Po zlomu ene največjih kriptoborz direktor vztraja: Nisem goljufal

Svet 01. Dec 202211:25 1 komentar
Sam Bankman-Fried
PROFIMEDIA

Ustanovitelj podjetja in glavni izvršni direktor propadle kriptoborze FTX Sam Bankman Fried je zanikal, da bi poskušal goljufati in zavajati vlagatelje. Na pogorišču njegove borze je ostala več kot trimilijardna finančna luknja.

Sam Bankman Fried je še konec oktobra veljal za “kriptokralja”, mediji pa so ga označevali za mladega Warrena Buffeta, nato pa je njegova borza za kriptovalute FTX zašla v likvidnostne težave in propadla. Bankman Fried se je moral umakniti z vrha podjetja, za zdaj pa še vedno ostaja na neznani lokaciji na Bahamih, kjer je živel zadnjih nekaj let s preostalo vodstveno ekipo druge največje kriptoborze.

Zdaj je Bankman Fried privolil v pogovor z novinarjem New York Timesa Andrewom Rossom Sorkinom. Oglasil se je z neznane lokacije, povedal pa je, da je za njim slab mesec.

Njihova vrednost tudi 32 milijard dolarjev

Borza FTX je bila ocenjena že na 32 milijard dolarjev (30,8 milijarde evrov) in je po vrednosti zaostajala le za Binance. Ta se je nekaj časa omenjal tudi kot možni rešitelj svojega konkurenta, vendar je nato odstopil od posla.

30-letniku so odvetniki po bankrotu njegove borze odsvetovali izjave v javnosti, saj so delovanje zdaj že njegove nekdanje borze pod drobnogled vzeli ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo, ministrstvo za pravosodje in zvezna komisija za trgovino.

Za New York Times je dejal, da mu je ostala ena kreditna kartica, na kateri je bilo 100.000 dolarjev (95.600 evrov). V pogovoru je dejal, da ni namerno zavajal vlagateljev in da si z borze na osebni račun ni prenakazal ničesar.

“Nikoli nisem poskušal zagrešiti goljufije,” je dejal. V nekaterih odgovorih je bil zelo površen, predvsem ko so ga spraševali o povezanosti med njegovimi naložbami, kot so Alameda Research.

Bankman Fried je dejal, da je podcenil količino gotovine, ki bi jo borza potrebovala za kritje dvigov strank FTX, kar je povzročilo naval na dvige z borze.

Sam Bankman-Fried
PROFIMEDIA

Upnikom dolgujejo več kot tri milijarde dolarjev

Številni vlagatelji v kriptotrg imajo težave zaradi recesije v širšem gospodarstvu in zaskrbljenosti glede sposobnosti preživetja kriptovalut. Dogajanje v drugi največji borzi se je odražalo tudi na celotnem kriptotrgu, ki se že nekaj časa giblje v rdečih številkah.

FTX svojim 50 največjim upnikom dolguje 3,1 milijarde dolarjev. Imel je 1,2 milijona registriranih uporabnikov, vprašanje pa je, ali bodo še kdaj videli svoje prihranke v digitalnih denarnicah tega podjetja.

Bankman Fried je še dodal, da ni zaskrbljen zaradi morebitne kazenske odgovornosti ob propadu menjalnice in da vlagateljev ter uporabnikov ni zavajal oziroma jim lagal.

John Jay Ray III, strokovnjak za prestrukturiranje, ki je vodil stečajni postopek FTX, je v pravnih dokumentih vodenje Bankmana Frieda označil za “popoln izpad korporativnega nadzora”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje