Ameriški sekretar v Kijevu poprijel za kitaro

Svet 15. Maj 202410:18 3 komentarji

Poslušalce, ki so se v ponedeljek zbrali na koncertu domače skupine v kijevskem lokalu, je pričakal gost presenečenja. Na oder je namreč s kitaro stopil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Poleg številnih sestankov in srečanj z državnim vrhom je ameriški državni sekretar Antony Blinken med včerajšnjim obiskom Kijeva zavil tudi v enega od kletnih lokalov ukrajinske prestolnice. V jazzovskem klubu Barman Dictat je nastopala ukrajinska skupina 19.99 in Blinken je pospremil njen nastop.

Za presenečenje večera je poskrbel frontman skupine, ki je ameriškega sekretarja povabil na oder in mu v roke potisnil kitaro. Po nekaj trenutkih, ki jih je Blinken namenil za izraz podpore Ukrajini v vojni proti Rusiji, so se po lokalu že razlegli prvi takti skladbe Rockin’ in the free world, ki jo je ob koncu hladne vojne spisal Neil Young.

Čeprav se zdi kar nekoliko nenavadno, da se uglajeni in umirjeni visoki ameriški uradnik dobro znajde tudi v rockerskih ritmih in s kitaro v roki, pa je Blinken ameriškim medijem že večkrat povedal, da je glasba njegova največja nepolitična strast v življenju. Kot piše New York Times, so njegovi glasbeni idoli predvsem izvrstni bluzovski kitaristi, med drugim B. B. King, Otis Rush, Luther Allison in Eric Clapton.

Antony Blinken Antony Blinken
Foto: PROFIMEDIA
Antony Blinken Antony Blinken
Foto: PROFIMEDIA
Antony Blinken Antony Blinken
Foto: PROFIMEDIA
Antony Blinken Antony Blinken
Foto: PROFIMEDIA

Blinken je bil v mladih letih kitarist številnih glasbenih zasedb, na spletu pa lahko najdemo tudi tri avtorske skladbe, med katerimi je najbolj predvajana Lip Service. Kot je dejal za New York Times, so skladbe nastale med letoma 2018 in 2020 v času predsedovanja Donalda Trumpa, ko ni bil del administracije in ni vedel, ali se bo še vrnil v državno politiko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje