Janša napovedal, da bo Ukrajino obiskal do konca meseca

Svet 12. Feb 202216:50 9 komentarjev
Borut Živulović/BOBO

Ob vse bolj napetem dogajanju na ukrajinsko-ruski meji je danes slovenski premier Janez Janša napovedal, da bo do konca meseca obiskal Ukrajino. "Slovenija je zaskrbljena zaradi kopičenja ruskih vojakov ob ukrajinski meji," je zapisal Janša.

Danes se je z ukrajinskim premierjem Denis Šmigal po telefonu pogovarjal tudi predsednik vlade Janez Janša. Kot je zapisal na družbenem omrežju Twitter, je izrazil podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti in dodal, da ima vsaka država pravico, da izbere svoje zaveznike.

“Strinjala sva se, da do konca meseca obiščem Ukrajino. S podporo Ukrajini EU in Nato ne branita le prijateljske države, ampak same temelje, na katerih sta zgrajeni,” je zapisal Janša in dodal, da že grožnje Kremlja z napadom povzročajo veliko gospodarsko škodo Ukrajini in tudi širše.

Pahor na spominski slovesnosti na Frankolovem pozval k mirni rešitvi krize na severovzhodu Evrope

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil spominske slovesnosti ob 77-letnici zločina na Frankolovem na Stranicah v soteski Graben. Ob tem je v govoru pozval k mirni rešitvi krize na severovzhodu Evrope. Kot je poudaril, je treba zavarovati mir in storiti vse za nadaljevanje dialoga.

Pahor je na današnji spominski slovesnosti položil venec k Spomeniku frankolovskim žrtvam, v svojem govoru pa je pozval k miru, strpnosti in sožitju.

Po njegovih besedah bomo le tako lahko odpravili strah, da bi se mirno obdobje Evrope in sveta nenadoma končalo. Ob tem je kot slovenski predsednik izrazil pripravljenost, da “z dialogom kot del zahodnega sveta rešimo ta problem”. “Danes bolj kot kadarkoli je treba storiti vse za to, da po mirni poti in v dialogu najdemo rešitev za krizo, za katero se zdi, kot da se dogaja na predvečer nečesa strašnega,” je dejal.

Kot je še dodal, Slovenija želi verjeti visokim predstavnikom Ruske federacije, da nima nobenih namenov kakorkoli napasti sosednjo Ukrajino. “Danes je toliko bolj pomembno sebi in vsem reči, da mir ni samoumeven in si je treba zanj prizadevati vedno in povsod,” je poudaril Pahor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje