Bela hiša odgovorila, ali gre pri letečih predmetih za Nezemljane

Svet 13. Feb 202321:05 0 komentarjev
ZDA našle balon
U.S. Fleet Forces/U.S. Navy photo/REUTERS

Nobenih znakov ni, da bi bili leteči predmeti, ki jih je v zadnjem tednu sestrelila ameriška vojska, nezemeljskega izvora, so danes sporočili iz Bele hiše. Američani so namreč začeli razmišljati o vesoljcih, potem ko je poveljnik zračne obrambe nad Severno Ameriko general Glen Van Herck v nedeljo na vprašanje, ali gre za Nezemljane, izstrelil odgovor, da v tem trenutku ne izključuje ničesar.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je danes na novinarski konferenci v Beli hiši povedala, da ni nobenih znakov, da bi bili leteči predmeti, ki jih je v zadnjem tednu ameriška vojska sestrelila nad Severno Ameriko, nezemeljskega izvora.

Zaradi naraščajočih špekulacij v povezavi s sestreljenimi letečimi predmeti nad Severno Ameriko je Bela hiša danes podala pojasnila in izključila morebitno povezavo z Nezemljani.

Američani so namreč začeli razmišljati o vesoljcih, potem ko je poveljnik zračne obrambe nad Severno Ameriko general Glen Van Herck v nedeljo na vprašanje, ali gre za Nezemljane, izstrelil odgovor, da v tem trenutku ne izključuje ničesar.

“Vem, da so bila vprašanja in pomisleki glede tega, vendar ob nedavnih sestrelitvah ni nobenih dokazov o vesoljcih ali nezemeljski dejavnosti,” je dejala Jean-Pierre.

Zakaj se je vojski mudilo z razstrelitvijo?

Ameriška vojska je konec tedna sestrelila tri leteče predmete, pred več kot tednom dni pa kitajski vohunski balon nad obalo Južne Karoline, potem ko je ta približno teden dni letel nad ZDA.

Preberite še: Prvi rezultati analize: kitajski balon bi lahko zbiral informacije

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da je možno, da gre pri sestrelitvah konec tega tedna za povsem nenevarne predmete, ki so povezani z raziskovalnimi ustanovami ali podjetji.

Ameriška vojska sestrelila kitajski balon
Randall Hill/REUTERS

Pri tem se sicer zastavlja vprašanje, zakaj se jih je vojski mudilo sestreliti. To je pred dnevi vprašal vodilni republikanec v odboru za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma kongresa Mike Turner iz Ohia. Pred tem je skupaj s strankarskimi kolegi sicer napadal vlado, ker balona, ki je teden dni letel nad ZDA, ni sestrelila takoj, ampak je čakala, da se pomakne nad Atlantik.

Republikanski preobrat kaže, da gre predvsem za politizacijo problema, ki ima po trditvah vlade predsednika Joeja Bidna vsaj v prvem pojasnjenem primeru korenine v obsežnem kitajskem vohunskem nadzoru z baloni.

Noben izmed objektov ni bil oborožen

Vladni uradniki so pojasnili, da se trije predmeti, sestreljeni konec tega tedna, razlikujejo od kitajskega domnevno vohunskega balona. Leteli so veliko nižje in so bili precej manjši.

Balon je več dni potoval čez ZDA, preden ga je 4. februarja sestrelilo letalo F-22 ob obali Južne Karoline. Kitajska je vztrajala, da je balon izvajal meteorološke raziskave in da je zašel s poti.

Pentagon je navedel, da je imel balon gondolo v velikosti treh avtobusov in je bil opremljen z več antenami ter dovolj velikimi sončnimi celicami za napajanje več senzorjev za zbiranje obveščevalnih podatkov. Prav tako je bilo videti, da se lahko sam krmili s pomočjo vetra in morda pogonskega mehanizma, so povedali uradniki.

Leteči predmet, ki ga je ameriško vojaško letalo v petek sestrelilo nad Aljasko, je bil veliko manjši od kitajskega balona in ni imel nobenega pogonskega ali nadzornega sistema, so povedali uradniki.

V soboto je nato ameriško letalo po ukazu ZDA in Kanade sestrelilo objekt nad kanadskim severozahodnim ozemljem Yukon, češ da je ogrožal civilne lete. Kanada ga je opisala kot valjastega in velikega približno kot Volkswagnov hrošč.

V nedeljo je Biden ameriškim vojaškim letalom ukazal, naj nad Huronskim jezerom sestrelijo še en neidentificiran predmet. Predmet je bil opisan kot osmerokotna struktura z vrvicami, ki so visele z njega. Tudi ta objekt je predstavljal nevarnost za civilno letalstvo, saj je letel na višini približno 6.000 metrov.

ZDA našle balon
U.S. Fleet Forces/U.S. Navy photo/REUTERS

Pentagon je sporočil, da noben od štirih objektov ni bil oborožen ali predstavljal nevarnost napada.

Peking ob zanikanju, da pošilja nad ZDA svoje vohunske balone, obtožuje ZDA istega početja. “Tudi za Združene države ni nič nenavadnega, da nezakonito vstopajo v zračni prostor drugih držav,” je sporočilo kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve in dodalo, da je bilo takih preletov najmanj deset.

ZDA so kitajske obtožbe zanikale. “Kitajska skuša omiliti škodo, ker ni ponudila nobenih verodostojnih pojasnil o vdoru v naš zračni prostor,” je sporočil State Department.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!