “vdrli” celo v njegov sef. Med preiskavo agentov FBI je bil Trump sicer v New Yorku, še poroča CNN. “Moj čudoviti dom Mar-a-Lago v Palm Beachu na Floridi je trenutno oblegan, napaden in zaseden od velike skupine agentov FBI,” je Trump dejal v izjavi v ponedeljek zvečer, preiskavo, ki po njegovih besedah ni bila napovedana, niti potrebna, pa primerjal z akcijami v državah tako imenovanega tretjega sveta.

“Kaj takšnega se predsedniku Združenih držav Amerike (ZDA) še ni zgodilo,” je dodal Trump. “To je temen dan za naš narod,” je dejal in poudaril, da je s pristojnimi vladnimi agencijami dosledno sodeloval.

Preiskava se je po poročanju CNN začela v ponedeljek zgodaj zjutraj, po besedah osebe, ki je seznanjena z zadevo, pa je bilo videti, da je bilo osebje organov pregona osredotočeno na Trumpove pisarne in osebne prostore. Po navedbah druge osebe so agenti preiskovali, kje so dokumenti, s posesti pa so odnesli nekaj polnih škatel, dodaja CNN. FBI preiskave za medije še ni uradno potrdil.

Preiskava doma nekdanjega predsednika ZDA prihaja v času, ko ima Trump pravne težave na več frontah, samo ministrstvo za pravosodje pa ima zoper nekdanjega predsednika aktivni dve preiskavi. Prav tako se pričakuje, da bi v prihodnjih mesecih lahko napovedal, da se bo na volitvah leta 2024 znova potegoval za sedež v Beli hiši. Trump je zato v izjavi dejal, da je bil pravosodni sistem uporabljen kot orožje, s katerim mu želijo preprečiti ponovno kandidaturo za predsednika. Kandidature sicer uradno še ni napovedal, mnogi analitiki pa menijo, da jo bo napovedal le, če bo to edini način, da se izogne kazenskim preiskavam.

Preiskava FBI pri Trumpu Preiskava FBI pri Trumpu
Marco Bello/REUTERS
Preiskava FBI pri Trumpu Preiskava FBI pri Trumpu
Marco Bello/REUTERS
Preiskava FBI pri Trumpu Preiskava FBI pri Trumpu
Marco Bello/REUTERS
Preiskava FBI pri Trumpu Preiskava FBI pri Trumpu
Marco Bello/REUTERS
Preiskava FBI pri Trumpu Preiskava FBI pri Trumpu
Marco Bello/REUTERS
Preiskava FBI pri Trumpu Preiskava FBI pri Trumpu
Marco Bello/REUTERS
Preiskava FBI pri Trumpu Preiskava FBI pri Trumpu
Marco Bello/REUTERS

Pred Trumpovo floridsko rezidenco so se med preiskavo hitro začeli zbirati njegovi privrženci, še več pa se jih je zbralo, ko je Trump dejal, da so agentje njegovo posestvo “napadli”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.