Analiza CNN: Iranski napad brez primere je regijo potisnil v neznane vode

Svet 14. Apr 202408:25 0 komentarjev
Napadi Irana na Izrael
Foto: REUTERS

Čeprav natančna škoda po napadu Irana na Izrael še ni znana, sta obseg izstrelitve in njena mednarodna pot – Iran je prvič v zgodovini Izrael napadel z domačega ozemlja – regijo po mnenju novinarke CNN Tamare Qiblawi že pripeljala na rob in vsak napačen korak bi lahko imel katastrofalne posledice.

Iran je ponoči proti Izraelu izstrelil več kot 300 brezpilotnih letal in raket, a je izraelska vojska 99 odstotkov vseh sestrelila. Večino raket so prestregli zunaj ozemlja Izraela, na Izrael je padlo le manjše število raket. Smrtnih žrtev ni bilo.

Dogajanje lahko spremljate na tej povezavi.

Novinarka CNN Tamara Qiblawi je dogajanje označila kot “zračni napad brez primere”, ki povečuje napetosti v regiji.

Prvi napad z iranskega ozemlja

“Po smrtonosnem izraelskem napadu na kompleks iranskega veleposlaništva v Siriji v začetku tega meseca je bilo edino vprašanje, kako in kdaj – in ne če – se bo Iran odzval,” v analizi navaja Qiblawi.

Iranski režim je vse od dogodka v Damasku napovedoval maščevanje. “Vrhovni voditelj Ali Hamenej se je pred množico pojavil s puško v roki in obljubil, da se bo maščeval.”

Ponoči se je tako zgodil prvi napad na Izrael z iranskega ozemlja v zgodovini. “Državi sta v konfliktu, vendar nobena od njiju še ni izvedla neposrednega in odkritega napada na ozemlje druge države – čeprav je Izrael 1. aprila napadel iranski konzulat v Damasku na ozemlju, ki se v skladu z diplomatsko konvencijo tehnično šteje za suvereno iransko ozemlje.”

Kot v analizi piše novinarka, so ameriški uradniki pričakovali, da bo iranski odziv izveden na način, da bi se izognili vojni, a dodaja, da “si Teheran prizadeva tudi, da bi se ponovno uveljavil kot regionalna sila”.

Napačen korak bi imel katastrofalne posledice

Čeprav škoda po iranskem napadu še ni znana, sta obseg izstrelitve in njena mednarodna pot – Iran naj bi po navedbah Izraela izstrelke pošiljal iz domače države, Iraka in Jemna – regijo po mnenju novinarke že pripeljala na rob. Vsak napačen korak bi po njenem mnenju lahko imel katastrofalne posledice.

Izrael je že napovedal odziv. “Kdor škoduje nam, bomo mi škodovali njemu,” je v uradni izjavi napovedala izraelska vlada, ki jo vodi premier Benjamin Netanjahu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!