Albanija je preložila ratifikacijo spornega dogovora z Italijo

Svet 08. Feb 202415:24 0 komentarjev
Albanski parlament
Foto: PROFIMEDIA

Albanski parlament je preložil glasovanje o ratifikaciji dogovora z Italijo, ki sta ga državi sklenili novembra lani. Po njem bi prosilce za azil, rešene na morju, nastanili v dveh begunskih centrih v Albaniji.

Albanski parlament je preložil glasovanje o ratifikaciji spornega dogovora z Italijo, po katerem bi prosilce za azil, rešene na morju, nastanili v dveh begunskih centrih v Albaniji. Poslanci bodo z glasovanjem počakali, dokler jim ne bodo na voljo vsi ustrezni dokumenti glede odločitve ustavnega sodišča, ki je sicer dogovor že podprlo.

Glasovanje bo preloženo, dokler ne bodo na voljo vsi ustrezni dokumenti z ustavnega sodišča, je pojasnila tiskovna predstavnica albanskega parlamenta, pri čemer novega datuma glasovanja ni podala, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Albansko ustavno sodišče je že konec januarja podprlo sporni dogovor z Italijo in odločilo, da ta ne krši ozemeljske celovitosti Albanije. Na ustavno sodišče se je obrnila albanska konservativna Demokratska stranka, ki med drugim meni, da dogovor krši ustavo in mednarodno pravo na področju človekovih pravic in svoboščin.

Centra naj bi sprejela do 3.000 pribežnikov na mesec

Skladno z dogovorom, ki sta ga državi sklenili novembra lani, bi Italija v pristaniškem mestu Shengjin na severu Albanije zgradila sprejemni center za pribežnike, kjer bi obravnavala prošnje prosilcev za azil, rešenih na morju. V sprejemnem centru v vasi Gjader pa bi izvajali druge postopke.

Oba centra, ki bi ju bi upravljala Italija, naj bi po ocenah sprejela do 3.000 prebežnikov na mesec.

Italija si z dogovorom želi pospešiti obravnavo prošenj za azil ali morebitne repatriacije v času, ko se sooča s povečanim številom prebežnikov preko Sredozemskega morja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!