Po aretaciji nekdanja škotska premierka že na prostosti

Svet 11. Jun 202316:06 > 20:24
Nicola Sturgeon
Peter Summers/REUTERS

V okviru tekoče preiskave o financiranju in financah Škotske nacionalne stranke (SNP) so aretirali nekdanjo voditeljico te stranke in nekdanjo škotsko premierko Nicolo Sturgeon, poroča BBC. Po približno sedmih urah zasliševanja so jo že izpustili na prostost brez obtožbe.

Policija je potrdila, da je aretirala 52-letno Nicolo Sturgeon, nekdanjo voditeljico Škotske nacionalne stranke (SNP) in nekdanjo škotsko premierko. Po poročanju BBC ji je policija odvzela prostost, saj je osumljena v preiskavi o financiranju in financah stranke SNP. Po približno sedmih urah jo je policija izpustila brez obtožbe, poroča Guardian, dokler ne bodo izvedene nadaljnje preiskave.

Medij dodaja, da se je na policijsko postajo predala sama. V nedeljo zvečer je v izjavi dejala, da je bila aretacija zanjo “šok” in ji je prinesla “globoko žalost”.

“Nedvomno vem, da sem nedolžna za kakršno koli napačno ravnanje,” je dodala.

Gre za tretjo aretacijo v okviru preiskave, ki je pretresla škotski politični sistem.

Policija je njen dom in sedež stranke SNP preiskala že 5. aprila. Takrat je aretirala njenega soproga Petra Murrella, nekdanjega izvršnega direktorja SNP, ki je bil v stranki odgovoren za finance, a ga kasneje izpustila brez obtožbe. Izpred hiše Murrellove matere je takrat zasegla tudi luksuzni avtodom.

Preiskava SNP
PROFIMEDIA

Po navedbah britanskih medijev se Murrell že dolgo sooča z vprašanji o domnevnem izginotju približno 680.000 evrov donacij SNP, ki naj bi bile namenjene njenim prizadevanjem za neodvisnost Škotske. Obenem naj ne bi prijavil osebnega posojila v višini nekaj manj kot 114.000 evrov, ki ga je dal stranki.

Murrell je bil prisiljen v odstop s funkcije, potem ko je stranka medijem zanikala, da je izgubila 30.000 članov, a se je izkazalo, da njene trditve niso držale. “Čeprav ni bilo namena zavajati, se strinjam, da se je to zgodilo,” je dejal ob odstopu. Do razkritja o padcu števila članov je prišlo v času volitev za zamenjavo Sturgeon na položaju vodje stranke in škotske premierke.

Skoraj dva tedna kasneje je policija pridržala tudi blagajnika stranke SNP, ki je bil prav tako izpuščen brez obtožbe.

Spomnimo, da je Sturgeon presenetila februarja letos, ko je po osmih letih napovedala svoj odstop s premierskega mesta, pa tudi z mesta voditeljice stranke SNP. Kot je takrat pojasnila, odločitev ni bila odziv na kratkoročne pritiske, temveč je izhajala iz globljega in dolgoročnejšega razmisleka.

Konec marca so nato v SNP za njenega naslednika izvolili 37-letnega Humzo Yousafa, ki je postal najmlajši škotski premier v zgodovini, prvi predstavnik etnične manjšine na tem položaju in nasploh prvi musliman na čelu večje britanske stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.