Ameriška vojska razvija super cepivo proti prihodnjim pandemijam

Koronavirus 12. Feb 202217:55 1 komentar
Priprava cepiva
Žiga Živulović jr./BOBO

Ameriški vojaški raziskovalni inštitut testira super cepivo. Gre za proteinsko cepivo SpNF, ki bi bilo lahko zaradi univerzalnosti uporabno ob morebitnih prihodnjih pandemijah, poroča Deutsche Welle.

Ameriški vojaški raziskovalni inštitut Walter Reed v Marylandu razvija t. i. super cepivo, ki naj bi bilo učinkovito proti različnim koronavirusom, poroča Deutsche Welle. Za zdaj so ga testirali na opicah, začela pa se je prva faza testiranja pri ljudeh. Cepivo je sprožilo močna nevtralizirajoča protitelesa proti osnovni različici koronavirusa in proti najbolj razširjenim mutacijam.

Imenuje se SpNF in je podobno cepivu novavax, ki ga je pred časom odobrila Evropska komisija.

SpNF temelji na proteinski molekuli feritinu, ki skladišči železo. Sestavljena je iz 24 beljakovinskih podenot, na vsako od teh pa je mogoče postaviti drugačen “spike protein” za posamezne različice koronavirusa.

Cepivo povzroči, da nastanejo protitelesa, ki se vežejo na “spike protein”. Zato virus ne more več okužiti celic. Prednost cepiva SpFN je tudi v tem, da ga ni treba hraniti pri tako nizkih temperaturah kot mRNA cepiva.

Univerzalno cepivo bi lahko pomagalo tudi proti prihodnjim pandemijam

Kot je povedal zdravstveni svetovalec Bele hiše Anthony Fauci, bi lahko razvoj univerzalnega cepiva proti koronavirusu pomagal tudi proti prihodnjim pandemijam. “Ogromno se vlaga, ne le v razvoj cepiva proti sars-cov-2, ampak tudi v razvoj prihodnje generacije cepiv, predvsem univerzalnih cepiv proti koronavirusu,” Faucijevo izjavo povzema Deutsche Welle.

Ob tem dodajajo, da ni naključje, da se je ameriška vojska odločila za razvoj učinkovitega cepiva, saj da je mogoče v prihodnosti pričakovati še več agresivnih koronavirusov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje