Avstrija zaostruje zakon o prepovedi nacizma

Svet 18. Nov 202209:51 3 komentarji
Alma Zadić
Leonhard Foeger/REUTERS

Avstrijska vlada namerava zaostriti zakon, ki prepoveduje nacizem. Ministrica za pravosodje Alma Zadić je ob tem opozorila, da se antisemitizem v obliki dezinformacij in teorij zarote vse bolj širi, zato je treba ukrepati.

Avstrijska vlada namerava zaostriti zakonodajo, ki prepoveduje uporabo nacističnih simbolov. Nekateri so v Avstriji, podobno kot v sosednji Nemčiji, prepovedani že od konca druge svetovne vojne – med njimi je tudi nacistični pozdrav z v zrak iztegnjeno roko –, a aktualne prepovedi ne vključujejo simbolov, ki so jih ne dolgo nazaj denimo uporabljali nasprotniki ukrepov proti širjenju covida-19.

Protestniki, ki so nasprotovali ukrepom, so se, kot navaja tiskovna agencija Reuters, primerjali z Judi, preganjanimi med holokavstom. Nosili so rumene zvezde, take, ki so jih morali nekdaj nositi Judi, pri tem pa so besedo “Jud” nadomestili z besedo “necepljen”.

Avstrijska ministrica za pravosodje Alma Zadić (stranka Zeleni) je ob napovedanih spremembah zakonodaje sporočila, da mora biti “kakršnakoli trivializacija nacionalsocialističnega genocida in nacističnih zločinov proti človečnosti” kaznovana in ne tolerirana, kar po njenih besedah velja tudi za trivializacijo ali zanikanje dela holokavsta, piše Reuters.

Po trenutno veljavni zakonodaji je prepovedana le “groba trivializacija” holokavsta, zaradi česar omenjena nošnja rumene zvezde skladno z veljavno zakonodajo ne pomeni kršitve zakonodaje. Avstrijska vlada bo tako po navedbah ministrice predlagala izbris besede “groba”.

Vlada si prav tako želi preprečiti širjenje prepovedanega gradiva, ki se po spletu širi iz tujine. Zaostritev zakona bo tako med drugim vključevala razširitev pristojnosti avstrijskih pravosodnih organov, da bodo lahko ukrepali tudi v zvezi z dejanji v tujini.

Ostrejše kazni bodo veljale tudi za nacistične spominke. Doslej samo posedovanje predmetov ni bilo kaznivo, zaseči pa jih je bilo mogoče le v primeru, če se je dokazano zgodila ponovno uporaba v smislu oživitve nacizma. Po novem bo nasprotno mogoče zaseči predmete tudi brez kazenskega postopka.

Rumena zvezda
PROFIMEDIA

“Ta reforma je načeloma pozitivna, ne seže pa na primer tako daleč, da bi bil prepovedan tudi Steinacherjev spomenik,” je za Radio Slovenija komentiral predstavnik koroških Slovencev Rudi Vovk. Spomenik, ki ga je omenil, so v kraju Miklavčevo pri Žitari vasi postavili v spomin nacionalsocialistu Hansu Steinacherju.

Vodja nacistične Nemčije Adolf Hitler je Avstrijo anektiral leta 1938. Po drugi svetovni vojni so v Avstriji in Nemčiji med drugim prepovedali delovanje nacistične organizacije oziroma stranke in širjenje nacistične propagande.

Postopek se bo nadaljeval v parlamentu

Za spremembo zakona o prepovedi nacističnih simbolov mora aktualna konservativna avstrijska vlada kanclerja Karla Nehammerja zbrati dve tretjini glasov poslancev. V največji opozicijski stranki v parlamentu, socialdemokratski, so napovedali, da bodo, preden se opredelijo, najprej počakali, da vlada predloži besedilo sprememb zakona.

Avstrijska vlada medtem obljublja tudi uvedbo prepovedi opravljanja vladnih služb za vse, ki so že kršili zakonodajo o prepovedi uporabe nacističnih simbolov. Nedavno je namreč za ogorčenje poskrbel primer podčastnika v avstrijski vojski, ki so ga večkrat fotografirali v nacistični uniformi, a je kljub temu obdržal zaposlitev v vojski, pri čemer so ga zgolj premestili na “nevojaško delovno mesto”. Obsojen je bil na deset mesecev pogojne kazni in na denarno kazen v višini 4.968 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje