Alternativa za Nemčijo še v eni zvezni deželi prepoznana za ekstremistično

Svet 07. Nov 202320:56 0 komentarjev
Alternativa za Nemčijo.
Alternativa za Nemčijo. (Foto: PROFIMEDIA)

Nemška notranja obveščevalna služba je skrajno desno stranko Alternativa za Nemčijo (AfD) v vzhodni zvezni deželi Saška-Anhalt označila za ekstremistično. AfD je sicer najmočnejša opozicijska stranka v tamkajšnjem deželnem parlamentu.

Zvezni urad za zaščito ustave, ki je zadolžen za notranjo varnost v Nemčiji, je stranko AfD po Turingiji sedaj tudi v deželi Saška-Anhalt uvrstil med dokazano ekstremistične skupine, je danes dejal vodja urada Jochen Hollmann.

Urad je v ta namen ocenil številne protimuslimanske, rasistične in antisemitske izjave funkcionarjev in izvoljenih predstavnikov AfD, je dodal Hollmann. S tem ko je bila deželna podružnica stranke označena za ekstremistično, to varnostnim službam daje večja pooblastila za njeno spremljanje in izvajanje nadzora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Saški-Anhalt so AfD sicer že od leta 2021 obravnavali zaradi suma ekstremizma, v vmesnem času pa se je ta še bolj radikalizirala. V Turingiji je urad za varstvo ustave AfD z njenim zloglasnim vodjo Björnom Höckejem že marca 2021 označil za dokazano ekstremistično.

Nemška notranja obveščevalna agencija je julija v zvezni deželi Brandenburg tudi zaostrila svojo oceno podmladka AfD v tej deželi. Mlado alternativo (JA) je uradno potrdila kot desničarsko ekstremistično skupino.

AfD je bila ustanovljena pred dobrimi desetimi leti, njena podpora v Nemčiji pa se krepi že dlje časa. Na zadnjih deželnih volitvah v Hessnu in na Bavarskem oktobra je dobila 18,4 oziroma 14,6 odstotka podpore. Še posebej močna pa je v vzhodnonemških deželah. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah bi lahko na Saškem, v Turingiji in Brandenburgu postala najmočnejša stranka na deželnih volitvah septembra prihodnje leto, še poroča dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!