Ameriško zvezno tožilstvo strelca iz Buffala obtožilo zločinov iz sovraštva

Svet 15. Jun 202220:49 0 komentarjev
strelski pohod
PROFIMEDIA

Zvezni tožilci so danes 18-letnega Paytona Gendrona, ki je 14. maja v trgovini v newyorškem Buffalu pobil deset temnopoltih ljudi, obtožilo zločinov iz sovraštva, kar pomeni, da mu v primeru obsodbe grozi tudi smrtna kazen. Država New York ga že preganja zaradi umorov.

Buffalo je danes obiskal pravosodni minister ZDA Merrick Garland, ki se je srečal z družinami pobitih in dejal, da v ZDA nihče ne bi smel živeti v strahu, da ga na poti v trgovino ali v službo ubije nekdo, ki ga sovraži zaradi barve kože. Garland pri tem ni izključil možnosti smrtne kazni, čeprav je predsednik ZDA Joe Biden, ki nasprotuje smrtni kazni, lani uvedel moratorij na njihovo izvrševanje. Pri odločitvi o tem bodo sodelovale tudi družine pobitih.

Gendronu po državni zakonodaji New Yorka, kjer nimajo smrtne kazni, zaradi umorov in terorizma grozi dosmrtni zapor. Zvezna obtožnica zaradi zločinov iz sovraštva temelji na dejstvih, da je bil Gendron rasist, ki je pobijal iz sovraštva do temnopoltih. Svoje poglede je redno objavljal na družbenih medijih, kjer je objavil celo priprave na napad. Potem ko je iz polavtomatske puške izstrelil okrog 60 nabojev, je šel iz trgovine Tops in se predal policiji. Na državnem sodišču se je izrekel za nedolžnega in bo podobno storil tudi na zveznem.

Le deset dni po pokolu v Buffalu je prav tako 18-letnik s prav tako polavtomatsko puško v teksaškem Uvaldeju pobil 19 osnovnošolcev in dve učiteljici.

V zveznem kongresu se nadaljujejo pogajanja o spremembi orožarske zakonodaje, ki ne obeta posebnega napredka pri preprečevanju strelskih pokolov, saj bo priljubljeno orožje množičnih strelcev še naprej na voljo. New York je po obeh pokolih sprejel nov zakon, ki mlajšim od 21 let prepoveduje nakup polavtomatskih pušk. Doslej najhujši šolski pokol v ameriški zgodovini je decembra leta 2012 izvedel strelec, ki mu je smrtonosno orožje kupila mama in ta je bila potem tudi prva od njegovih 26 žrtev.

teksas, strelski pohod
Marco Bello/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!