Vzpon skrajne desnice v Evropi: v Nemčiji vse bolj priljubljena AfD

Svet 22. Avg 202307:00 12 komentarjev
Logotip stranke Alternativa za Nemčijo
Nemška skrajno desna stranka AfD (Foto: PROFIMEDIA)

Vzpon skrajno desne stranke AfD v Nemčiji žanje vse več pozornosti. Na javnomnenjskih lestvicah je prehitela vse stranke trenutne koalicije, tako kot pri drugih skrajno desnih strankah po Evropi pa so k temu pripomogli povečan migracijski tok, vojna v Ukrajini in gospodarska negotovost. Ključna razlika AfD v primerjavi z drugimi evropskimi strankami skrajne desnice pa je, da nima prepoznavnega in karizmatičnega voditelja. Vendar bi se lahko tudi to spremenilo.

V Nemčiji je že kar nekaj časa veliko pozornosti namenjene skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD). Na lokalnih in regionalnih volitvah je bilo uspešnih kar nekaj strankinih kandidatov, AfD pa je vse bolj priljubljena tudi na nacionalni ravni. Kot kažejo zadnji podatki javnomnenjskih raziskav, ki jih zbira bruseljski časnik Politico, je že od junija druga najbolj priljubljena stranka v državi.

Trenutno bi jo volilo 20 odstotkov volilcev, pred njo pa je s 26-odstotno podporo le konservativna unija CDU/CSU. Skrajno desna stranka je tako bolj priljubljena od vseh partneric “semaforske koalicije”, ki je vajeti prevzela po volitvah leta 2021. Junija je prehitela prav vladajočo SDP, iz katere prihaja kancler Olaf Scholz.

Analitiki med razlogi za vzpon stranke poudarjajo kombinacijo povečanja migracij, ekonomskih težav, vojne v Ukrajini in sporov v vladajoči koaliciji. “Ljudje za ekstremiste glasujejo takrat, ko imajo občutek, da nimajo druge izbire. “Obstaja razlog, zakaj se AfD imenuje alternativa – v bistvu ljudem pravijo: ‘Poglejte, nobena od drugih strank vas ne posluša in je ne briga za vas, a mi bomo ukrepali.’ V Nemčiji je trenutno veliko ljudi, ki pravijo, da pravzaprav nočejo glasovati za AfD, a menijo, da nimajo druge izbire,” je vzpon skrajno desne stranke pred časom za N1 komentiral raziskovalec populizma na Univerzi na Dunaju Anthony J. Constantini.

Naraščanje priljubljenosti opažajo tudi skrajno desne stranke drugod po Evropi. Bratje Italije italijanske premierke Giorgie Meloni so v državi osrednja politična sila, v Franciji je Nacionalni zbor Marine Le Pen le odstotno točko oddaljen od trenutno najbolj priljubljene stranke, v Avstriji pa so Svobodnjaki na Politicovem naboru javnomnenjskih anket na prvem mestu.

Na obzorju sprememba v vodstvu?

Ključna razlika med AfD in večino drugih skrajno desnih strank pa je v vodstvu. Alternative za Nemčijo namreč ne vodi karizmatični in prepoznavni voditelj. Stranko trenutno vodita Alice Weidel in Tino Chrupalla, ki pa se, kot piše Politico, ne uvrščata visoko na lestvice anketarjev najbolj pomembnih politikov v državi. Zato se že pojavljajo špekulacije, da bi na vrh stranke lahko prišel Björn Höcke, ki vodi odsek AfD v vzhodni pokrajini Turingija.

Vidni predstavnik stranke Alternativa za Nemčijo Björn Höcke
PROFIMEDIA

Höckeja so pri Politicu opisali kot enega najbolj radikalnih ljudi v stranki. “Je ideolog, njegovi pogledi na raso in migracije spominjajo na fašistično retoriko iz 30 let prejšnjega stoletja,” so zapisali pri bruseljskem časopisu. Med splošno javnostjo naj sicer ne bi bil zelo priljubljen, ima pa veliko podpore pri članstvu AfD. Tako mu je uspelo na zadnjem strankinem kongresu med kandidate za evropske volitve uvrstiti tudi enega od svojih tesnih sodelavcev.

Da, vodstvo AfD ni funkcionalno, je pred časom v pogovoru za N1 ocenil tudi politolog z Univerze v Passauu dr. Lars Rensmann. “To je skrajno desna stranka, ki se je skozi leta radikalizirala. Ta radikalizacija stranki ni škodovala, a učinkovitega vodstva nima. To prepoznavajo tudi podporniki AfD. Ti stranke ne podpirajo zaradi vodstva, ampak ne glede na vodstvo,” je pojasnil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje