Prvi rezultati analize: kitajski balon bi lahko zbiral informacije

Svet 09. Feb 202321:25
ZDA našle balon
U.S. Fleet Forces/U.S. Navy photo/REUTERS

Prvi izsledki preiskave ostankov kitajskega balona, ki je prejšnji teden letel nad ZDA, kažejo, da bi lahko zbiral informacije. Na balonu naj bi bile nameščene antene, s katerimi bi lahko prestrezali komunikacijske signale in na tak način zbirali informacije. Z novostmi so danes seznanili tudi poslance v obeh domovih ameriškega kongresa, kjer pa so republikanci kritični do odziva Bidnove administracije.

Kitajski balon, ki je prejšnji teden preletel del ZDA in so ga ameriške zračne sile v soboto sestrelile, bi z nameščeno opremo lahko zbiral informacije, poročata BBC in CNN. Kot so za omenjena medija dejali viri iz obrambnih krogov, so bile na balonu nameščene antene, s katerimi so lahko prestrezali komunikacijske signale in na ta način zbirali informacije.

“Nameščene antene so namenjene nadzorovanju in niso nekaj, kar bi pričakovali na plovilu znanstvene misije,” je za BBC dejal docent z Univerze Johns Hopkins Gregory Falco. Kakšne podatke je kitajski balon nad ZDA zbiral, še ni jasno. V času, ko je bil v zraku, so ameriški obrambni strokovnjaki trdili, da posnetki z balona ne bi predstavljali nobene dodane vrednosti za kitajske obveščevalce.

Matt Kroenig iz ameriškega mislišča Atlantic Council pa je za britansko javno televizijo ocenil, da bi balon lahko z nameščenimi antenami prestrezal radijske, mobilne, telefonske in druge komunikacijske signale iz vojaških baz ki jih je preletel. Balon naj bi namreč preletel bazo Malmstrom, kjer imajo ZDA enega izmed treh silosov za balistične rakete v državi, ki lahko nosijo tudi jedrske konice.

Tudi Gregory Falco z Univerze Johns Hopkins se strinja, da bi balon lahko prestrezal komunikacijske signale. “Na balonu so imeli visokozmogljiv sistem, ki lahko prenese veliko podatkov,” je dejal za BBC.

Preberite še: ZDA trdijo, da je vohunski balon del širše kitajske vojaške operacije

Kitajska je kmalu po odkritju zatrdila, da gre za civilni meteorološki balon in ne vohunsko plovilo. Sestrelitev so v Pekingu ostro kritizirali in napovedali, da bo resno škodovala odnosom z ZDA. Ti se zaradi več dejavnikov poslabšujejo že dalj časa. Po odkritju balona pa je ameriški državni sekretar Antony Blinken za nedoločen čas prestavil svoj obisk na Kitajskem.

Incident z balonom pa trenutni ameriški administraciji povzroča težave tudi v domači politični areni. Predsednik Joe Biden se je namreč znašel pod plazom kritik s strani republikancev. Ti so Bidna kritizirali zaradi čakanja in odlašanja z ukazom, da zračne sile balon sestrelijo. Ob številnih pritiskih so vladajoči skupaj s preiskovalci in vojsko danes poslance obeh domov ameriškega kongresa seznanili s prvimi rezultati preiskave.

Po poročanju ameriških medijev je več republikancev znova kritiziralo čakanje in ne takojšnjo sestrelitev. Vladna stran je svoje čakanje utemeljevala s tem, da ni želela stopnjevati napetosti v odnosu s Kitajsko.

Preiskava in analiza ostankov balona se pod okriljem FBI nadaljuje. V laboratoriju imajo za zdaj le dele balona, ki je ostal na površju, drugi del pa je razmetan po dnu Atlantika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.